“10 vragen aan …”

In de aanloop naar het komende sportseizoen 2021 hebben we een aantal Nederlandse topmelkers waarmee Pigeoncom nauwe, vriendschappelijke contacten onderhoudt 10 vragen over onder andere het komende seizoen, hun beleving van de duivensport, verzorging, fouten en tips, etc.. voorgelegd. Aan de vooravond van de “Vlucht der Vluchten”, Internationaal Barcelona hebben we de 10 vragen aan Wim Muller te voorgelegd. Wim Muller is een icoon in de vaderlandse en internationale duivensport. We kunnen hem met recht plaatsen in het illustere rijtje Nederlandse marathon grootheden als Jef van Wanroy, Adrianus & Antoon van der Wegen, Gebroeders Kuypers en Jan Theelen – allen winnaars op (Inter-)nationaal Barcelona, tientallen (!) jaren succesvol en allemaal waren/zijn het grote kampioenenmakers op andere hokken !

 

  1. Op welk moment of prestatie in je duivenloopbaan ben je het meest trots?

Wim: “Je moet weten dat ik al bijna 50 jaar actief ben met de duivensport, ik kan er ook niet zomaar een kiezen, heb 5 nationale overwinningen, 3 internationale overwinningen, tweemaal de Europa beker, talloze beste scores ZLU, de Beker van Vlaanderen op Internationaal Barcelona, etc. Ik ben eigenlijk trots op mijn gehele duivenloopbaan en ook op het feit dat ik een ras heb waarmee wereldwijd goed wordt gepresteerd met mijn duiven. Echter wat het verst in mijn geheugen ligt is natuurlijk de 1e Nationaal Barcelona 2019. Tijdens mijn verhuizing van afgelopen winter kwam ik alles weer tegen, pffff wat een bekers, ik wist niet dat ik er zoveel gewonnen had 🙂 “.

 

2. Wat zijn jouw doelen voor 2021 of waarmee zal je tevreden zijn na het seizoen 2021?

Afgelopen winter ben ik verhuist van Wilhelminadorp naar Goes. Ik heb geen vliegduiven over gewend, daardoor ben ik met een nieuwe start bezig en vliegen er nu een kleine 100 jongen rond op mijn nieuwe hok van 11 meter gebouwd door de firma SAS uit België. Ik was al langer met die verhuizing bezig en in dat licht bezien heb ik in 2018 en 2019 een 60 tal jongen naar mijn zoon en schoondochter gebracht die ze verzorgen zodat er toch nog wat van sport is in de tussengelegen jaren. Ik heb zelf alleen nog jongen en mijn zoon en schoondochter hebben een beperkt aantal duiven die door omstandigheden o.a. Covid en een fysiek probleem wat nu opgelost is, vorig jaar nog weinig ervaring hebben opgedaan. Daardoor hebben ze Pau, St Vincent en Agen links laten liggen. De tweejarigen zullen daarom hun eerste overnachtvlucht afwerken op Dax NPO en van de driejarigen zullen er naar Barcelona gaan, ook al weet mijn zoon/schoondochter dat ze daarvoor eigenlijk niet voldoende ervaring hebben. Maar tsja ook bij hun kruipt het bloed waar het eigenlijk nog niet zou moeten kruipen :-). We gaan het zien. De duiven die thuiskomen van Dax gaan normaal gesproken nog 1x naar een overnachtvlucht om nog wat extra ervaring op te doen. Over enkele jaren zullen mijn zoon en schoondochter weer stoppen met vliegen en zodra ik weer een vliegploegje heb, komen ze hier gezellig assisteren. Dus dit jaar spelen ze drie vluchten en hebben we in elk geval toch nog wat te wachten en het fascinerende wedstrijdelement.

 

     3. Wie wordt volgens jou de revelatie / de grote verrassing in 2021?

Ik ben niet met anderen bezig, bemoei me met niemand en ben van mening dat je je moet focussen op jezelf en je eigen duiven en niet op anderen. Zoals ik al aangaf, ik draai al een tijd mee, heb er veel naar boven zien komen en ook weer naar onder zien zakken.

 

     4. Stel, je hebt het morgen voor het zeggen binnen de NPO en/of ZLU, wat zou je willen veranderen (aan de huidige duivensport)?

Ik heb me nooit met de bestuurlijke kant bemoeid, ik heb altijd de instelling gehad “zolang we maar kunnen vliegen” en ik pas mijzelf gewoon aan de regels en het vluchtprogramma e.d. aan. Maar bij deze wil ik toch wel wat kwijt betreffende de ZLU, want hoe dom kun je zijn als organisatie om St. Vincent uit het programma te halen, zo kan niemand uit Nederland nog de Europa beker winnen 🙁 !!!! Verder maak me nergens druk over en ventileer ook nooit een mening. Ik richt me op mijn eigen duiven en verspil geen energie aan randzaken waarbij ik bij anderen wel eens zie dat ze er negatief van worden. Ikzelf heb dan zoiets, “maak je niet druk en richt je positief op je eigen duiven!”. Daar gaat het om en daar moet je positieve energie uithalen.

 

     5. Wat is de grootste fout of blunder die je ooit op je eigen hok gemaakt hebt?

Haha, de grootste… Ik zou het echt niet weten, maar weet wel dat ik er veel heb gemaakt. Als ik toch een antwoord moet geven is dat ik wel eens te lang/diep in de inteelt ben gegaan.

 

     6. Bij wie zou je aankloppen voor versterkingen en waarom?

Ik kweek wel eens samen of ruil met mensen die mijn soort al hebben, zo haal ik een beetje ander bloed binnen, voor de rest ben ik erg zuinig op mijn soort.

 

     7. Geloof je in verplichte trainingen aan huis. Zo ja, waarom? En hoe lang train je de duiven verplicht? Doe je dat ook ’s ochtends heel vroeg of ’s avonds laat? Zo ja, waarom en zo nee, waarom niet? Breng je de duiven tijdens het seizoen regelmatig (zelf) weg, hoe ver, hoe vaak en wanneer?

Verplichte training doe ik niet aan, heb ik ook nooit gedaan, een gezonde duif in conditie vliegt graag en lang! Hier dien ik wel bij op te merken dat nestduiven natuurlijk graag terug naar hun nest willen op het tijdstip dat ze moeten broeden, dus hier komt denk ik het verplichte trainen vandaan. Een weduwnaar of weduwduivin (mits gezond) hoef je niet in de lucht te houden. Ik heb altijd beide systemen beoefend en vroeger woonde ik landelijk en liet de nestduiven gewoon heel de dag los en dan zag je, dat als de doffers vrij van nest waren, ze uit zichzelf prima trainden en dat gold ook voor de duivinnen ‘s middags als die vrij zijn. Mijn zoon heeft ze ook op het nest zitten en ik woon hemelsbreed ongeveer 100 meter bij hem vandaan en zie de duiven natuurlijk trainen.
‘s Morgens gooit hij de doffers eruit en die vliegen als ze dan vrij zijn gemakkelijk een uur en ‘s middags om half twee laat hij de duivinnen uit als die vrij zijn van het nest en die vliegen nog langer. En ja, als het weer het toelaat worden deze wekelijks naar Gent gebracht – 50km in vogelvlucht.

 

     8. Gebruik je medicatie tijdens of in voorbereiding op het seizoen? Pro-actief volgens een vast schema, op gevoel of in samenwerking met een duiven dierenarts (welke en waarom juist deze dierenarts)?

Vincent Schroeder-Tollisan is onze dierenarts. Jaarlijks voor het seizoen gaan we altijd op controle en naar zijn bevindingen word gehandeld (meestal niets). Preventief doen we na het seizoen een kuur tegen Salmonella en hiertegen wordt dan ook gevaccineerd. Verder heb ik geen vast schema en gebruik ik zo min mogelijk medicatie, maar ik ben niet roomser dan de paus en heb alles in huis. Dus als er aanleiding voor is, durf ik het zeker te gebruiken.

 

     9. Hoe vaak voer je de duiven per dag tijdens het seizoen? Moeten de duiven alles opeten of volle bak en verversen? Welke mengeling(en) (leverancier en soort) geef je in het seizoen aan de duiven?

Ik gebruik mijn eigen mengeling van Ronnie van Tilburg aangevuld met wat gerst. Ik voer ze totdat ze de gerst laten liggen, want dan hebben ze genoeg. Dat is nu bij de jonge duiven (omdat ik nog geen overjarige duiven op het hok heb). In het verleden bij de oude duiven, bij de weduwnaars, voerde ik op de drinkpot. Dat wil zeggen: “gaan er twee a drie drinken dan krijgen ze nog een handje gerst om de gaatjes op te vullen, maar dan stop ik met voeren”. Nestduiven kregen bij mij altijd volle bak, wat eenmaal per dag ververst wordt.

 

     10. Gebruik je bijproducten tijdens het seizoen en zo ja, waarom ? Welke leverancier en welk(e) product(en) ?

Zekers, in moderne duivensport kun je haast niet zonder…. Ik gebruik de producten van duifvitaal.nl en daar ben ik zeer over te spreken. Met die producten bouwen ze een grote natuurlijke weerstand op.

 

Tot besluit Wim nog eenmaal aan het woord: “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, ik zeg niet dat de mijne de juiste is. Geniet vooral van de eigen duiven! En hanteer je eigen systeem! Dat wil ik nog meegeven aan de liefhebbers. Geniet van het mooie spel wat duivensport heet.

Met vriendelijke groet, W.M.

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?