“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

     1. Op welk moment of prestatie in jullie duivenloopbaan zijn jullie het meest trots?

Op 1e Internationaal Agen 2015, los vooruit, met een bijzondere duif, Balotelli. Onze Balotelli had daarvoor al een 5e en 6e Nationaal gevlogen. Tevens was hij op de kortere vluchten ook bijna altijd onze eerste duif op het hok en vloog dan ook regelmatig aan de kop op de dagfond. De aankomst van Balotelli was altijd spectaculair, met grote snelheid denderde hij altijd op de klep. Balotelli leeft nu in Japan en zijn nakomelingen doen het daar goed. We missen hem nog wel een beetje.

 

     2. Wat zijn jullie doelen voor 2021 of waarmee zullen jullie tevreden zijn na het seizoen 2021?

Grootste doel is genieten van de aankomsten van onze duiven! Daarnaast zouden we blij zijn met een plekje bij de eerste 25 Nationaal van Barcelona. Het is inmiddels 5 jaar geleden dat we 10e Nationaal Barcelona vlogen met onze, toen tweejarige, Joep.

 

     3. Wie wordt volgens jullie de revelatie/ de grote verrassing in 2021?

Lastig in te schatten natuurlijk. We denken Frank Hage, hij vliegt al goed en gaat nog steeds vooruit.

 

     4. Stel, jullie hebben het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zouden jullie willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Op korte termijn NPO en ZLU gezamenlijk zorgdragen voor een mooi en breed marathonprogramma. Mooi zou zijn tien vluchten verdeeld over ongeveer tien weken. Met vijf ochtend- en vijf middaglossingen.

 

     5. Wat is de grootste fout of blunder die jullie ooit op je eigen hok gemaakt hebben?

Teveel om op te noemen…..! In ieder geval het te lang doorspelen van goede duiven in plaats van inhouden en op de kweek zetten.

 

     6. Bij wie zouden jullie aankloppen voor versterkingen en waarom?

Bij fondspelers die een paar uitzonderlijke duiven hebben of misschien zelfs een superkweker. Dus halen we regelmatig bij de besten.

 

     7. Geloof je in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doe je dat ook ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Breng je de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Beetje verplichten is bij nestduiven wel nodig. In ochtend gaan ze naar buiten en mogen naar binnen wanneer ze willen. In de zomer, dus tijdens wedstrijdseizoen, gaan de nestduiven rond uur of acht in de avond een uurtje verplicht naar buiten, dan is het hok dicht en moeten ze hun trainingsrondjes maken. Het gaat er om hoe hard ze trainen. Gaan ze beetje op het dak zitten etc. dan wordt er extra gereden. Trainen ze goed dan worden ze, afhankelijk van het weer, tweemaal in de week voor inkorving weggebracht. Een keer op ongeveer 30 a 40 kilometer en de zaterdag voor inkorving ongeveer 60 km. Gewoon op de dag. We trainen onze duiven niet met de vlag, we wonen in een woonwijk en houden ook een beetje rekening met de buren en we willen niet dat de duiven op het dak van de buren gaan zitten.

 

     8. Gebruik je medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Inmiddels hebben we wel een systeem waar de duiven en wij ons goed bij vinden. Dit systeem is vooral gebaseerd op enten (tegen PMV en Paratyfus) en zo min mogelijk medicijnen. Enten doen we tweemaal per jaar, eind december met Salmo PT en eind januari met Zoosal T. Alles in overleg met dierenartsen Van de Sluis en Göbel, deskundige duiven mensen. Zo krijgen onze duiven als jonge duif nooit medicijnen of iets dergelijks. Wel wat natuurlijke middelen zoals knoflook ( uit een flesje ), oregano, probiotica (van DHP) en vitaminen. Zo krijgen jaarlingen, na overleg met eerdergenoemde dierenartsen, pas voor hun eerste grote vlucht een paar dagen geelkuur, gevolgd door iets voor de koppen. De ouden ook eenmaal een geelkuur plus tweemaal een ornislijm-pilletje, de twee dagen voor inkorving van hun grote opdracht.

 

     9. Hoe vaak voer je de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geef je in het seizoen aan de duiven?

We voeren tweemaal daags en vanaf drie dagen voor inkorving tweemaal per dag extra in broedbak. We voeren een eenvoudige mengeling van Piet Schuurman uit Nieuwersluis. Altijd voegen we minimaal 10% gerst toe. Als daar wat van blijft liggen hebben ze genoeg. Daarbij totaal ook zo’n 10% kuikenopfokkorrel en P40. Dat extra in broedbak bestaat uit snoepzaad, vetrijke mengeling van Versele Laga, hennep, witzaad en pinda’s.

 

     10. Gebruik je bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en) ?

Bijna dagelijks krijgen onze duiven een verse gritmengeling die wij zelf maken uit verschillende emmers die leveranciers maken. Ook die leveranciers weten niet precies wat de duiven nodig hebben, daarom wat meer soorten. Aangevuld met piksteen, Superbiomix (DHP), mineralenpoeder en maagkiezel. We geven geen extra eiwitten in de opbouw en/of recuperatie. Wel tovo en in het drinkwater Recup of Belgasol na de vlucht. Bij thuiskomst van een grote fondvlucht geven we ook wat van de gritmengeling in hun broedbak, het is het eerste wat ze oppikken. Eenmaal per week krijgen ze soepgroente, af en toe een boterham en een pindaatje om ze mak te maken.

 

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?