“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

     1. Op welk moment of prestatie in jullie duivenloopbaan zijn jullie het meest trots?

De dag van 4 augustus 2018. Dat weekend was 1 van de zwaarste weekenden van het duivenjaar (misschien wel van de laatste 5 jaar). Wij winnen op die dag de 1e Nationaal in de Sector 2 van Perigueux & de 2e Internationaal Perpignan. De duiven kwamen op beiden vluchten net aan de 800 meter grens en op beide vluchten hadden we een goede serie.  Hetzelfde jaar winnen we ook de Beker van Vlaanderen met alle 10 van de 10 eerstgetekende duiven van Barcelona, maar uiteindelijk is iedere vroege duif en serie mooi!

 

     2. Wat zijn jullie doelen voor 2021 of waarmee zullen jullie tevreden zijn na het seizoen 2021?

Ten alle tijden vroege duiven. We proberen voor onszelf de lat ieder jaar hoger te leggen.

 

     3. Wie wordt volgens jullie de revelatie/ de grote verrassing in 2021?

Dit is een lastige vraag en hier hebben we niet direct antwoordt op. We kijken meer naar onszelf dan naar anderen, want er kan er maar 1 de winnaar zijn!

 

     4. Stel, jullie hebben het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zouden jullie willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Vrachtduiven toestaan! Zeker met de huidige situatie rondom Corona heeft het de meeste voordelen voor de werkers in de club, er zijn minder contactmomenten en het is gemakkelijk voor de liefhebbers zelf.

 

     5. Wat is de grootste fout of blunder die jullie ooit op je eigen hok gemaakt hebben?

Te veel om op te noemen, maar we zullen er enkele noemen:

  • Menselijk ontluismiddel gebruikt waardoor de duiven onder de olie zaten
  • Jongen voor de 1e keer spelen met Zuidoostenwind
  • Duiven in hetzelfde jaar spelen die met een blessure thuis zijn gekomen
  • Op een zaterdag ochtend wormen pil opgestoken i.p.v. een geelpil

Van iedere fout leren wij maar we lezen ook veel en proberen daar wat van op te steken.

 

     6. Bij wie zouden jullie aankloppen voor versterkingen en waarom?

Directe versterkingen komen volgens ons uit rechtstreekse goede duiven. Hier zit niet direct een bepaalde liefhebber achter. Als wij een duif willen hebben dan willen we die vaak graag eerst even zien en daarna wordt bepaald of deze eventueel wel of niet aangeschaft gaat worden.

 

     7. Geloof je in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doe je dat ook ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Breng je de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Ja, de duiven trainen hier aan huis verplicht een uur, want de conditie dient op peil gehouden te worden. Wekelijks gaan ze mee met de wagen van Egmond (trainingsvlucht van 100 km) en dit is op zaterdag of zondag. Trainen is eten, eten is trainen!! De duiven gaan 1x per dag los: iedere middag om 16:30 ongeacht het weer en moeten dan hard en goed trainen! Zondag en maandag (de twee laatste dagen voor het inkorven) mogen de duiven ontspannen en hebben de hele dag open hok.

 

     8. Gebruik je medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Hier gaan we voor het vliegseizoen langs de dierenarts Van der Sluis en tijdens het vliegseizoen 2 weken voor de 1e marathon vlucht. De duiven worden in het voorjaar geënt voor Paramixo, Pokken en Paratyfus. De dierenarts is puur ter controle en wordt er wat gevonden, dan zal hier ook op gereageerd worden. Aan de training van de duiven kunnen wij veel zien en dan wordt er wel eens wat voor de koppen gegeven als die niet intensief genoeg is. Dit is puur op gevoel. Ook wordt er in het 2e deel van het seizoen een geelpil opgestoken voor de vlucht. Waarom van der Sluis? Omdat dit de meest dichtstbijzijnde duivenarts is voor ons. Tevens worden in de maanden januari en februari alle duiven tegen wormen en luizen behandeld, zodat onze duiven altijd schoon aan de start verschijnen.

 

     9. Hoe vaak voer je de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geef je in het seizoen aan de duiven?

In de wintermaanden voeren we 1x per dag. In de zomermaanden kan dat oplopen van 3 tot wel 6 keer per dag (!). Er ligt bij ons altijd voor in de bakken. We mengen 7 zakken door elkaar van verschillende leveranciers: Mariman Variamix, Beyers Embregts Theunis NPO en Champions mix, Beyers Koopman All-in-one, Beyers Vandenabeele, Wielink Premium fond, Van Robays Vlucht exclusief en Van Robays rui exclusief. De duiven voor de marathon worden 3 dagen voor de inkorving met Whiskey glazen opgevoerd met veel vet voer (ook een eigen mengeling met van alles en nog wat, als het maar vet is) in hun broedbak (gezien bij Arjan Beens na de overwinning van zijn Rood Meisje).

 

     10. Gebruik je bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en) ?

Hier geloven we niet echt in bijproducten, Water, goed voer & vers grit zijn de belangrijkste bestanddelen voor een duif. Hier worden verschillende soorten grit gemend en vooral met de emmers van DHP. Mocht een duif diep zijn gegaan hebben we wel herstelcapsules (eiwitten, vit. B, C, E en magnesium) van Beute staan.

 

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?