“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

  1. Op welk moment of prestatie in jullie duivenloopbaan zijn jullie het meest trots?

Voor ons zijn er diverse hoogtepunten geweest; het winnen van de 2e internationaal Marseille was prachtig, maar de droom om te shinen op Barcelona was er een die in 2019 uitkwam. Nadat onze Barcelonacrack Avatar naar de kweek was verhuisd gingen we met een vernieuwde ploeg naar Barcelona, hier klokten we een legendarische serie en presteerde het om met “maar” 3 duiven mee de 1e Internationaal Barcelona serie 3 te scoren, dat dit ook nog eens een extreem laag coëfficiënt was maakt dit moment extra bijzonder! Hier zijn we dan ook meer dan trots op!

 

  1. Wat zijn jullie doelen voor 2021 of waarmee zullen jullie tevreden zijn na het seizoen 2021?

We hopen de lijn die we voor ons gevoel opwaarts ingezet hebben door te kunnen trekken, maar dit zal gaan met vallen en opstaan. Het steeds wegzetten van onze beste duiven en proberen zo snel mogelijk een stam te formeren waarmee we kunnen meedoen met de top heeft voor ons de grootste prioriteit. Ieder succes is welkom, maar na 3 jaar op rij Internationaal ergens een top 10 prijs weggekaapt te hebben, is de hoop gevestigd dat dit jaar weer te doen.

 

  1. Wie wordt volgens jullie de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Wij houden ons eerlijk gezegd weinig bezig met andere liefhebbers. We genieten lekker van onze eigen hobby en ons eigen plezier (vanaf vorig jaar spelend onder de naam Dilan Smeets in Stein en Smeets-Penris is Urmond). Wel zien we natuurlijk dat er steeds meer enthousiaste liefhebbers zich steeds meer specialiseren op de ZLU, hier zal geheid weer een nieuwe naam op gaan staan de komende jaren!!

 

  1. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zouden jullie willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

De ZLU en de NPO mogen wat ons betreft meer de handen ineenslaan, met betrekking tot kampioenschappen als ook het organiseren van wedvluchten. Daarbij is het uitreiken van de top 25 Nationaal absoluut iets wat ZEER gewaardeerd wordt door ons en ik denk door velen. Dit missen we een beetje bij de NPO vluchten. Wel mogen de kosten van de ZLU wat ons betreft omlaag. Onlangs dat de vrachtprijs bepaald wordt door de inrichter lijkt het ons toch dat als je 50% of meer van het deelnemersveld hebt dat er wel te onderhandelen valt.

 

  1. Wat is de grootste fout of blunder die jullie ooit op je eigen hok gemaakt hebben?

We spelen sinds enkele jaren nest en zijn hier nog zoekende in, we hebben ooit de duivinnen alleen even op eitjes laten komen en ze toen op weduwschap op de marathon gespeeld, de meeste kwamen terug maar vorm was ver te zoeken en dus ook de prijzen.

 

  1. Bij wie zouden jullie aankloppen voor versterkingen en waarom?

Wij kijken steeds meer naar duiven individueel dan naar liefhebbers, zo worden we 2 jaar achter elkaar geklopt in het inzetlokaal van Barcelona door de duivin ”Serena“ van Menno Pfeifer (6e internationaal asduif barcelona), hier hebben we dan ook 2 dochters van gehaald. Ook hebben we er 1 van Familie van Houten uit hun basiskoppel. Recent hebben we ook besloten een beetje kleur op de hokken proberen te krijgen (leuk voor de kids😉 ) en na een korte zoektocht kwamen we uit bij de ijzersterke verervende lijn van Milos, Verweij-De Haan. Tevens kochten we bij Pigeoncom een prachtduivin uit de Barca Jim van Frank Hage!! (ook kld Milos/Miss Milos). Ook hebben we al 3 jaar duiven van Gebroeders Boonen bijgehaald, iets wat ook zeker zijn vruchten gaat afwerpen voor ons gevoel.

De reden dat we zo divers bijhalen en niet gericht bij 1 liefhebber, is omdat we als uiteindelijke basis onze eigen duiven willen behouden, die pakken goed bij onszelf. Stel we binden ons vast aan 1 externe lijn en dat pakt niet, dan lopen we achter de feiten aan.

 

  1. Geloven jullie in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doen jullie dat ook ‘s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Brengen jullie de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Ja, nestduiven kunnen in de regel wel wat hulp gebruiken. Zeker om de conditie op peil te houden is dit dan ook belangrijk. In Urmond wordt alles getraind volgens vaste tijden en in Stein ook, echter in Stein willen we ons volledig richten op het nestspel en aangezien Robin nog werkzaam is worden hier de duiven bij het opkomen van de zon verplicht getraind en in de avonduren later op de avond. Dit ook mede door het drukke gezinsleven. In Urmond worden de weduwnaars vrij getraind en de nestduiven worden ook hier verplicht getraind. Tevens worden de nestduiven nog wel eens 1x in de week weggebracht op een 80 km.

 

  1. Gebruiken jullie medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Voor het seizoen krijgen de duiven zodra ze gekoppeld zijn een geelpil en een luisdruppel. Verder in het stille seizoen de verplichte paramyxo enting en parastop (Belgica de Weerd) kuur. Verder krijgen ze hoofdzakelijk water met een teentje knoflook.

In het seizoen gaan we wel tijdig op controle om eventuele problemen te voorkomen, maar de laatste jaren valt het over het algemeen mee. Zelf zijn we steeds meer minimalistisch geworden op het gebied van medicatie en bijproducten voor de duiven, we merken dan ook dat dit juist een positief effect heeft op de duiven. De zwakken worden eruit geselecteerd en de sterke blijven over.

We variëren overigens tussen 3 dierenartsen en worden door alle 3 perfect geholpen. Vincent Schroeder, Peter Boskamp en Norbert Peeters.

 

  1. Hoe vaak voeren jullie de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geven jullie in het seizoen aan de duiven?

De duiven krijgen in het seizoen 2 maal daags 1 eetlepel Duo Sport van Paloma. Alles wat over blijft, blijft liggen en als de bakjes te vol worden wordt het weggepakt en gaat het naar de jongen. Tevens krijgen de duiven Gerry Plus van Versele Lage na thuiskomst en wordt er bij het opvoeren gebruik gemaakt van snoepzaad en pinda’s.

 

  1. Gebruiken jullie bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en)?

De duiven worden zoals gezegd steeds meer geminimaliseerd in bijproducten. Wel wordt er van fruit een drap gemaakt en dit gaat dan over het voer. Dit eten ze graag!! Ook wordt er zelf rode bietensap gemaakt wat in de drinkbak gaat. Verder krijgen de duiven vooral zeer veel voldoende mineralen, diverse soorten piksteen, grit en afwisselend de emmer van Paloma en de emmer van Boskamp. Overigens krijgen ze het spul uit de emmer niet dagelijks. De vraag stellen wij ons altijd, zit er iets in wat zo GOED is dat ze het graag hebben of zit er iets in dat heel LEKKER is. Vandaar dat we hierin doseren. Niet alles wat lekker is, is goed en niet alles wat goed is, is lekker en geldt zeker ook (bij producten) voor duiven.

 

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?