“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

  1. Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

Dat is voor mij geen ABC’tje, daar ik aan diverse prestaties nog mooie herinneringen heb. Om je daar een gevoel bij te geven zal ik er een paar opsommen. Op de hoogste trede staan bij de Olympiade tijdens de huldiging voor de prestaties van “Olympic Miss Gijsje”. Een andere, op de morgen heel vroeg ontdekken dat “Snelle Jelle” al iets over twee uur in de nacht was gearriveerd van Perpignan. Nog een mooie, de aankomst iets na zes uur van “Rood Meisje” van Brive met de hele terugreis kopwind, terwijl er nog nergens een duif was gevallen. De nachtelijke aankomsten op Bergerac 2007.  En afgelopen jaar de twee aparte kopduiven op de 2e Bergerac, terwijl er in heel Nederland nog maar een 10-tal duiven waren gevallen.  Dus mooie herinneringen uit het tijdperk Beens 1.0, maar gelukkig ook al weer nieuwe mooie zaken uit het “tijdperk” Beens 2.0

 

  1. Wat zijn jouw doelen voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021?

Mijn doel voor dit jaar is: het winnen van de Internationale Zware Fond Competitie bij de Gouden Duif. Ik heb deze in het verleden al twee keer gewonnen en zou hem heel graag nog een derde maal winnen. Daarnaast wil ik graag iedere vlucht vroeg zitten ! Maar ja, wie niet !

 

  1. Wie wordt volgens jou de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Hier ben ik totaal niet mee bezig. Ik probeer 100% gefocust te zijn op wat ik zelf moet doen om de revelatie van 2021 te gaan worden. Wat een ander doet en laat is voor mij niet interessant, ik moet mijn eigen route en planning volgen. Ik lees om me zelf een beetje scherp te houden in het winterseizoen met veel plezier de column van Willem de Bruin in sportblad de Duif. En voor al het andere moet ik zorgen dat ik tijdens de belangrijke weken scherp en gefocust ben en zo min mogelijk fouten maak. Het heeft zo wie zo niet zo veel zin om bezig te zijn met de concurrentie, want daar heb je toch geen invloed op.

 

  1. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zou je willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Ik zou pleiten voor meer vrijheid en blijheid op het gebied van inkorven in andere clubs en spelverbanden. Zodat je als speler ook de mogelijkheid hebt om je eigen pad en planning in te vullen.

 

  1. Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Ik zou dat zo 1,2,3 niet weten. Ik neem de meeste beslissingen pas nadat ik er over na heb gedacht. Dan moet ik de uitkomst daarvan ook accepteren, ook al valt dat soms niet goed uit. Denk bijvoorbeeld aan het inkorven van “Olympic Miss Gijsje” na het behalen van haar olympische titel. Of tegen beter weten in soms een duif zetten omdat je denkt hem/haar nodig te hebben voor een goed resultaat tegen beter weten in (de eerzucht is soms groter dan het verstand).

 

  1. Bij wie zou je aankloppen voor versterkingen en waarom?

Om aan te kloppen bij iemand voor versterkingen moet je eerst op je eigen hok kijken wat je mist ! Waar en op welk vlak wil je de kolonie versterken en beter (in) laten worden. Want lang niet alle duiven zijn geschikt voor het spelletje wat jij zelf voor ogen hebt, met alle bijbehorende trainingsarbeid en vluchtprogramma. Voor mijn duiven geld dat ze iedere week/vlucht vele kilometers meer moeten vliegen dan de duiven op de kortste afstanden in de afdeling/sector/landelijk. Mijn duiven moeten dus wat taaier zijn, om niet 1x maar meerdere malen in hun vliegcarrière die extra kilometers aan te kunnen, ze moeten dus niet zo snel slijten. Zelf speel ik voor kopprijzen en dus zoek ik altijd naar duiven/stam/lijn/soort die heeft bewezen om meermaals kop vliegen in hun genenpakket hebben zitten. Ik zoek dus voor dat soort duiven o.a. bij Bert Saarloos (Peiren soort), Jelle Jellema (Jellema en oude Beens 1.0 lijn), Comb.van Schijndel (oude Beens 1.0 lijnen) en nog wel bij een aantal liefhebbers. Je moet op zoek naar kopvliegers, hoe leuk die asduiven ook zijn, vaak zijn dat regelmatige prijsvliegers, zonder echt te pieken. Gelukkig kan ik ook bij een aantal goede vrienden terecht om daar wat te ruilen om op die manier nog weer wat meer van mijn oude Beens 1.0 lijntjes terug te krijgen op mijn hok.

 

  1. Geloof je in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doe je dat ook ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Breng je de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Geloof ik erin ? Zonder training geen resultaat. Je zal je duiven moeten trainen om er een hoge basis conditie op te krijgen. Het is net wielrennen, als de mindere goden naar adem beginnen te happen, moeten die van jou er nog een snok aan geven. Op de marathonvluchten om niet af te haken, maar je te handhaven in de kopgroep en als het dan donker wordt, ook nog door te durven in het donker. Dus training is zeer nodig en dat gaat hier vanaf vier weken voor de eerste grote afspraak serieus aangepakt worden. Dan gaan de duiven op de morgen er uit om 5:15 uur tot 6:45 uur, en op de avond van 21:00 uur tot 22:00 uur. Alles gaat er dan uit, alles van de nesten af en trainen op de vlag (vlag eraf, klep open, is signaal dat de training voorbij is en dan stormen ze naar binnen). Daarnaast blijft hier zelden een duif een weekend thuis, bijna elke week worden ze gespeeld, of anders gelapt op 150 km.

 

  1. Gebruik je medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Ik kom zelden tot nooit bij een dierenarts, hooguit voor een nood- of spoedgeval bij ziekte of beschadiging. Ik koop bij Belgica de Weerd een aantal producten, en daar wordt in de 10 weken dat HET seizoen voor mij is aangebroken gebruik van gemaakt zodat ze er klaar voor zijn. Dat betekent dat ik de vliegploeg 3 weken voor de eerste grote vlucht allemaal 1x behandel tegen het geel, zodat ze schoon aan de zware periode van training en wedvluchten kunnen beginnen. Daarna wordt er alleen nog wat gedaan als ik denk dat het nodig is. Soms is dat bijvoorbeeld dat ik een ploeg die naar hun 2e marathonvlucht moet gaan eens een geelpil opsteek een week voor het inkorven, of soms krijgen de duiven een keer 2 dagen voor het inmanden Ornispecial door het water. Tevens worden de duiven in april luis/mijt en worm vrij gemaakt. Buiten dit alles is het: wie zich niet kan handhaven gaat naar de groene bak. In de winter krijgen alle duiven de verplichte paramixo inenting, en worden ze behandeld tegen paratyfus d.m.v. van een 14-daagse kuur met Parastop, met op de middelste dag van de kuur een inenting met Salmo-PT (dode entstof).

 

  1. Hoe vaak voer je de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geef je in het seizoen aan de duiven?

Hier krijgen de duiven voer van de firma Beijers. Ik doe alles (het gehele jaar) met drie soorten en dat zijn, Koopman All-in One, Gerst, en Paddy. Ik kweek met Koopman en pas na de rui krijgen de kweekduiven een derde gerst en een derde paddy door de Koopman mengeling. De jongen duiven krijgen hun gehele geboorte jaar Koopman en pas na de rui wordt daar een derde paddy en een derde gerst aan toegevoegd. De oude vliegduiven krijgen in de voorbereiding van het seizoen ook een derde Koopman, een derde gerst en een derde paddy, zodra er twee keer daags getraind gaat worden verdwijnt de paddy en gerst uit de mengeling en die komt pas weer terug na de rui in de winter (pas nadat de laatste pennen volledig zijn ingegroeid).

Volle bak of opeten?  Buiten het sportseizoen krijgen de vliegers en kweekduiven afgepast voer. Echter, tijdens de kweek en vliegperiode krijgen de kweekduiven en oude vliegduiven volle bak 24/7. Bij de oude vliegduiven wordt de volle bak ‘s morgens volledig ververst en ‘s avonds bijgevuld. Tijdens de morgen training gaat al het overgebleven voer eruit en gaat er nieuw vers voer in. Het overgebleven voer gaat naar de kweekduiven en de jonge duiven en wordt daar waar nodig aangelengd met wat vers voer (ook de kweekduiven en jongen zijn belangrijk, dus die moet je ook goed blijven voeren!). De jonge duiven krijgen tijdens het sportseizoen ook altijd ruim genoeg, maar daar wordt de voerbak pas bijgevuld als de bak voor 95% leeg is (ze moeten leren alle zaden op te eten!).

 

  1. Gebruik je bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en) ?

Dit naast de “normale” zaken zoals grit, mineralen (Belvimin van Beijers), Vitalith (Beaphar) en Vis-Spu-Min (van Backs) niet veel andere producten. Ik gebruik bij de vliegduiven zo af toe wat eiwit- en/of suikerpreparaten om de accu wat sneller op te laden (Probac 1000 van Brockamp of Immunol van Vet Schoeder-Tollisan). Voor de noodgevallen (te diep gegaan) heb ik wat eiwit herstelcapsules van Beute in huis. De duiven krijgen regelmatig (1x per week) Forte-Vita van Travipharma in het drinkwater. In de rui en winterperiode probeer ik alle duiven in het weekend een dagje biergist BMT (Herbots) over het voer te geven wat kleverig gemaakt word met wat Belgaforme-Oil van Belgica de Weerd of de 4-Olien van Herbots.

 

Al met al weer een heel verhaal, ik hoop dat jullie er wat aan hebben. En laten we er met elkaar een mooi vliegseizoen van maken. Probeer in oplossingen te denken en niet in problemen te blijven hangen. Groeten Arjan Beens – Genemuiden

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?