“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

  1. Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

Na in 2018 de 1e en 2e Nationaal Issoudun te hebben gewonnen, dacht ik dat zoiets nooit meer zou gebeuren, maar een paar weken later won ik 1 t/m 5 Nationaal sector 3 Vierzon tegen vele duizenden duiven. Dat is de mooiste prestatie van allemaal voor mij en daar ben ik het meest trots op!!

 

  1. Wat zijn jouw doelen voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021?

Ik ben niet snel tevreden. Laat ik het anders zeggen, als ik de laatste jaren evenaar ben ik tevreden. Door mijn aanstaande verhuizing (n.b. dit is een primeur! Ruud gaat na de zomer verhuizen en zal niet aan de jonge duiven vluchten deelnemen. De jonge garde maakt haar rondjes op de nieuwe locatie, waar en waarmee in 2022 gestart gaat worden) wordt dit mijn laatste jaar in Veenendaal en ik ga er alles aan doen om het geweldig af te sluiten. De duiven zijn prima in orde en voor deze fase in het seizoen ben ik heel tevreden hoe het met ze gaat en hoe ze er voor staan.

Ik heb ze deze week 1x 30 km weggebracht om hun “vizier op scherp te krijgen”, want dat is altijd wel een dingetje in het begin. Ze kwamen weer eens “slechter dan van een zware Chateauroux” en dat is eigenlijk altijd wel zo in de voorbereiding op een nieuw jaar (n.b. ik breng mijn oude duiven voor het seizoen altijd 1x (nooit vaker) weg om ze even wakker schudden). Het aankomende Paasweekend gaan ze voor de eerste keer met de afdeling mee voor een trainingsvlucht van ruim 100 km. Daarna iedere week mee en opbouwen en het vizier op de zomermaanden!

 

  1. Wie wordt volgens jou de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Ik ben nooit zo met anderen bezig. Als ik deze vraag beantwoord, dan zit ik dicht in mijn eigen vriendenkring. Ik kan over anderen niet veel zeggen, want ik ken ze niet als liefhebber, ken hun duiven niet goed (genoeg) en weet niet in welke vorm ze steken, dus dit vind dit heel moeilijk om te zeggen. Geen idee eigenlijk.

 

  1. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zou je willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Laat iedereen z’n ding doen, ik snap het (bijv. de eventuele inkorfbeperking) allemaal wel, maar zorg ervoor dat je plezier hebt in je eigen achtertuin. Geen inkorfbeperking motiveert me juist, van mij mag X er 450 inkorven, ik probeer hem gewoon voor te zitten! Ik vind dat je iedereen vrij moet laten in het beoefenen van zijn/haar hobby/sport, geen beperkingen maar vooral vrijheid-blijheid. Ik weet dat het soms lastig en frustrerend is als je steeds klop krijgt van liefhebbers die met veel duiven spelen of in hun regio erg overheersen door hun goede spel met de duiven, maar vroeger was ik ook als een kind zo blij met een mooie vroege duif of de 1e in de club. Presteer naar je mogelijkheden, geniet daarvan en haal er je voldoening uit, want dat kan op allerlei manieren en op alle niveaus.

Maar vergeet niet dat ik alles (!) voor mijn duiven opzij zet in het seizoen!! Dat betekent van april tot september: geen verjaardagen, geen midweekje weg met het gezin, niet met vrienden naar de kroeg, ook niet 1 avondje! Dat is de sleutel van mijn succes. Ik heb er alles voor over en duivensport is voor mij echte topsport. Ik geef je een voorbeeld uit een andere sport: voetbal. Laatst zag ik op ESPN na afloop van de wedstrijd NAC – De Graafschap dat de spelers van NAC (midden in het seizoen) iets vierden met een koud biertje. In datzelfde weekend zag ik Tadic van Ajax gewisseld worden die meteen een voedings-/hersteldrankje nam en alweer bezig was met de volgende wedstrijd! Dat is een groot verschil in mentaliteit en opofferingsgezindheid en voor mij kenmerkend voor hoe ik mijn sport beoefen.

 

  1. Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Echt hele grote fouten kan ik me niet herinneren. Wat me wel overkomen is (en waarschijnlijk iedereen overkomt) is terwijl ik twijfels heb over een duif, deze toch inkorf. Dat komt door twijfel en soms ook onzekerheid. Het is iets wat me wel eens overkomt. Soms zie je ze niet meer terug van die vlucht en een enkele keer heb je geluk. Geluk had ik zeker bij een topduivin die al 4x top 10 in de afdeling had gevlogen in een bepaald seizoen, het is een mooie anekdote: ik zag dat ze aangelopen was met een andere duivin en vermoedde dat ze wel eens op een eitje kon lopen naarmate de inkorfdag naderde, ik twijfelde enorm om haar in te korven, maar heb het uiteindelijk wel gedaan omdat het een goeie was die ik dacht nodig te hebben die betreffende zaterdag. Op die vlucht had ik er heel snel 44 van de 45 thuis en had haar helemaal niet nodig, want ik draaide een aantal steenvroege duiven. De duif die ontbrak was de duivin die ik eigenlijk niet had moeten inkorven. Goh, wat was ik de dagen erna boos op mezelf en wat had ik spijt, tot ze donderdag plots op de ren zat. Of het een les is waar ik van geleerd heb? Ik weet het niet, ik denk het niet 😊. Maar terugkomen op de vraag: echte grote fouten of blunders heb ik naar mijn weten nooit gemaakt.

 

  1. Bij wie zou je aankloppen voor versterkingen en waarom?

Gerard Koopman, 100%. Ik heb eigenlijk alleen maar Koopman duiven op het hok en zou nergens anders aankloppen voor versterkingen of andere duiven. Gerard is een icoon in de duivensport en iedere keer als ik hem spreek (en dat gebeurt heel regelmatig) steek ik er iets van op. Zijn heldere, nuchtere, zeer verstandige kijk op de duivensport is enorm leerzaam en zet me vaak aan het denken.

 

  1. Geloof je in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doe je dat ook ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Breng je de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Ja bij de duivinnen wel, als zij trainen staat de vlag op het hok! Maar dat is niet om ze in de lucht te houden (want als ze goed zijn, trainen ze toch hard en hoef je niets te forceren met een vlag of een bal of iets dergelijks, 5 kwartiertjes vliegen ze dan wel), maar om ze onder controle te houden! Want: vlag binnen is duiven binnen, ik ben de baas! Maar de doffers train ik niet “met een vlag”, dat is geen doen, dus die laat ik vrij trainen, maar wel met de klep dicht! In het verleden probeerde ik ze wel verplicht te trainen met de vlag, maar het kwam voor dat ik de bal op het dak van de buren schoot omdat ze daar op het huis liepen te koeren. Daar krijg je buikpijn van😊 dus daar begin ik niet meer aan.

Ik train de duiven 2x daags en niet op de klok. Zodra in het seizoen “de zon opkomt” (ik let niet echt op de tijd, maar als het licht is ga ik naar mijn duiven) gaan de doffers als eerste los voor hun ochtendtraining. Dus tussen 5:15 en 6:15 (afhankelijk van de tijd van het jaar) gaan ze los, eerst de duiven en daarna koffie, nooit andersom! Maar alles op gevoel, geen vaste tijden, bij superslecht weer blijven ze binnen. Als de doffers binnen zijn, gaan de duivinnen eruit voor hun training. s’Middags dezelfde routine, eerst de doffers vanaf een uur of 16:00 en daarna de duivinnen. Maar ook ‘s middags geldt, alles op gevoel en niet op de klok, dat geldt voor uitlaten en binnenhalen!

Tijdens het seizoen breng ik de oude duiven nooit weg! Nooit! Jonge duiven worden weleens weggebracht tijdens het seizoen, maar dat hangt helemaal van de situatie af, het is geen routine, het is een kwestie van observeren en beoordelen of “het nodig is”. Het kan ieder jaar anders zijn, want het hangt voornamelijk van de conditie en prestaties af. Maar voor zowel ouden als jongen geldt, er worden weinig kilometers met de auto gemaakt.

 

  1. Gebruik je medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Ik kom al jaren bij Belgica de Weerd van Henk de Weerd en mijn partner op medisch gebied is Jan van Wanrooij (kliniek de Weerd). Ieder jaar laat ik voor en tijdens (!) het seizoen regelmatig de ontlasting van mijn duiven checken en behandel ik de duiven als dit nodig is. Preventief wordt hier NOOIT iets gegeven, behalve de verplichte PMV enting voor de jonge duiven en een Paratyfus vaccinatie met levende entstof in de winter voor de oude duiven. Geen pro-actieve geel- of wormenkuur en tijdens het seizoen ook niets (niet tegen het geel, niet voor de koppen), alleen wanneer blijkt na onderzoek dat er iets niet in orde is, wordt er ingegrepen en worden de duiven behandeld. Maar door er in de voorbereiding “bovenop te zitten en niets aan het toeval over te laten” beperk je eventuele problemen tot een minimum. Wanneer de duiven aan het seizoen zijn begonnen: regelmatig controleren! Verder is het een kwestie van je ogen open houden en de duiven heel goed observeren. Bij twijfel of een (aantal) mindere vlucht(en) ga ik meteen richting Breda, desnoods “midden in de nacht”. Vertrouw ik het niet of is er iets, dan grijp ik meteen in! Blind kuren doe ik nooit en ik hanteer geen vast medisch schema, maar samen met Jan van Wanrooij zorg ik wel voor een goede medische begeleiding met als basis: regelmatig mest/duiven controleren en ogen openhouden!

 

  1. Hoe vaak voer je de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geef je in het seizoen aan de duiven?

In het vliegseizoen: vanaf 3 weken voor de dagfond vluchten krijgen de oude duiven 2x per dag volle bak (echt volle bak!) All-in-one van de firma Beyers. Iedere ochtend na de training krijgen ze volop de gelegenheid om te eten en wordt de voerbak ruim gevuld, zo ruim dat ze de hele dag kunnen eten waar ze behoefte aan hebben. Dat geldt voor zowel doffers als duivinnen! ’s Middags volgt hetzelfde ritueel. Tijdens de training wordt de voerbak geleegd, het overtollige voer gaat naar de jongen en de oude duiven krijgen wederom volle (!) bak All-in-one. Dat wordt de volgend morgen tijdens de ochtendtraining volgens dezelfde routine weer ververst. In de voorbereiding wordt er lichter gevoerd en wordt er paddy aan de mengeling All-in-one toegevoegd.

 

  1. Gebruik je bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en) ?

De duiven krijgen 1 a 2 dagen per week Forte-Vita (goede balans in de darmflora van de duiven) van Travipharma. Daarnaast krijgen de duiven 1 dag per week (in het begin van de week) Sedochol (ondersteuning van de lever- en nierfuncties van de duiven na (zware) inspanning/belasting bij sportprestaties) van Belgica de Weerd. En tenslotte krijgen de duiven iedere week Probac 1000 (een probioticum dat ook zorgt voor een gezonde darmflora) wat wordt aangemaakt met Oregano olie – beide producten zijn van Brockamp.

Daarnaast krijgen de duiven 2x per dag verse grit op de vloer (er wordt 2x per dag schoongemaakt en de vloer is kraakhelder) waar ze naar harte lust in kunnen scharrelen. Aan deze verse grit van de firma Beyers wordt ook Variamix van Gerard Koopman/DHP en de bekende “roze mineralen” van Dr. Marien toegevoegd.

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?