“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

  1. Op welk moment of prestatie in jullie duivenloopbaan zijn jullie het meest trots?

Onze mooiste prestatie spelend als combinatie hebben we behaald in 2019, want toen won onze Paulien de 1e internationaal Pau ! In onze beginperiode als jonge melkers waren we al trots op een “zeer eervolle vermelding” op de tentoonstelling of een vroege prijs in de club, ook dat waren prachtige jaren als we er op terug kijken.

 

  1. Wat zijn jullie doelen voor 2021 of waarmee zullen jullie tevreden zijn na het seizoen 2021?

Onze doelen voor 2021 zijn een vaasje pakken op de ZLU vluchten en bouwen aan een sterke ploeg duiven voor de komende jaren.

 

  1. Wie wordt volgens jullie de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Als we de uitslagen van Agen  Zlu jaarlingen en Narbonne uit 2020 doortrekken naar het nieuwe seizoen dan zijn Frank Zwiers en Frank Hage de te kloppen mannen dit jaar.

 

  1. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zouden jullie willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Zorg voor “vrijheid-blijheid”, laat iedereen genieten van de spelsoort waar men van houdt. In de toekomst kunnen NPO en ZLU een gezamenlijk programma opstellen; bijvoorbeeld 4 ochtendlossingen en 4 middaglossingen – dit om ervoor te zorgen dat het nog acceptabele concoursen zijn qua aantal ingekorfde duiven.

 

  1. Wat is de grootste fout of blunder die jullie ooit op je eigen hok gemaakt hebben?

Het advies van de “man met de witte jas” opvolgen en nogmaals kuren tegen het geel voor het inkorven van een overnachtvlucht betekende: duiven weg en onder in de uitslag. Dat was meteen het laatste bezoek aan deze “man met de witte jas”.

 

  1. Bij wie zouden jullie aankloppen voor versterkingen en waarom?

We zijn altijd op zoek naar een goede aanvulling voor onze eigen duiven, deze nieuwe duiven moeten wel bij ons passen. We denken ze gevonden te hebben bij de Combinatie Hommes & znn uit Akersloot, want die mannen daar presteren sterk op een verre afstand en als er door de duiven gewerkt moet worden. Onze Baas & Berg duiven van de lijnen Tim/ Vino en Last One hebben een behoorlijke basissnelheid voor een fondduif en door ze nu ook te gaan kruizen met het taaie fondras uit Akersloot hopen we beide eigenschappen te combineren.

 

  1. Geloven jullie in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doen jullie dat ook ‘s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Brengen jullie de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

De vliegduiven komen in de winter niet los en zijn eind januari gekoppeld en brengen jongen groot. Het grootbrengen van de jongen zorgt ervoor dat de duiven het meeste wintervet verliezen en vanaf begin maart gaan de duiven weer los. Als de jongen gespeend worden, gaan de oude duiven op weduwschap en krijgen lichter voer met een percentage paddy. De doffers trainen zonder vlag een vol uur en de duivinnen met vlag een uur. Deze trainingen zijn van 16:30 tot 17:30 en van 17:30 tot 18:30. Om 19:00 uur gaat het hok donker tot de volgende ochtend 07.00 uur. Na de eerste dagfondvlucht worden de duiven opnieuw gekoppeld en op nest gespeeld en vliegen de doffers in de ochtend en de duivinnen in de middag. In het weekend dat de duiven niet gespeeld worden brengen we deze naar Rotterdam of de Zuidhollandse eilanden (ongeveer 90km) om ze in het ritme te houden, dat gebeurt 1x of 2x (zaterdag en zondag) in dat weekend.

 

  1. Gebruiken jullie medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

De medicatie die onze duiven krijgen bestaat uit een kuur en inenting tegen paratyfus in de winter en op de eerste eieren krijgen ze de PMV inenting. 15 dagen voor inkorving van de eerste Zlu vlucht krijgen ze een capsule tegen orni en 8 dagen voor de vlucht een geel tablet. Beide pillen worden preventief opgestoken, ongeacht de uitkomst van een eventueel onderzoek door de Duivendokter.

 

  1. Hoe vaak voeren jullie de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geven jullie in het seizoen aan de duiven?

We voeren tijdens het seizoen geen volle bak, maar wel ruim voldoende. We zien graag dat alles opgegeten wordt. Als de Zlu vluchten aanvangen dan voeren we Sport Subliem en Champions Plus (allebei de mengelingen zijn van Versele Laga) en nieuw in ons assortiment dit jaar is Sport Jellema van Beyers. Dat voer mengen we in 3 gelijke delen. De laatste voerbeurten krijgen de duiven die ingekorfd gaan worden voor een Zlu vlucht een mengeling van Energie Mix van Versele Laga, Energie mix van Jellema (Beyers), pinda’s en vette zaden (witzaad, hennep, snoepzaad, maar ook P40, Tovo en eivoer) in hun broedhokken. Daar beginnen we 5 dagen voor het inkorven mee.

 

  1. Gebruiken jullie bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en)?

Wij geven de volgende bijproducten om de duiven gezond te houden: op de donderdag fijne soepgroenten van AH, op maandag Turbo Desinfect van Travipharma en dinsdag Provibac van Travipharma. Op gevoel soms een dag Belgasol van de Weerd of Forte Vita van Travipharma. Na de Zlu vlucht krijgen de teruggekeerde duiven individueel een eiwitpil van Beute opgestoken voor het herstel. We vergeten bijna het belangrijkste: grit en mineralen – iedere dag vers een mengsel uit meerdere emmers : mineralen met de gele en de paarse deksel van DHP en Patagoon en grit van Beyers en Natural.

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?