“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

  1. Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

Dat is gek genoeg geen makkelijke vraag, diverse hoogte punten hebben een eigen verhaal en om er 1 te kiezen is praktisch onmogelijk voor me. Natuurlijk zou het voor de hand liggen om te kiezen voor het winnen van de 1e Internationale asduif 2020 en 2019/2020 met “Mad Max” of het seizoen 2016 met 1e Nat St. Vincent en 1e Nat Dax binnen 3 weken. Toch kies ik voor het winnen van de 4e plaats in het Nationale kampioenschap in 2017. De reden voor deze keuze is de situatie waarin dit gedaan is. In de zomer van 2016 ben ik verhuisd van Breda naar Terheijden en in november 2016 is mijn complete vliegploeg verkocht. In 2017 is dan ook op een nieuw hok gestart met duiven die ik had overgewend van clubgenoot Ad van Dongen. Deze overgewende duiven presteerden goed en “Neo” en “Serena” zelfs fantastisch waardoor de 4e prijs in het Nationale kampioenschap werd behaald en eveneens het 5e Nationaal duifkampioenschap met louter overgewende duiven.

 

  1. Wat zijn jouw doelen voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021?

Echte doelen voor 2021 heb ik niet, ik probeer elk jaar een beetje beter te presteren en natuurlijk is dat per jaar ook wat moeilijker. In 2018 speelde ik voor het eerst een ZLU vlucht en won 3 vazen, het doel voor 2019 was dan ook minimaal 4 vazen, het werden er 5 en zo stond de doelstelling voor 2020 op 6 vazen. Ondanks het beperkte vluchtaanbod werd het aantal gehaald. Nu is het makkelijk om te zeggen dat in 2021 7 vazen gewonnen dienen te worden maar ik vrees dat het misschien wel te veel gevraagd is. Mijn doel is dus eigenlijk om net zoveel plezier te hebben in de duivensport als afgelopen jaren.

 

  1. Wie wordt volgens jou de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Eddy Peperkamp uit Arnhem! Een top kerel die er veel voor over heeft om te presteren. Je ziet het ook terug aan zijn prestaties de afgelopen jaren, deze gaan met reuze stappen vooruit en het is een kwestie van tijd voordat hij definitief doorbreekt.

 

  1. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zou je willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Ik ambieer dus echt geen functie binnen het NPO of ZLU. Je kan het namelijk nooit goed doen. Wel denk ik dat je de liefhebbers zoveel mogelijk vrij moet laten in hoe ze de duivensport willen beoefenen. Een voorbeeld zijn de africhtingen welke georganiseerd worden door Ad Valk. Gezien de enorme hoeveelheid duiven wat daar ingemand wordt is er duidelijk een grote behoefte aan dit soort vluchten. Het verbieden van dit soort mogelijkheden om zodoende een paar extra euro in de kas te krijgen is denk ik verkeerd. Je schopt een hoop liefhebbers tegen de schenen! Daarbij zou ik kiezen voor minder vluchten en meer aandacht per vlucht ter promotie.

 

  1. Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Fouten heb ik al zat gemaakt.. duiven ingemand die er niet klaar voor waren maar ook duiven ingemand die te goed waren en dus over hun piek heen bij de lossing. Toch de grootste blunder die ik heb gemaakt is te denken dat door een ren aan een hok je het dubbele aantal jonge duiven in een hok kan houden. Het resulteerde in grote verliezen bij mijn jonge duiven, iets wat ik normaliter eigenlijk nooit heb.

 

  1. Bij wie zou je aankloppen voor versterkingen en waarom?

Op dit moment ben ik aardig verzadigd met het bijkopen van “versterkingen”. Momenteel ben ik vooral bezig om te bouwen met mijn eigen top duiven. Door middel van samenkweek met andere super duiven probeer ik dan af en toe wat vreemd bloed in te brengen. Als ik dan toch moet kijken naar versterking kijk ik naar liefhebbers die constant goed spelen met een soort duiven wat wellicht bij mij zou kunnen passen. Ik heb in de afgelopen jaren diverse duiven geprobeerd van andere topspelers, de meeste echter vielen door de mand of pasten niet helemaal bij mij. Zo heb ik wel succes gehad met de inbreng van enkele duiven van Bert Saarloos, Martin de Poorter en Cor de Heijde. De inbreng van deze duiven brachten voor- en nadelen in de stam en daar heb ik dan weer afwegingen in gemaakt. Het is een proces van continu iets proberen en daarna je conclusies trekken.

 

  1. Geloof je in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doe je dat ook ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Breng je de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Ik geloof heilig in training. Zelf heb ik een verleden als atleet (zwemmen) en uit ervaring weet ik dan ook dat de lange-afstand sporters veel meer trainingsuren moeten maken dan de sprinters. Dit in gedachte houdend train ik ook mijn duiven. In het begin van het seizoen rustig opbouwend omdat mijn duiven de hele winter vastzitten. In het volle seizoen trainen mijn duiven 2x daags, heel vroeg in de ochtend om 05:15 tot 06:30 en later op de avond van 20:30 tot 22:00 uur. Deze tijden zijn ooit zo gekozen vanwege mijn jonge gezin en dat ik pas tijd heb voor de duiven wanneer de kids op bed liggen. Dat het ook andere voordelen biedt ben ik ook wel van overtuigd. Zodra de eerste marathonvlucht aanvangt komen mijn duiven niet meer in de verenigingsmand voor opleervluchten en worden dan zelf 1 a 2x per week getraind op 60km.

 

  1. Gebruik je medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Voor mijn medische begeleiding kan ik volledig vertrouwen op Henk de Weerd en zijn team bestaande uit Jan van Wanrooij en Domien vd Acker. Omdat ik enkele jaren gewerkt voor Henk en dus ook regelmatig contact had met Jan en Domien heb ik zelf ook wel enige kennis opgedaan en daarmee zelf een schema voor mijn duivensport bepaald. Om toch de vinger aan de pols te houden worden mijn duiven jaarlijks enkele malen gecheckt door Henk en ook bij twijfel of vragen kan ik daar altijd terecht. Voor de medicinale producten vertrouw ik dan ook op de producten van Belgica de Weerd. Ik gebruik deze al sinds mijn start in de duivensport en zie ook geen reden om dit te wijzigen.

 

  1. Hoe vaak voer je de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geef je in het seizoen aan de duiven?

Ik voer uitsluitend Beyers voer en de basismengeling die ik gebruik is de Koopman All-in-one mengeling. Deze voer ik het hele jaar door eventueel aangevuld met paddy en zuivering en de laatste dagen voor de vlucht met de Energie mengeling van Beyers. Ik ben een volle bak voerder; dat wil zeggen dat er altijd voer op de hokken aanwezig is. Dit wordt 2 maal daags aangevuld en/of ververst. Omdat ik mijn duiven veel laat trainen moeten ze ook voldoende eten vandaar deze methode.

 

  1. Gebruik je bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en) ?

Sinds een paar jaar ben ik gebruik gaan maken van de bijproducten van Belgavet Seiffert. Ik ben er ooit op gewezen door mijn oud collega Gregory Beckaert welke toen de duiven van Nicole de Weerd onder zijn hoede had en tegenwoordig de drijvende kracht is achter Team Hooymans BE. Ik zocht een product of systeem wat mijn duiven zou behoeden voor de terugval in training wat ik al jaren had nadat de ploeg een marathon vlucht had gehad. Na een goed gesprek met Christope Seiffert en uitleg over de producten ben ik deze in 2019 voor het eerst gaan gebruiken. Ik had voor mezelf een soort van systeem gemaakt wat ik zou doen en gebruiken. Zo gezegd zo gedaan en inderdaad de terugval in training die ik normaal kende die had ik ineens niet meer en mijn duiven hebben het hele seizoen van begin tot eind geweldig getraind en gepresteerd. Ook in 2020 heb ik hetzelfde systeem opnieuw toegepast met eenzelfde resultaat.
Voor 2021 zal ik dus opnieuw gebruik maken van deze producten. Speciale noot van Pigeoncom – iedereen die geinteresseerd is in meer details m.b.t. het systeem dat Frank Zwiers hanteert bij de verzorging van zijn duiven, attenderen wij graag op zijn site https://www.frankzwiers.nl/systeem/

 

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?