Gero en Evelien Dijk krijgen op nationaal Agen (oude duiven) het goud omgehangen !

Na de lossing van een internationale vlucht  is het voor Nederlandse deelnemers en andere geïnteresseerde liefhebbers altijd de vraag hoe hard zullen de snelste duiven gaan. We kijken naar de wind op de vliegroute en de eventuele bewolking- en regenzones. Is de wind gunstig voor de voorvlucht of juist voor de overvlucht? Zullen in Zeeland de eerste duiven gaan vallen of gaan die juist in Zuid-Limburg gepakt worden? We kijken uit naar de eerste meldingen vanuit de voorvlucht in Frankrijk. Wat maken die voor een snelheid? Loopt de gemaakte snelheid op naar mate de afstand toeneemt? En kan België Frankrijk overvleugelen met hogere snelheden zodat Nederland dat ook kan overtreffen? En op Agen 2022 leken de kansen van de Nederlandse duiven  in het internationale veld aardig gunstig te liggen. Eerst kregen de duiven te maken met een zacht oostelijk windje en na zo’n 200 km ging de wind uit een zuidelijke hoek waaien. En de kracht van die wind leek meer naar noorden toe te nemen. Op midfondvluchten wisten de kopduiven  langs de kust zelfs snelheden van boven de 1600 m.p. m. te halen. De eerste melding kwam in Frankrijk uit de uiterste noordpunt en daarna volgden Belgische duiven uit West-Vlaanderen. De vlieglijn naar de kust toe bleek de meest gunstige. De eerste Franse melding bleek later de tweede snelste duif van de lossing en in België reikten de twee snelste duiven tot 1353 en 1350 m.p.m. in Klerken en Wevelgem. De eerste duif in Nederland werd in Westkapelle geklokt door de comb. Verhagen-Buyl  om 17.17 uur op 868 km. Hun jaarling kwam tot 1341 m.p.m. en dat bleek later de snelste Nederlandse Agenvlieger te zijn. Drie kwartier later konden Gero en Evelien Dijk in Alblasserdam hun eerste Agenganger verwelkomen en dat was ook een jaarling. Op 927 km kwam die tot 1337 m.p.m. Na 18.04 klokte het echtpaar om 18.09 uur hun tweede duif en dat was nu een oude. Aan 1327 m.p.m. is deze duivin de 3e snelste van alle Nederlandse Agenvliegers en wint ze de 1e nationaal tegen 6162 oude duiven. En Gero en Evelien Dijk kunnen nu zeggen: ”We winnen de 1e nationaal met onze tweede duif en met onze eerste duif winnen we de 2e nationaal”. Wie de situatie met twee aparte Agenconcoursen niet zou kennen mag gerust denken dat hier totale abracadabra wordt gesproken. Maar dat is niet zo. Trouwens met 5 oude duiven mee is aan prijs 44 nog een pure kopduif door hen gepakt en bij de jaarlingen is het echt een Dijkfestival geworden met 34 mee en aan prijs 46 nationaal al de 7de eigen duif!

Sprookje

Vijf jaar geleden wisten Gero en Evelien Dijk al eerder nationaal Agen oud te winnen met hun ‘Theo’. Toen hadden ze maar één oude duif. ‘Theo’ is vernoemd naar de vader van Gero die zelf ook een fervent liefhebber was en ten tijde van de Agenzege in 2017 was hij al ernstig ziek en later dat jaar  overleed hij. ‘Theo’ is en doffer van 2014 en werd gekweekt uit een doffer van Kees Bosua (Dordrecht) en een duivin van Arie Dijkstra (Oudwoude). Een klepper van sterk dagfondsoort dus. En laat deze ‘Theo’ nu de vader zijn van de jarige duivin die nu de 2e nationaal Agen jaarlingen wint. Haar moeder is de NL19-1658903 en laat dat nu de duivin zijn die nationaal Agen oud wint! In een sprookje kunt je zoiets verzinnen maar in Alblasserdam is die dus duidelijk werkelijkheid  geworden! Liz wint de 1e nationaal Agen oud 2022, haar dochter  ‘Charlotte’ wint de 2e nationaal Agen jaarlingen 2022 en  de vader van ‘Charlotte en wel ‘Theo’ won de 1e internationaal Agen  in 2017. Nog nooit korfden Gero en Evelien Dijk zo’n grote ploeg als nu op Agen. Bij inkorving in Hendrik Ido Ambacht viel het  Piet van de Merwe uit Dordrecht ook al op dat ze zoveel jaarlingen meehadden. Maar alle kaarten zijn op de ZLU-vluchten gezet en ze voorspelden goed weer voor afgelopen weekeinde dus de jaarlingen moesten eraan geloven. Het seizoen werd in Alblasserdam begonnen met  25 koppels.  Alle duiven van deze Agen werden gekorfd op eieren van zo’n 8 tot 12 dagen en dat was hun eerste nestje van dit jaar. Gero liet de koppels zo lang mogelijk bij elkaar totdat de duivinnen toch begonnen te leggen. Zo’n 6 weken geleden werden ze gescheiden en zo ook ingevlogen. Met het oog op de eerste fondvlucht werden ze gekoppeld om ze op eieren te kunnen korven. Vorige week korfde het echtpaar 7 duiven op Bordeaux (i.p.v. Pau) en wonnen ze nationaal twee knappe prijzen aan de prijzen 37 en 183 tegen 4891 duiven. Wel is een duif achtergebleven die vorig jaar nog vroeg van Narbonne was met de 136e nationaal en die was toen hun tweede duif. Een kleiner ploegje zit nu nog St. Vincent (ZLU) klaar.

 

Nieuw hok

In 2017 is er op het erf in Alblasserdam een nieuw hok gekomen van 8 meter lang na de internatioale zege op Agen. Evelien wilde graag een hok met een loopgang voor de verblijven en dat is toen neergezet. Het hok is gebouwd door Eef van Aalten uit het Gelders Huissen en die is zelf ook een fervent liefhebber en hij speelt alle vluchten. Vorig jaar zat Eef een keer bomvroeg met een duif rechtstreeks van Gero en uit hetzelfde koppel heeft de comb. de Ruiter uit Alblasserdam een koppel jongen verkregen en eentje daarvan vloog in 2021 (als jaarling) een 11e  NPO op de dagfond en dit jaar was het ook al een keer raak met  9e Issoudun tegen 9293 duiven. Gertjan en zijn dochter Elena de Ruiter nog maar kort actief in de duivensport en hebben dus wel een echte topduif onder de pannen! Voor de oude duiven hebben ze drie afdelingen en verder eentje voor de jongen en in de schuur is een verblijf voor kwekers waarvan het grootste deel waaronder ‘Theo’ elders is ondergebracht.  Broer Michael  gaat op eigen adres ook weer met de jongen van start en hij was gestopt nadat vader Theo was komen te overlijden en de duiven van het ouderlijke erf verdwenen.

 

 

Liz

De winnares ‘Liz’ is volgens Gero een plaatje van een duivin en dat was voor hem aanleiding om in 2021 op het kweekhok te koppelen aan ‘Theo’. Daarna ging ze weer terug naar het vlieghok en dat ze de voorgaande jaren al knap naar huis kwam bewijzen de prijzen op de dagfond met de 1e Issoudun van 552 duiven, 33e Blois van 11.576 duiven en de 91e Chateauroux tegen 4973 duiven. Haar vader is ‘het Verheytje’ van vader en zonen Verhey uit Hardinxveld-Giessendam die zelf een topper op de dagfond was. Hij stamt uit duiven van Braad-de Joode (Woudrichem) en Martin van Zon (Krimpen a.d. IJssel). De moeder van ‘Liz’ was in 2019 een jarige duivin die van Peter Crans uit Den Helder is gekomen en in afstamming zien we best dagfondsoort van A. Dijkstra,  Braad-de Joode en Rens v.d. Zijde (Den Helder). En evenals bij ‘Theo’ zien we dus bij ‘Liz’ geen specifieke soorten voor de grote fond maar meer voor de dagfond. Nu zijn ochtendlossingen ook verlengde dagfondvluchten en op deze Agen hing ‘Liz’ ruim 11,5 uur in de lucht om 928 km te overbruggen en ze vloog bijna 80 km per uur.

 

 

Grote fond

De laatste jaren hebben Gero en Evelien het duivensportgeweer wel van schouder verwisseld. Specifieke duiven voor de grote fond zijn bijgehaald en wel zodat dat de huidige vliegploeg voor bijna drie kwart uit dat soort bestaat. Om dit soort duiven te verkrijgen hebben ze aan geklopt bij Louis Vollebregt in Wassenaar, Wim Muller (nu Goes), Leon Roks (Standdaarbuiten) en fam. Rans in het Belgische Wijgmaal. En die kruising heeft zich op deze Agen best getoond met zoveel jaarlingen die heel knap op tijd de thuishaven wisten te bereiken. Geen liefhebber in Nederland wist met een grote ploeg jaarlingen zo uit te pakken! De 10de jaarling is aan prijs 160 op de meldingslijst al binnen!  De tweede oude duif stamt uit een samenkweek met Peter van Sintmaartendijk uit  Papendrecht en die zal prijs 44 gaan winnen  terwijl Peter zelf aan de prijzen 11 en 18 in de meldingslijst staat en Piet v.d. Merwe met de prijzen 6, 13 en 29 met 14 mee.

Evelien

Al heel vroeg in de morgen vertrekt Gero Dijk elke (werk)dag van huis om voor zijn boterham te gaan ‘arbeiden’. Gero heeft een eigen bedrijf onder de naam  ‘Gietvloeren BY Gero’ en hij werkt als zelfstandige en brengt allerlei soort afwerkvloeren aan in woningen, instellingen en bedrijven.  Op de eigen website zag ik de mooie naam ‘kunststof-applicateur’ staan om zijn werk te duiden als aanbrenger van kunststof, coating- en troffelvloeren.  Vanwege zijn werk is de hand van echtgenote Evelien in de duivensport onmisbaar. Zij laat vliegduiven in de ochtend uit en als ze op nest zitten is dat een verplichte training voor alle duiven. Als ze gescheiden zitten dan trainen de geslachten begrijpelijk apart. De jonge duiven laat Evelien ook uit. Bij thuiskomst van zijn werk laat Gero de vliegers voor een tweede keer trainen. Het voeren wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt en uit een grote bak verstrekt Evelien het voer en de duiven krijgen volle bak en als alles op is dan wordt die aangevuld. Op het medische vlak wordt kort op de bal gespeeld zoals de Vlamingen dat zeggen. In het vliegseizoen worden de duiven regelmatig nagekeken. En dat gebeurt zeker op de woensdag voor korving en als de duiven dan niet goed en top zijn dan wordt er niet gekorfd. Dat nakijken gebeurt bij de dierenartsen Stefan Göbel en Fernand Mariën. Dat bepaalde duiven in goeden doen waren kon Gero een keer eerder aflezen uit de aankomsten van een oefenvlucht die door ‘Hank’ gehouden werd. Moeder en dochter waren daarvan ook al vroeg.  Maar had Gero kunnen bevroeden dat zij later de 1e en 2e nationaal zouden kunnen gaan vliegen?  Een liefhebber kan er vooraf van dromen maar meestal komen die duivensportdromen niet uit. Maar op Agen 2022 wel in Alblasserdam bij Gero en Evelien Dijk. Schitterend toch! Een duivendag om nooit te vergeten en die altijd een zoete herinnering zal blijven.

Ad van Gils

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?