“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

  1. Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

Dat zijn er verschillende: de 1e Nationaal Barcelona (2015) met Rosanna, de 1e Internationaal Pau (2016) met The Queen of the Night. Maar misschien ben ik wel het meest trots op de 8e en 9e Nationaal Barcelona 2017. Verder de inmiddels vele keren dat mijn duiven bij de 1e 10 nationaal/sectoraal hebben gevlogen. Dit is toch het mooie van de sport waarvoor we het allemaal doen.

 

  1. Wat zijn jouw doelen voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021?

Mijn doel is nog een keer Barcelona te winnen, echter zal ik tevreden zijn met een mooie serie en dan het liefst een duif bij de 1e 25 Nationaal. Barcelona is en blijft de finale van de Champions League en de winnaar daarvan geniet groot aanzien in binnen- en buitenland.

 

  1. Wie wordt volgens jou de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Ik kan daar wel een paar namen bij noemen. Zonder anderen tekort te doen: Arjan Beens, Corne van Oeveren en natuurlijk de grootmeester uit Nijverdal Jelle Jellema, maar dat zou geen verrassing zijn.

 

  1. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zou je willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Er is maar 1 ding dat ik echt zou willen veranderen en dat is het terug brengen van de mogelijkheid om duiven mee te geven voor de vracht. Dus gewoon niet over de antenne zo de mand in. Tevens zou de PMV entlijst ook moeten dienen als hoklijst. Voor de rest maak ik me niet (meer) druk over waar we lossen, hoe laat, waarom wel, waarom niet. Hoe is de sector indeling, de 800 meter grens, de neutralisatietijd enz, enz.

 

  1. Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Mijn grootste fouten zijn, denken dat anderen veel betere duiven hebben, teveel veranderen aan de hokken, duiven doorspelen die er nog niet klaar voor waren. Het is hier een beetje vliegen of sterven en dat loop je wel eens op.

 

  1. Bij wie zou je aankloppen voor versterkingen en waarom?

Wat mij betreft zijn er 3 hokken waar ik versterking zou willen halen of misschien al heb gedaan. Dat is Cees van der Laan uit Castricum, Cor Schermer uit Castricum en natuurlijk Jelle Jellema. Echter de duiven van Jelle zijn zo in trek dat het voor mij onbetaalbaar wordt. Bij Cees en Cor zitten de echte Barcelona duiven en dat is wat ik zoek!

 

  1. Geloof je in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doe je dat ook ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Breng je de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Ik geloof wel in verplichte training maar ik doe het tot nu toe niet. Mijn duiven kunnen de hele dag in en uitvliegen en meestal als de vorm komt zie je ze wel beter trainen. Het zou echter beter zijn om daar meer aandacht aan te schenken, maar dat moet je wel kunnen of willen opbrengen. Ik geloof wel dat je de strijd tegen de echte fanaten gaat verliezen als je er niet genoeg aandacht aan geeft. Ik breng mijn duiven wel regelmatig weg maar dat zijn altijd stukjes van 35 km. Ik ben wel van plan dit jaar het allemaal weer serieuzer aan te pakken want ik wil de slag niet missen.

 

  1. Gebruik je medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Normaal geef ik de duiven een geelkuur op het eerste broed. Dit jaar zitten ze al even te broeden en heb ik het niet gedaan. Tijdens het seizoen en dan met name in de periode van de ZLU vluchten ga ik iedere week naar Nanne Wolff. Nanne is een echte duivendokter en liefhebber en wat mij betreft een zeer kundig dierenarts. Hij is ook een heel aardig en vriendelijk persoon. Ook bezoek ik bij uitzondering wel eens de kliniek van Hans vd Sluis.

 

  1. Hoe vaak voer je de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geef je in het seizoen aan de duiven?

Mijn duiven krijgen altijd volle bak eten in het seizoen en telkens wordt het aangevuld. Na enkele dagen de bakken leeg en weer nieuw. Afgelopen najaar ben ik met de Jellema mix (Beijers) begonnen. Als de grote vluchten beginnen zal er ook vetrijk voer van Beijers worden gegeven. Ik heb Jelle gevraagd wat hij voert en welke mineralen hij verstrekt en omdat het zo simpel klinkt zoals hij het doet ga ik het ook zo doen. In de ruitijd krijgen de duiven ongeveer 20% vetrijk voer gemengd met de Jellema mix en na de rui wordt er 30% paddy gemengd door het voer. Andere jaren voerde ik Varia van Mariman.

 

  1. Gebruik je bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en) ?

Mineralenmix van Beijers, Vis pu min van Backs en de emmer van de Patagoon.

 

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?