“10 vragen aan …”

 

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal bevriende Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd.

 

  1. Op welk moment of prestatie in jullie duivenloopbaan zijn jullie het meest trots?

Op heel veel dingen zijn we (Buck en Martijn de Kruijf) eigenlijk heel trots. We hebben meerdere Nationale asduiven, twee Olympiade duiven. Ook hebben we meerdere 1e  NPO’s gespeeld en gekweekt voor anderen en zijn we 2e opvolger bij De Gouden Duif en 2x winnaar Superstar van het jaar bij De Gouden Duif geworden! En mooie referenties maakt ons ook erg trots. Maar waar we ook erg trots op zijn, is als we andere duivenmelkers kunnen bellen (van wie wij duiven hebben) en hen kunnen melden dat wij vroeg hebben gedraaid met een duif van zijn/hun soort.

 

  1. Wat zijn jullie doelen voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021?

We willen zoveel mogelijk vluchten winnen (en vooral de NPO vluchten)! En ons doel is weer op het podium te staan bij de Gouden Duif.

 

  1. Wie wordt volgens julie de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Als ik, Martijn, het zou weten is het geen verrassing meer….haha! We zijn vooral met ons eigen hok bezig en beleven het in eerste instantie op ons eigen werf! En vaak lijkt het ook meer dan het werkelijk is, zoals mensen die de 10 beste uitzoeken en daarmee spelen om hoog in het klassement te eindigen! Daarom kijken we niet meer naar generaal kampioenschappen of aantallen met inkorven.

 

  1. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zou je willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Ik zou graag meer nationale vluchten willen en meer mogelijkheden qua losplaatsen, want 6x Peronne vind ik persoonlijk wel saai! Maar wij zijn al blij dat er mensen in zulke wespennesten stappen, want je wordt eerder geschopt als geaaid in die functies!

 

  1. Wat is de grootste fout of blunder die jullie ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Dat zijn er best veel! De verkeerde aanwijzen en op zaterdag het wel weten welke komt :-). Of het licht laten branden in het hok, omdat de tijdschakelaar kapot was gegaan. Duiven doorduwen die eigenlijk kansloos waren. Dat doen we nu absoluut nooit meer. Elke duif die meegaat is goed voorbereidt om de wedstrijd te winnen! Ik (Martijn) heb ook wel eens het verkeerde potje qua voeren gebruikt, als mijn vader op vakantie was en toen ik nog niet om duiven gaf! Een duif laten ontsnappen en niet wachten tot hij binnenkwam met inkorven. Deze duif zat vervolgens 3 minuten los op de natourvlucht terwijl hij eigenlijk bedoeld was voor de jongen duiven NPO vlucht.

 

  1. Bij wie zouden jullie aankloppen voor versterkingen en waarom?

Wij bevinden ons in een gelukkige situatie dat door de jaren heen onze sportvriendenkring is gevuld met hard spelende liefhebbers, waar je wel eens wat mee ruilt, of van krijgt of koopt! Ik vind dit een vraag waar je als antwoord op zou willen geven: “Een hok/melker waar iedereen aan zou kunnen kloppen”. Maar dit is helaas niet mogelijk voor iedereen (financieel gezien). En met namen noemen doe je een hoop mensen tekort. Maar een tip die ik veel mensen wil meegeven is: “Kijk wel naar de referenties van de melker waar je aanklopt, met de GPS-ringen van tegenwoordig zie je duidelijk wie er redelijk in de vlieglijn woont en dat vertaalt zich vaak in referenties die alleen behaald worden in hun eigen kringetje terwijl het daarbuiten eigenlijk simpele meevliegers zijn!”.

 

  1. Geloven jullie in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doen jullie dat ook ‘s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Brengen jullie de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Ja! De duiven trainen 1 maal daags per dag verplicht 1 uur (voor de doffers) en de duivinnen moeten we na 90 minuten echt naar beneden halen. We proberen de duiven 1x in de week op woensdag weg te brengen (een klein stukje – 20 km) om ze dan vervolgens even bij elkaar te laten, zodat ze niet aanparen. Dan hebben we in dat ene uur gelijk alle duiven gedaan, want we zijn ook gek op “niks hoeven doen”. Vooral in dit drukke leven staat voor ons de familie op nummer 1, daarna volgen nog vele andere dingen en pas daarna komen de duiven!

 

  1. Gebruiken jullie medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Jazeker, wij gebruiken de producten van Van der Sluis. Elke zondag krijgen de vliegduiven Combikuur van Drs. van der Sluis, maar de rest van de week zoveel mogelijk op natuurlijke basis met producten als Sedochol, Forte Vita van Trafipharma en Bronchivital van DHP, dat wisselen we wat af op gevoel, daar hebben we geen vast systeem voor.

 

  1. Hoe vaak voeren jullie de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geven jullie in het seizoen aan de duiven?

2 maal daags worden de duiven gevoerd: verdeeld over 25 procent van de dagelijkse hoeveelheid in de ochtend en in de avond 75 procent van de dagelijkse hoeveelheid. De doffers worden gevoerd in een bak op de grond. De duivinnen worden “uit de hand gevoerd” door Buck, tot er een paar naar de drinkpot gaan om te drinken. In het begin van de week krijgen de duiven Gerry Plus van de Patagoon wat we daarna snel opbouwen met Vlieg Speciaal van de Patagoon aangevuld met Tovo, pinda’s, P40, hennep en Energy (vetrijk) van de Patagoon naarmate de afstand verder wordt!

 

  1. Gebruiken jullie bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en)?

Sedachol, Bronchivital van DHP, Belgasol van Belgica de Weerd en kattenbrokjes (voor de dierlijke eiwitten), maar ook dat doen we allemaal op gevoel, zonder vast systeem want daar tillen we niet zo zwaar aan. Ook geven we sinds kort de bekende mineralenmix van Marien.

 

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?