Chris Paauwe uit Kruiningen, Zeeland.
Wint 1ste Nationaal Narbonne ZLU
en 1ste Internationaal Narbonne Jaarlingen.

Kruiningen. Narbonne is een Franse stad gelegen in het zuid-oostelijke departement Aude aan de kust van de middellandse zee. Het ligt in de vlieglijn van het ca. 50 km zuidelijker gelegen Perpignan, de sluitvlucht van het seizoen. De organisatie van internationaal Narbonne ligt in handen van de L‘Independante de Liège. Internationaal is er een afzonderlijk concours voor oude duiven en jaarlingen ingericht. En er kunnen ook oude en jaarling duivinnen in een afzonderlijk concours worden gedubbeld. In Nederland kennen we één gezamenlijk concours waaraan dit jaar 6.261 ouden en jaarlingen deelnemen. De laatste jaren was er in Nederland een stijgende lijn te zien in het aantal deelnemende duiven op Narbonne, doch dit jaar liep de deelname met 1.927 duiven terug. Internationaal waren er door de vijf deelnemende landen 26.149 duiven ingetekend. Ook hier zien we een minder aantal deelnemende duiven en wel met 2.665 duiven. Tot nu toe was het nationale en internationale marathon seizoen vrij zwaar en dit zou wel een reden kunnen zijn waarom het aantal daalde.

Vrijdagmorgen was het op de losplaats aan de Rue de la Pinède in Narbonne, aan de rand van de baai ‘Anse de Galère´, licht bewolkt en een temperatuur van 23 °C. In Frankrijk zou de temperatuur tegen het middaguur kunnen oplopen tot ca. 29 °C. De wind op de vluchtlijn was overwegend westelijk en zwak. Om 7.20 uur klonk het sein om te lossen. Het wachten op een eerste aankomst vanuit Frankrijk. Het wachten werd doorbroken toen er op de site van PIPA de eerste aanmelding verscheen even na de klok van 20 uur. Een beetje vreemd was dat de eerste melding ditmaal niet uit Frankrijk kwam maar uit de Belgische gemeente Hamois in de provincie Namen. Hier klokte Joseph Liegeois een oude duif om 19.57 uur. Zijn afstand 816 km en dit gaf een snelheid van 1078 m/min. Hij zou hiermee internationaal winnaar worden.

In Frankrijk moesten de liefhebbers haast drie kwartier wachten tot de bekende liefhebber Gerard Ledoux uit Rollot, even ten noordoosten van Compiègne, de eerste duif thuiskreeg en wel om 20.42 uur. Zijn afstand bedroeg 717 km en dit leverde een snelheid op van 894 m/min. Op vrijdagavond waren er totaal 10 duiven gemeld, waarvan drie uit België en zeven uit Frankrijk.
De radarbeelden gaven aan dat in Frankrijk drie duiven aan de westkant en drie aan de oostkant zaten en de drie Belgische duiven en één Franse duif in het midden. Zouden de duiven dan toch in onbestendig weer terecht zijn gekomen en ze deed afwijken van de vlieglijn. Het was de Belgische liefhebber Philippe Dermience uit Jemelle, eveneens uit de provincie Namen, die de eerste jaarling klokte om 21.31 uur en dit op een afstand van 798 km. Snelheid 937 m/min. In Duitsland was het de SG Zoller uit Zweibrücken die om 8.04 en 8.16 klokten en behalen een snelheid van resp. 714 en 706 m/min. Afstand 758 m/min.

Zaterdag morgen arriveerde de eerste duif in Nederland bij Chris Paauwe uit Kruiningen, een plaats op Zuid-Beveland in de Provincie Zeeland. Het was een jaarling en ze werd geklokt om 6.51 uur. Ze legde de afstand van 926 km af met een snelheid van 936 m/min. Internationaal was het de 3de gemelde duif en ook de eerste jaarling welke gemeld werd.

Feest in Kruiningen
Chris had voor deze ZLU-wedvlucht 30 duiven ingemand waarvan er 12 een koppeltje vormden en daarnaast nog drie losse doffers en drie losse duivinnen waarvan de partner in hetzelfde weekend van Narbonne waren ingemand voor nationaal Bergerac. Van deze 30 duiven waren 24 jaarling. De meesten van hen hadden voorheen Agen ZLU gevlogen en enkelen waren ingemand voor nationaal Dax, zoals de winnares. Op enkele uitzonderingen na broeden ze op een koppel eitjes van 10 tot 15 dagen oud. Enkelen hadden de zorg voor een jong van enkele dagen. Toen Chris vrijdagavond de eerste meldingen op PIPA zag kwam er bij hem de gedachte op “Als dit maar goed gaat”. Volgens hem waren de duiven na de lossing in slecht weer terecht gekomen waarbij het konvooi uiteen werd gedreven. Hij had er een zwaar hoofd in. Zaterdag morgen was hij om 6 uur al in huis bezig. Af en toe ging hij even buiten kijken of er soms een duif was gearriveerd ofwel van Bergerac ofwel van Narbonne. Op zijn telefoon heeft hij een APP met een verbinding met het systeem. Op PIPA had hij kunnen zien dat er pas 14 duiven waren gemeld. Plots zoemde zijn telefoon en dacht dat het een duif van Bergerac zou zijn, daar er nog geen duif in Nederland gemeld was van Narbonne op de ZLU site. Toen hij op het display keek zag tot zijn schrik en blijdschap dat het een duif van Narbonne was. Het was zijn “Thunder Queen”. En even later stond ze boven aan de meldlijst. Wachten werd het nu op mogelijke vroege meldingen op de verdere afstanden. De uren verstreken en geen duif in het land zou sneller zijn. Daarna werd het een roes waar Chris in terecht kwam. App-jes, bezoekjes, telefoontjes, berichtjes, felicitaties, controleurs en de fotograaf deden hem een dag beleven om niet snel meer te vergeten. Een nationale overwinning was een feit en daarnaast ook de snelste jaarling van het internationale concours. Chris klokte verder duiven op 9.04-10.09-10.21-10.32- 12.26 en tot 19.27 uur waren er 16 thuis. Zijn meldingen staan genoteerd als 1-11-75-96-117-438- 469 etc.

“Thunder Queen”
Het was de jaarling krasduivin “Thunder Queen” welke ervoor zorgde dat de naam Chris Paauwe uit Kruiningen werd bijgeschreven in het register van nationale winnaars van de ZLU vluchten. Zij draagt ringnummer Nl21-1241205 en kreeg als alias de naam “Thunder Queen”. In de hand een mooi duivinnetje en een echt wringertje, zegt Chris. Haar baas had er het volste vertrouwen in dat ze vroeg zou komen want ze had 3 weken eerder op nationaal Dax al had laten zien dat ze uit het goede hout was gesneden. Ze werd in de afd. Zeeland 4de tegen 757 d. en Nationaal in Sector 1 was ze goed voor de 39ste prijs tegen 4.798 d. Op Dax was ze ingemand op eitjes en voor Narbonne had Chris er een jong van enkele dagen oud ondergeschoven. En op deze neststand zegevierde ze op deze pittige nationale Narbonne tegen 6.261 d. en internationaal de 3de gemelde duif (26.149 d). Ook was het de eerste internationaal gemelde jaarling.

Chris kweekte haar uit:
Vader is “Klnz. Miss Gijsje” afkomstig van Jo van Schijndel en Znn. uit Geffen en is een volle broer van de 3de Nat. Perpignan ´21 en halfbroer van “Little Rock” o.a. 1ste Asduif ZLU ´19 en 1ste Asduif WHZB/TBOTB ‘19

Gr. vader is “Frank” van Arjan Beens uit “Mr. Beautiful” x “Olympic Miss Gijsje” (o.a. 7de Nat. Cahors ´10)
Gr. moeder is “Kld. Queen Tonny” van Jo van Schijndel en Znn., uit “Klz Genaaiden”van Wim Muller en Znn x dochter “Queen Tonny” van Frans Bungeneers.
Moeder is “Kld. Jill” afkomstig van Jan Morsink uit Marle en is een zuivere Jellema duivin.
Gr. vader is “Zoon Jill” van Jelle Jellema uit Zn “Hilton” x “Jill” (o.a. 2de Int. Perpignan ´17)
Gr. moeder “Dochter Anka” van Jelle Jellema uit “Hbr Kleine Jade” x “Anka” (o.a. 7de Int. Pau ´16)
Zie verder stamkaart.

De liefhebber Chris Paauwe
Chris, 56 jaar, is ZZP´er en runt een eigen bedrijf met de naam “PaauweSupport” in Kruiningen. Op de site staat ‘De missie van PaauweSupport is om organisaties te ondersteunen in het op orde krijgen en/of optimaliseren van haar financiële, administratieve en bedrijfsvoering processen om de organisatiedoelstellingen te kunnen behalen´.In het ouderlijke huis in Kruiningen beoefende vader Jaap ook de duivensport en Chris kreeg al heel jong de affiniteit met de duiven van vader en dit is ook later zo gebleven. Jaren hebben ze in een vader-zoon combinatie gevlogen In 2004 ging hij zelfstandig vliegen op zijn huidige adres. Zijn voorliefde was steeds het marathon spel en de ZLU-vluchten spraken hem het meeste aan. Hier wilde hij pieken.
De start op de hokken werd gemaakt doordat zijn zuster een aanschaf deed van meubelen bij Hans Eyerkamp en zonen. Hierdoor mocht Chris in 2003 zijn keuze maken uit de kweekhokken van Eyerkamp. Er kwamen 12 zomerjongen van hun edele fondduiven, zoals kleinkinderen van hun “Black Giant” uit “Kleine Donkere” Jan Hendrix Broekhuizenvorst en ook uit de lijn van de “Daxter” (6de Nat Mont de Marsan – 7412 d) slaagde Chris geweldig. Deze Eyerkamp duiven werden aangevuld met een 8-tal duiven van o.a. Jelle Jellema Nijverdal, o.a. een kleindochter “Saffier” 1ste Nat. Ruffec ´03 Sect 4 tegen 3.285 d. Deze Jellema duiven verkreeg hij in 2010 en 2011 via de diverse verkopen van Jellema duiven op de veilingsite van Toppigeons.
Een zuiver gekweekte Jellema, “Pier” genaamd, won in 2017 de 2de Nat. Agen ZLU (6.219 Od) Ook van Ko van Dommelen kwamen er duiven, zoals een zoon van de “Vechter” met o.a. 149ste Barcelona (7.016 d). Uit de Ko van Dommelen duiven kweekte hij zijn “Kim” welk in 2017 de 2de Nat. Dax won (4.788 d) Op de verkoop van Jos Pepping kocht hij o.a. een zoon van de “Scherpe”. De “Scherpe” vloog o.a. 6e Nat. Mountauban (6.526 d.), 5e Nat. St. Vincent (6.052 d.). Verder een dochter van de “Kras Kweker” van Jos. Arjan Beens o.a. een zoon van de “Rik” met o.a. een 2de Nat. Bergerac ´07 (15.194 d). Deze Beens duiven kwamen er via een verkoop van Poelman uit Rotterdam.

Uitsluitend nestspel
Toen hij op zijn huidige adres met de duivensport startte wist hij een hok van een liefhebber over te nemen en weer op te bouwen. Het is 7,5 meter en is verdeeld in vier afdelingen. De eerste jaren heeft hij zaag en hamer gebruikt om het hok zodanig te krijgen dat het klimaat goed was. Zijn tuin ligt vlak bij de Westerschelde en hier kan het goed waaien en dit beïnvloedde het klimaat op het hok. Door enkele aanpassingen met o.a. de ramen dicht te houden en enkele blokjes onder de bovenste pannen te steken werd het klimaat ineens veel beter en gingen de duiven goed presteren. Op twee afdelingen zijn 35 woonbakken voor de 100 vliegduiven, waarvan de helft jaarlingen. Er wonen ook een 8-tal koppels ergens in een hoekje op de vloer. Diverse jaarlingen ((late(tere) jongen)) zitten gewoon op een schapje. Dus gewoon paters en nonnekes. Dan een afdeling voor de 25 kweekkoppels en een afdeling voor ca. 90 jonge duiven. Voor de afdeling van de jonge duiven en de kweekduiven is een ren van 1.50 meter diepte geplaatst. Inmiddels zit een deel van de kweekduiven elders. Rond de kerstdagen worden de kweekduiven gekoppeld en tracht Chris de besten tegen de besten te koppelen en zo een geschikte combinatie te kunnen vinden. Zijn motto is Kweken, Spelen en Selecteren en met de besten weer verder gaan. De kweekduiven brengen vier rondes jongen groot. De vliegduiven laat hij ook rond de kerstdagen samen en ze mogen hun eigen partners kiezen. Niet alles koppelt, zegt Chris, er zitten nogal wat latere jongen tussen en die koppelen zo vroeg niet. Van de eerste rond van de kweekduiven en vliegduiven selecteert hij een groep voor de verkoop op de voorjaarsbeurs in Houten. De jonge duiven worden in hun geboorte jaar geleerd tot ca. 300 km. Voor de latere jongen is het vaak passen en meten om ze toch de mand in te krijgen. In het verleden was er een mogelijkheid in hun club PV de Nishoek te Kruiningen om er duiven voor een korte leervlucht in te manden. Helaas kregen ze nu geen losvergunningen meer van de NPO. Meerdere keren gaat hij er dan zelf mee op pad. Na het grootbrengen van de ronde jongen worden de vliegduiven gescheiden en zo vanaf de eerste wedvlucht ingemand. De oude en jaarlingen gaan wekelijks mee tot en met de een vlucht van 400 km terwijl de jaarlingen nog een dagfondvlucht moeten vliegen. Ze hebben dan een 1500 tot 2000 km op de vleugel. De vliegduiven worden daarna zodanig gekoppeld dat ze op hun eerste marathon vlucht op eitjes van ca. 10 tot 15 dagen broeden. Daarna is het steeds weer uitrekenen om deze stand (eitjes) te krijgen voor een bepaalde vlucht. Alleen de duiven welke naar Barcelona worden ingemand azen een jong van ca. 4 dagen oud.

Voorbereiding van het seizoen.
De start van een nieuw seizoen begin voor Chris dus rond de kerstdagen. Dan zet hij de kweek- en vliegduiven samen. Voor de vluchten beginnen gaat hij met duiven voor een controle door dr. Henk de Weerd in Breda. Alleen op diens advies wordt er iets verstrekt. Begin november geeft hij dan een 14-daagse kuur met parastop en einde november volgt dan een enting tegen paramixo. In maart krijgen ze een enting tegen pokken, vervolgens een wormpil en krijgen ze een druppel in de bek tegen paratyfus (ParaBoost). Aansluitend een druppel in de nek tegen luizen. In het seizoen, voor de grote vluchten beginnen weer even op controle bij Henk de Weerd. In april en BS-kuurtje van vier dagen tegen het geel. Dit herhaalt hij tijdens het seizoen een a twee keer naar eigen inzicht. Voor het inmanden naar een marathon vlucht 2 à 3 dagen Orni Speciaal en of Belga Tai. De laatste 2 à 3 dagen Belgasol en ook na de vlucht Belgasol in het water. Vier dagen voor het inmanden naar Narbonne kregen ze twee dagen Orni-Speciaal en aansluitend Belgasol in het water.

Verzorging
Tijdens de rui, winter, kweek- en aanloop naar de marathon vluchten de diverse mengelingen van Van Tilburg. Vanaf half mei, als de marathon vluchten starten, krijgen de vliegduiven een mix van elk de helft All-in One Koopman en Jellema Premium Power (energie en vetrijk) in de voerbak en steeds genoeg. De laatste vier dagen voor het inmanden geeft hij aan de duiven welke de mand in gaan Premium Power extra in potjes in de woonbak. Als supplementen o.a. snoepzaad, P40, TOVO en pinda´s. Grit en vitaminepoeder staat altijd ter beschikking.

Tenslotte
Nadat Chris zich had toegelegd op de marathon vluchten wist hij al vrij snel meerdere seizoenen sterk voor de dag te komen met kopprijzen op allerlei niveau. In 2021 wist hij met zijn duivin “Nicolle” de 1ste Nationaal Dax te winnen in Sector 1 tegen 5.612 d. en ook werd het 1ste Nat. tegen 11.124 d. En amper een jaar later mag hij het nog eens beleven op nationaal Narbonne ZLU met zijn duivin “Thunder Queen”, 1ste Nationaal, 3de Internationaal en 1ste Jaarling Internationaal. Chapeau!

Marcel Görtzen

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?