“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

  1. Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

Marcel: “Dat zijn er meerdere, één van de eerste topherinneringen gaat terug naar de winst van Eagle Eye op Nationaal Chateauroux 2000. Hij was toen eigenlijk al zeker van de titel 1e Nat. asduif dagfond maar de laatste vlucht Chateauroux werd een superzware vlucht over 680 km en hij vroeg erom ingekorfd te worden. Eagle Eye won met warm weer en wind op kop de 1e NPO Chateauroux 8.784 duiven met 1024 mpm. Dat is een super gevoel.”

Ook prachtig was het jaar 2005. Ik had in 2002 besloten me te willen focussen op de dagfond en daarvoor o.a. uit het beste van Gerard Koopman gehaald. In 2005 hadden we helemaal toegeleefd naar de eerste NPO vlucht Orleans en daarop wonnen we 1e-4e-5e-6e-7e-8e van ruim 18.000 duiven. Een aantal weken daarna was NPO Bourges en toen zaten we 1e-3e-5e-7e-9e-10e van bijna 11.000 duiven. Dat vergeet je nooit. Tussendoor wonnen we meerdere NPO vluchten, waarbij de 1e en 3e Nat. Orleans ook fantastisch was. De laatste jaren zijn we toch weer meer voor vitesse en midfond gegaan, omdat je met focussen op NPO vluchten afhankelijk bent van weinig vluchten per jaar. Er moet dan niets tegenzitten. Mede de kruisingen met VD Bulck duiven blijken echt in staat vele minuten los te vliegen tegen duizenden duiven, dat is ook supergaaf!”

Brian: “Mijn carrière is natuurlijk nog maar vrij pril, het was dan ook top dat ik 1e semi-Nationaal kampioen dagfond Noordelijke Unie werd in 2019. Met telkens maar een beperkt groepje duiven in de strijd. In 2020 pakte ik mijn getekende duiven op enkele vluchten heel goed, waardoor ik 1e Gouden Duif snelheid van Nederland en 2e Gouden Duif totaal werd. Daar ben ik al erg trots op”.

 

  1. Wat zijn jouw doelen voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021?

Als we meedoen willen we graag winnen. In de concurrentie waarin we hier vliegen in Zutphen en Brummen is dat verre van makkelijk. Het is mooi om ongeveer te weten wanneer je moet draaien en dat je dan wat eerder een duif of meerdere aan ziet komen en weet dat je vroeg zit. Daar hopen we dit jaar op natuurlijk, maar in de duivensport zijn er geen garanties. Kampioenschappen vinden we niet interessant, aangezien daarvoor punten uit samenspelen worden gehaald en je vaak ziet dat niet de beste spelers ook echt kampioen worden. Maar de liefhebbers die in een zwakke kring vliegen waar geen tegenstand is. Dit jaar voor het eerst meegemaakt dat de kring Zutphen uitgesloten is geworden in een nieuwe kring, omdat een groepje toch wel bekende liefhebbers op de voorhand niet meer tegen onze kring wilde vliegen. Nu lopen ze op facebook te pronken met uitslagen, waar wij niet bij opstaan…. Winnen ze eindelijk weer een 1e prijs, en zijn ze dolgelukkig, jezelf voor de gek houden noem ik dat, want liefhebbers uit onze kring hebben er veel duiven voor zitten.

 

  1. Wie wordt volgens jou de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Geen jaar is hetzelfde. Sommige mensen draaien soms een topjaar maar liefhebbers die jaar in jaar uit bij de top zitten zijn er niet veel, dat kost veel energie en je moet ook geen tegenslag hebben. Wat wel zeker is, is dat succes geen geluk is. Je moet toewijding hebben, een stapje extra willen zetten en altijd op zoek zijn naar betere duiven. Als ik zo nadenk, gaat Arjan Beens heel hard terug komen op de fond. Moespot-Gijzen, Gebroeders Dekker, G & H Calis, Gebroeders Leideman en Wilfred Sebens zullen ook hard gaan dit seizoen. De revelatie van 2021 zal een toegewijde speler(s) zijn die echt leeft voor de duivensport.

 

  1. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zou je willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Allereerst zouden we de NPO professionaliseren en de macht bij de afdelingen weghalen. Net zoals bij landelijke sportbonden. Centraal wordt het beleid bepaald en dat is leidend voor iedereen. We zijn lid van de NOC, dat staat voor mij voor topsport maar ik heb het idee dat de NPO vooral denkt op amateuristisch niveau en mensen die serieus duiven houden maar lastig vinden. De gemiddelde leeftijd van de duivenmelker is hoog en als je hun wensen volgt kom je nooit verder in de ontwikkeling van de sport. Je moet het klaar maken voor de toekomst, ik ben meer voor het Belgische systeem, waarbij je eigenlijk zelf kan kiezen wanneer je welke discipline speelt en veel Nationale vluchten hebt.

 

  1. Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Je hoort wel eens van een product of medicijn dat wonderen zou moeten verrichten, maar wat dan compleet verkeerd uitpakt. Als je een tijd duiven hebt dan weet je wel ongeveer welke manier van verzorgen het beste bij je past. Dat moet je dan ook volgen en niet te veel van afwijken. Echte grote blunders maak ik niet echt meer denk ik, alleen eens jaren terug met een hogedrukspuit het duivenhok ingegaan. Het was mooi schoon, maar het vliegen was gedaan. Meerdere verkeerde beslissingen genomen. Toch de jongen meedoen met oosten wind waardoor je grote verliezen hebt bijvoorbeeld. Te snel weer africhten nadat er colli is geweest of zoiets.

 

  1. Bij wie zou je aankloppen voor versterkingen en waarom?

Wij hebben ons versterkt met duiven van PIPA Breeding, de Best Kittel familie. Die familie wint de laatste jaren in België zo in de KBDB competities heel veel en zijn klasse duiven, daarvan ben ik overtuigd. Ze passen denk ik precies bij de VD Bulck duiven die ik heb en mijn oude Janssen soort. Meestal heb ik wel neusje voor kwaliteit, dus ik ben er wel overtuigd dat dit een goede aankoop is. Maar je moet altijd kijken wat je portemonnee toelaat en wie al jaren goed vliegt. En dan liever 1 duif uit de beste van een hok dan 10 kleinkinderen ervan.

 

  1. Geloof je in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doe je dat ook ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Breng je de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

We geloven zeker in trainen. Als routine doen we dat met de vlaggen erop, zodat ze weten dat ze dan moeten vliegen en als de vlag eraf gaat ze naar binnen mogen. Dat werkt prima. Duiven moeten hier veel en hard trainen. Niet extra vroeg of laat, dat is voor de marathon wellicht wel waardevol. Hier trainen ze op gezette tijden en dat moet lang en hard, zeker 60 tot 90 minuten. Een kwestie van conditioneren. In het seizoen gaan we soms midweeks rijden, hangt beetje af van het verloop van de vlucht ervoor en de recuperatie. Soms gaan ze twee maal per week doordeweeks en soms niet. Dat is wel een kwestie van gevoel.

 

  1. Gebruik je medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Wij werken samen met Nanne Wolf, een vakbekwame duivenarts die altijd klaar staat als we hem nodig hebben. Op aanwijzingen van hem krijgen ze medicijnen in het seizoen. Wel structureel zijn de volgende dingen: einde van het jaar een paratyfus kuur … ten minste drie weken voor de kweek paramixo enting … voor het seizoen een geelkuurtje … en tijdens het seizoen om de 3 of 4 weken een geelpilletje. Met veel oosten wind krijgen ze ook wel een ornithose medicijn, altijd preventief. We laten nooit iets aan het toeval over. Liefhebbers die hard vliegen en nooit iets geven, geloven we niet.

 

  1. Hoe vaak voer je de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geef je in het seizoen aan de duiven?

We geven de mengelingen van Beijers. Omdat we qua training veel vragen van de duiven moeten ze genoeg energie in de tank hebben. En dus moeten ze niets tekort komen. Dus volle bak en als de vluchten wat zwaarder worden zeker ook een vetrijke mengeling op het menu. We houden ze nooit kort.

 

  1. Gebruik je bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en) ?

Op basis van mijn (Marcel) bevindingen in het verleden is de eigen productlijn Sangers Pro opgezet. Die is gestoeld op de pijlers recuperatie, opbouw en pieken. Voor al die onderdelen kan je kiezen tussen een aantal producten, zodat je kan afwisselen. Producten van alleen hoogwaardige samenstelling, niet verdund of aangemaakt met onderdelen zonder meerwaarde. Je hoeft er ook geen grote hoeveelheden van te geven en ze hebben snel effect. Er is geen topsporter die niet zonder supplementen kan en ook geen duif die je op hoog niveau wilt laten presteren. Van onze eigen productlijn kan ik mijn handen in het vuur steken dat ze hoogwaardig van kwaliteit zijn. Al moet je altijd weten dat ze ondersteunend zijn, maar dat de kwaliteit van je duiven en je inzet als melker het allerbelangrijkste blijft.

 

 

Tot zover de serie “10 vragen aan…” van dit seizoen. We hopen dat het leuk leesvoer was en dat u er hier en daar wellicht iets van opgestoken heeft. We willen alle toppers die meegewerkt hebben aan deze mooie serie hartelijk bedanken XXX en zullen volgend jaar zeker op herhaling gaan. Tenslotte wensen we alle duivenvrienden en -relaties een waanzinnig mooi duivenseizoen toe. Het vliegseizoen is inmiddels in volle gang en kende bij velen onder ons reeds vele hoogte- en helaas ook dieptepunten. Blijf GEZOND en GENIET met volle teugen van onze prachtige hobby !!

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?