“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

1. Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

Mijn mooiste moment in mijn huidige duiven loopbaan vind ik de aankomst van Barca Jim in 2018 op Barcelona, hij speelde toen de 14e nationaal. Al voor de lossing wist ik dat zijn chip kapot was en dat ik deze (na overleg met de bestuurders en ZLU) met de hand moest draaien. Ik heb de hele dag in de tuin gezeten en continu in het hok gekeken om hem niet te missen. Het moment dat je hem dan ziet aankomen is echt niet te beschrijven!

 

2. Wat zijn jouw doelen voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021?

Ik speel elke vlucht voor een vaasje op de ZLU, als ik er dit jaar weer 1 of 2 bij kan schrijven dan zou ik tevreden zijn.

 

3. Wie wordt volgens jou de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Als ik kijk naar mijn discipline, de ZLU vluchten dus, dan ben ik benieuwd naar 2 liefhebbers: Frank Zwiers na een super 2020 en als grote verrassing ben ik nieuwsgierig naar Corne van Oeveren.

 

4. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zou je willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Ach, ik heb een nog jong gezin en ben bezig met een overname van een bedrijf, dus ik ben allang blij dat er mensen zijn die zorgen dat we kunnen vliegen.

 

5. Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Mijn fouten zijn meestal het toch inkorven van duiven die eigenlijk niet mee zouden moeten. En het net even te snel verwijderen van een kweker die daarna toch een bruikbare duif bleek te zijn. Voor de rest heb ik een systeem en daar houd ik mij aan vast ook als het een keer niet gaat.

 

6. Bij wie zou je aankloppen voor versterkingen en waarom?

Ik zie elk jaar wel een potentiele versterking voorbij komen, hier zet ik dan vaak mijn zinnen op. Ik heb niet specifiek iemand op dit moment en ik zit dicht bij het vuur met mannen als Tim Hage, Combinatie Verweij-de Haan en Combinatie Baas & Berg in mijn inkorfcentrum.

 

7. Geloof je in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doe je dat ook ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Breng je de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Ik begin het seizoen met loslaten zo rond half maart en dan vaak om de dag. Zodra het uur erbij is met de zomertijd begin ik met elke dag alleen ‘s avonds (!) de duiven te trainen. Ongeveer een uur lang zonder een vlag of iets dergelijks te gebruiken. Vanaf een week voor de eerste dagfondvlucht begin ik met 2x per dag loslaten van de doffers. Vervolgens koppel ik ze na de eerste dagfondvlucht en gaan de nestduiven 2x per dag los. Ook nu gebruik ik geen vlag, maar loop ik er even 2 weken achteraan om ze in de lucht te houden en het ritme erop te houden. Als ze “het even weten” trainen ze hierna gewoon prima 5 kwartier gemiddeld en dat 2x per dag. Tijdens het vliegseizoen breng ik mijn duiven doordeweeks nooit (!) weg. Ze moeten aan huis hun conditie op peil brengen en houden d.m.v. hun tweedagelijkse trainingen van een uur tot 5 kwartier. Meestal laat ik de duiven ‘s avonds na 18:00 uur los (hangt van mijn werk en jonge gezin af) en zodra het echte fondseizoen is begonnen ook om 6:00 ‘s ochtends.

 

8. Gebruik je medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Ik gebruik geen medicijnen in de voorbereiding en ook niet tijdens het seizoen (!). Ik kom ook nooit bij een dierenarts, want als ik een duif heb die ziek is, verwijder ik hem of haar eigenlijk altijd onmiddellijk. Dat kost wel eens een goede duif, maar ik denk dat je er over het algemeen (zeker op de langere termijn) beter van wordt.

 

9. Hoe vaak voer je de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geef je in het seizoen aan de duiven?

Het hele jaar door voer ik mijn duiven 1x per dag en altijd ruim voldoende, nooit te krap. Maar in de maanden juni, juli en begin augustus geef ik volle bak en gooi ik er 2x per dag voer bij…! Ik geef aan het begin van het seizoen Gerry Plus van Versele Laga en Zoontjes met mais van de Patagoon. Vanaf de midfond stap ik over op Victory Super Vlieg van Beyers en Sport Ellegance van de Patagoon. Uiteraard aangevuld met tovo, snoepzaad, pinda’s en vetrijk voer in de maanden juni-augustus wanneer de duiven moeten presteren.

 

10. Gebruik je bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en) ?

Ik geef uiteraard (!) bijproducten in de vorm van probiotica…en alleen maar van Travipharma. Ik geef voornamelijk Forte Vita, Provibac, Setrachol en Turbo Desinfect. Vooral de laatste vind ik heel belangrijk voor de natuurlijke ontsmetting na een vlucht of grote inspanning.

 

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?