Mark Valentijn St. Willebrord (N-Brabant) wint 1e Nationaal Agen ZLU Jaarlingen

Einde juni en begin juli is het, zoals elk jaar weer gebruikelijk, een drukte van jewelste op de duivenkalender. Op vrijdag 30 juni stond er een nationale grote fond vlucht met ochtendlossing gepland. De sectoren 1 en 2 zouden vliegen vanuit Bordeaux en de sectoren 3 en 4 vanuit Ruffec. Op vrijdag eveneens de lossing van Internationaal Agen ZLU voor oude en jarige duiven. En op zaterdag (verplaatst of uitgesteld naar zondag) ook een midfond vlucht en wel de Grand Prix Train Grande Vitesse. En ook een weekend waarop in veel afdeling de opleer- of trainingsvluchten voor de jonge duiven beginnen. Dan op maandag weer inkorven voor de volgende internationale marathon vlucht, n.l. Barcelona. Petje af voor de alle medewerkers in de inzetlokalen of inkorfcentra die alles weer tot in de puntjes regelen om de liefhebbers te laten genieten van de vluchten. Soms wordt het als vanzelfsprekend ervaren dat deze mensen steeds weer paraat staan en vaak belangeloos. Wellicht eens een pintje extra voor deze mensen.

Lossing vrijdag 30 juni
In Agen was het in de vroege ochtend (7 uur) bewolkt met een temperatuur van ca. 17°C en een matige wind uit het westen. Een regengebied ten noorden van Agen trok weg naar het oosten. In Agen werd er nog gewacht op opklaringen met een goed zicht. Om 8.15 uur klonk dan het sein tot het lossen op de draf- en renbaan, de Hippodrome de Beau aan de Avenue du Quercy in Beaumont de Lomagne. Op de vluchtlijn wel bewolking doch met een goed zicht en een matige overwegend noord-westelijke wind. De tweede vluchtdag trok er helaas over Nederland, België en Frankrijk in de ochtend een frontale storing van west naar oost met een zware tot gehele bewolking en perioden met (mot) regen.

Helaas zag de inrichter, Les Amis du Bordeaux Télévie, ook dit jaar het aantal internationaal ingetekende oude en jarige duiven weer teruglopen. Nu waren het er 29.688, terwijl dit er vorig jaar nog 33.796 waren. Een terugloop van niet minder dan 4.108 duiven. Ook in Nederland zien we het aantal ingemande duiven opnieuw teruglopen. In 2022 werden er samen 12.193 oude en jarige duiven ingemand, nu waren het er in totaal 10.755. Er werden 1.438 duiven minder duiven ingekorfd. In Nederland werden bij de jarige duiven 5.296 Ingetekend. Vorig jaar waren dit er 6.174 jaarlingen. En dat zijn er nu 878 minder dan verleden jaar. Voor de heel veel jaarlingen betekende Agen ZLU de fond-doop in een mogelijke mooie carrière.

Hoe laat zou de eerste melding van een jaarling op de kortere afstanden in Frankrijk op de site van PIPA verschijnen. Hoe zou men in de overige landen de eerste duiven pakken en wie zou er waar in Nederland de vroegste duif klokken. De Social-media gingen in de namiddag en avond volop de ether in en werd er onderling contact gehouden en ge-Appt. Diezelfde dag waren er ook aankomsten vanuit nationaal Bordeaux en Ruffec. Dus genoeg om te volgen. Na haast 10 uur vliegen kwam de eerste melding van een jarige duif uit Frankrijk in het westelijk gelegen Naves. Hier pakte Sebastien Cressin om 18.14 uur een jaarling op een afstand van 723 km. Dit zou een snelheid geven van 1237 m/min. Al snel volgde de eerste melding van een jarige duif uit België en deze kwam uit Marienbourg Hier klokte François Michaux om 18.13 uur en dit op een afstand van 740 km. Dit zou ook een snelheid geven van 1237 m/min. Uit Duitsland kwam de eerste melding van een jaarling uit Zweibrücken en dit door Bauer und Frau. Zij klokten hun duif om 19 uur op een afstand van 770 km. Goed voor een snelheid van 1193 m/min.

Zou de oostkant, gezien de overwegend noord-westelijke wind, in het voordeel zitten? Het verloop in Franrijk zowel als in België gaf al snel aan ze toch de westelijk kant hadden aangehouden met een enkeling duif tegen Luxemburg aan. Zou dit in Nederland ook zo zijn? Nu was het wachten op de eerste Nederlandse jaarling. Waar zou ze vallen en bij wie. De spanning liep op naarmate de avond in aantocht was. Hoe veel liefhebbers op de kortere afstanden tuurden er niet zenuwachtig het luchtruim af of zich een duif aanmeldde. De verlossende melding bij de jaarlingen verscheen op de ZLU-site even voor 20 uur. Roger Wijnands uit Vroenhoven (België) meldde zelfs twee jaarlingen om 19.54 uur. Ze hadden de afstand van 846 km afgelegd met een gemiddelde snelheid van 1211 en 1210 m/min.

Uiteindelijk nationaal winnaar werd Mark Valentijn uit St. Willebrord, een kerkdorp in de gemeente Rucphen in de provincie Noord-Brabant. Toen Mark zijn duif, welke hij om 20 uur klokte, meldde kwam hij al snel boven aan de meldlijst te staan. De afstand van 892 km had zijn jaarling afgelegd met een snelheid van 1266 m/min. Later zou blijken dat deze snelheid goed was voor de Nationale overwinning bij de jaarlingen. Internationaal op een voorlopige 8ste plaats bij de jaarlingen.

Een spannend moment
Mark zat met enkele duivenliefhebbers uit het dorp en vader Jan, die nu van zijn pensioen geniet, in de hof nog te letten op de duiven van de Nationale wedvlucht Bordeaux. Mark had er hierop 27 jaarlingen mee. Kijken op de PIPA site hoe Agen verliep in Frankrijk en België was er eigenlijk niet bij. Toen er een 15de duif arriveerde, een kras, werd deze niet geregistreerd op het systeem. Mark ging het hok in om te kijken welke duif het zou kunnen zijn en dan gaan de zenuwen parten spelen. Een van de letters merkte op dat het wel eens een duif van Agen zou kunnen zijn. Toen was de duif al rap gevonden. Snel op de antenne gehouden, doch geen piep. Toen Mark de chipring nat maakte, piepte het wel. Tijd 20.00.02 uur. Enkele minuten had het toch wel geduurd. Na melding aan het NIC Hoogerheide kwam hij bovenaan de meldlijst van de ZLU te staan. Wachten was het nu nog op meldingen op de verdere afstanden. Naarmate de tijd vorderde werd het duidelijk dat het de 1ste Nationaal zou worden. Vanaf toen af bleef de telefoon niet meer stil. Van overal kwamen de felicitaties binnen en een klein feestje kon beginnen. Mark zegt dat het een roes was waarin hij terecht kwam. Soms echt niet te bevatten, je wordt een tijdje geleefd. Verder klokte Mark de eerste vliegdag verder nog duiven om 21.06, 21,09, en 21,28, 22.08, 22.30 en 22.42 en de volgende ochtend verder om 6.02 en had er tot 8.09 uur 13 thuis.

De “Bommel” 1ste Nationaal Agen Jaarlingen
De “Bommel” welke nationale winnaar van Agen ZLU jaarlingen werd, draagt ringnummer Nl22-2217283 en werd op dubbel weduwschap gespeeld. Hij kreeg de naam “Bommel” en deze is afgeleid van de bijnaam welke opa Marijn eertijds kreeg in het dorp. Waar het voor staat wist Mark niet te vertellen. In zijn geboortejaar ging “Bommel “ de mand in tot Orleans en won drie prijsjes. Als jaarling deed hij twee vluchtjes tot 180 km en is 4 keer mee geweest op de Melun vluchten welke in Hank worden georganiseerd. Deze lossingen brengen spreiding in de duiven en zo leren ze zich beter te oriënteren, aldus Mark. De vrijdag voor het inmanden voor Agen was Mark nog naar Vlissingen (80 km) gereden en werden doffers en duivinnen om 20.30 uur gelost. Toen ze weer thuis waren mochten ze tot de volgende dag samenblijven. Daarna werden ze gescheiden en kwamen voor het inmanden niet meer samen.

.

De “Bommel” is een Ingeteelde doffer naar bekende “Den Rooie Duuk” van de Comb. Ham-Bartels uit Wintelre (N-Br). Het is een rustige onopvallende doffer. Toen hij na iets meer dan 12 uur vliegen aankwam zag hij er nog puik uit en liet zich in zijn nestbak merken thuis te zijn.

Zijn vader is de “Zwarte 038″ van ‘17 afkomstig van de Comb. Ham-Bartels. Deze “038″ is ook vader van de 4de en 10de Asduif in de IFC Hoogerheide (‘22). Een heel goede kweekduif bij Mark.

Gr. vader is een zoon van “Den Rooie Duuk” van Comb. Ham-Bartels welke 1ste Gouden crack was in 2007. Soort Jan Bullens uit Oirschot.
Gr. moeder is het “130″ van ‘12 afkomstig van Ko van Dommelen. Lijn “Paasborstje”
Zijn moeder is het “558″ van ‘21 eveneens afkomstig van de Comb. Ham-Bartels
Gr. vader is de “715″ van ‘15 en is eveneens een zoon van “Den Rooie Duuk”
Gr. moeder is het “998″ van “11 is een haldzus van de “Zwarte 038″ en de “715″en is dus een dochter van “Den Rooie Duuk”

Zie ook de stamkaart.

Maatschap Valentijn
Mark runt samen met zijn moeder Lian het maatschap Valentijn en houden zich bezig met de teelt van aardbeien, bramen en frambozen. In het volle seizoen zijn er wel 20 seizoenarbeiders in de weer om de vruchten op het veld te plukken. Een drukke doening en lange werkdagen en zo blijft de tijd voor zijn hobby in die periode beperkt. Opa Marijn, die naast zijn ouders woonde, was duivenliefhebber en een van de velen welke het duivennest Willebrord toen rijk was. Hij had meer een voorliefde voor kweken dan het spelen. Mark ging altijd kijken als de duiven thuiskwamen en hielp opa bij het inmanden en leerde hem werken met het systeem. Toen opa te veel last kreeg van de luchtwegen deed hij de duiven van de hand. Doch bij Mark bleef de microbe aanwezig. Vaak kwam hij in contact met de plaatselijke liefhebbers en in 2000 maakte hij een intrede in de duivensport en bouwde hij op zijn erf een eerste hok volgens eigen principe. Door te lezen en video‘s te bekijken had hij een idee over het z.g. ‘open doos systeem‘. Hij bouwde zelf een vlieghok van 12 m lengte met 6 afdelingen. Voor elke afdeling een ren welke alleen aan de voorzijde open is. Hij gebruikte sandwichhout (10 cm dikte) als bouwmateriaal. Het plafond in het hok is dicht en de ramen staan dag en nacht open. Zo creëerde hij een goed klimaat op het hok en gezien zijn prestaties in zijn prille duivenliefhebbers bestaan, had hij het goed gezien. Een tweede hok met een lengte van 9 meter is bestemd voor de ca. 100 jonge duiven. De kweekduiven huizen in twee afzonderlijke hokken.

Alleen fond
Mark, 37 jaar en getrouwd met Gerdi hebben een dochter Charlotte van 6 jaar en een zoon Teun van 3 jaar. Samen met zijn jonge gezin en zijn taken binnen het bedrijf heeft hij een druk bestaan en is zijn vrije tijd soms beperkt. Daarom besloot hij om alleen aan de nationale fondvluchten en een enkele ZLU vlucht deel te nemen. In het volle seizoen, bij het oogsten van de vruchten en de duiven trainen en verzorgen, is het soms aanpoten. Jonge duiven kweekt hij alleen uit de 30 kweekkoppels welke hij momenteel bezit. De jonge welke hij hieruit kweekt worden verduisterd om ze goed in de pluimen te kunnen spelen tot Orleans toe. Als ze prijs winnen is dit meegenomen. Zijn vliegploeg bestaat uit 35 koppels welke hij op totaal weduwschap speelt. Deze ploeg bestaat uit ca. 50 jaarlingen. Deze vliegduiven koppelde hij begin april en liet ze vuil broeden. In die periode werden ze enkele keren ingemand op de vluchten van Brabant 2000. Na het vuilbroeden zaten ze op weduwschap. Tot de grote vluchten beginnen gaat Mark ze een 4-tal keer inmanden in Hank. Soms ook nog even enkele dagen voor het inkorven nog een lapvluchtje. Gezien het seizoen de laatste weken vrij zwaar was besloot hij om zeker de jaarlingen geen dagfondvlucht te laten vliegen. De duivinnen hebben twee afdelingen ter beschikking en de weduwnaars 4 afdelingen. Zowel doffers als duivinnen trainen tweemaal daags. ‘s Morgens is Mark op 6 uur present op de zaak en om 7 uur weer in huis. Na het ontbijt laat hij de duivinnen los. Aansluitend dan de doffers. De laatste weken trainden de duiven erg goed. Soms wel anderhalf uur lang en zeker de duivinnen, laat Mark weten. Om 12 uur mogen de jonge duiven los tot ca. 16 tot 17 uur. Dan gaan de duivinnen en vervolgens de doffers weer los. Hij past het roulatiesysteem toe. Na de training lopen ze dan op de doffer afdelingen binnen. De geslachten komen voor het inmanden niet samen. Het zou voor te veel onrust zorgen, meent Mark.

Harry Ham van de combinatie Ham-Bartels zijn mentor.
Toen Mark met de duiven startte zocht hij naar een goede liefhebber waar hij duiven kon aanschaffen. Op de site Marktplaats vond hij een liefhebber welke jonge duiven aanbood. Dit was de combinatie Ham-Bartels uit het Brabantse Wintelre. Er werd een jonge duif gekocht en bij het afhalen was er meteen een klik. Sindsdien zijn er heel wat duiven naar Willebrord verhuisd en niet alleen duiven maar ook goede raad en advies over verzorgen, spelen en kweken. Wekelijks is er contact en in de winterdag is Harry present in Willebrord om samen met Mark de kweekkoppels samen te stellen. Harry is een heel goede leermeester en helaas zijn zulke liefhebbers te weinig. Zeker als het om starters gaat. Vooral duiven uit de lijn van de “Den Rooie Duuk”, met een erelijst om te watertanden, is de rode draad van het kweekhok van Mark. “Den Rooie Duuk” werd o.a. 2de in de Categorie E marathon Olympiade Dortmund in 2009, werd in 2007: 1ste Gouden Crack, 1ste Duifkampioen Zuiderkempen, 2de Asduif Nationale Fondspiegel, en 5de Nationale Duifkampioen Meerdaagse Fond. Ook bleek het een weergaloos kweker te zijn. Soms komt er nog een duifje bij via een aangekochte bon. Doch de kern blijft de Ham-Bartels duiven.

De verzorging en medische aspecten.
Zoals gezegd is Mark drukdoende in zijn zaak en jonge gezin en daarvoor koos hij een eenvoudige verzorging. Dit houdt in dat hij in de vliegperiode één mengeling voert n.l. Vanrobaeys Revolution Sport en de laatste 2 dagen Vanrobaeys Top Energy als extraatje. In de voerbak steeds genoeg voer en na een half uur wordt de dis geruimd. Komen ze thuis dan krijgen ze Beute Olympic MG en een eiwitpoeder. Dan drie dagen (Ma-Di-Woe) Beute LTW en voor het inmanden vitaminen voor vogels uit de plaatselijke dierenzaak. Voor het seizoen gaat hij op controle bij De Weerd en als er iets aan mankeert wordt er iets verstrekt. In het seizoen alleen iets als hij merkt dat de prestaties niet goed blijven of ze niet goed trainen, dan even op controle. De week voor de inkorving voor St. Vincent gaf hij nog een 4-daagse kuur met Orni Special en WN Rood van de Weerd. En daar bleef het bij. Hij overlegt veel met Harry Ham over het wel en wee van de duiven.

Tenslotte
Net drie jaar duivenliefhebber en al een 1ste Nationaal winnen op een prestigieuze vlucht is maar voor weinigen weggelegd. Mark is nog bezig met de opbouw van zijn hok en weet toch al heel goed zijn mannetje te staan. Zo won hij in 2022 in Brabant 2000 van Bordeaux (2769 d) 34-100-116-119 -121 en 11 v.d. 16 en Agen (ZLU) 1-75-98-99 tegen 737 d en 9 v.d. 16 met daarbij 37e Nat Agen ZLU (6174 d). Op Narbonne in Br. 2000 18-19-23-79 tegen 606 d en 11 v.d. 20. En dit jaar in Brabant 2000 op St. Vincent tegen 1301 d. 41-51-125 en 8 v.d. 17. En op Bordeaux tegen 2574 d. 28-42-109-110-127-163-249- 257 en 13 v.d. 27. En nu de 1ste Nationaal van Agen ZLU tegen 5.296 d. We gaan beslist nog vaker van hem horen.

Marcel Görtzen

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?