Frans Keijbets uit Landgraaf (Z-Limburg) wint 1ste Nationaal Narbonne ZLU

Landgraaf
Narbonne is een Franse stad gelegen in het zuid-oostelijke departement Aude aan de kust van de middellandse zee. Het ligt in de vlieglijn van het ca. 50 km zuidelijker gelegen Perpignan, de sluitvlucht van het seizoen. De organisatie van internationaal Narbonne lag in het verleden in handen van de L‘Independante de Liège, doch dit jaar wordt het internationale concours ingericht door Cureghem Centre uit Anderlecht. Internationaal zijn er twee afzonderlijke concoursen ingericht, een voor oude duiven en een voor jaarlingen. En er is een dubbeling mogelijk voor alleen duivinnen. Ook hier vliegen de oude- en jaarling duivinnen dan in een afzonderlijk concours. Ieder heeft dus een ruime keus ofwel “voor elk wat wils‘. In Nederland is het óók toegestaan om met jaarlingen deel te nemen aan het nationale concours en deze vliegen dan samen met de oude duiven in één gezamenlijk concours. Dit jaar werden er internationaal 24.650 ouden en jaarlingen ingetekend voor deze ZLU-klassieker. Toch weer een aanzienlijk aantal van 1.500 duiven minder dan in 2022. In Nederland werden er dit jaar 5.798 oude en jaarlingen samen ingemand en dit waren er ten opzichte van verleden jaar, toen er 6.260 duiven aan het nationale concours deelnamen, 462 minder.

Voor vrijdag en zaterdag 28 en 29 juli waren de weersomstandigheden op de losplaats en vluchtlijn uitermate slecht. Op de losplaats beide dagen bewolking en dreiging van (mot)regen en ook op de vluchtlijn was ervan zuidwest naar noordoost een zone met regen en onweer. Veel bewolking en slechte zichten. Er stond een zwakke tot matige wind uit het zuid-westen. Daarom werd de lossingen op vrijdag resp. zaterdag uitgesteld naar zondag. Zondag werden er betere mogelijkheden verwacht. Zondag 30 Juli, morgen was het op de losplaats aan de Rue de la Pinède in Narbonne, aan de rand van de baai ‘Anse de Galère‘, goed met een lichte bewolking met een temperatuur van 23 °C. In het begin van de vluchtlijn was wind overwegend westelijk en zwak tot matig en gaandeweg de vluchtlijn krimpend naar Z-W en bij vlagen zelfs sterk. Boven België bewolking en mogelijk hier en daar een bui. De lossing vond plaats om 8 uur.
Gezien er in hetzelfde weekend in Nederland en België nationale vluchten zoals Bergerac (Nl), Bourges (Vierzon) en Souillac (Be) werden vervlogen met op Bergerac nogal wat nachtelijke aankomsten en op de Belgische fondvluchten snelheden tussen 90 en 100 km werden behaald, werden er ook op Narbonne ZLU toch redelijk snelheden verwacht. Er werd dan ook al vroeg bij PIPA uitgekeken naar een eerste melding vanuit Frankrijk. Dan, even na 18 uur verscheen de eerste melding uit Frankrijk en wel aan het oostelijk gelegen Melroy, even beneden Metz onder Luxemburg. Maurice Didier klokte hier een jaarling om 18.03 uur op een afstand van 715 km. Dit zou een snelheid geven van 1184 m/min. Al snel verscheen er een gemelde duif (oude) uit Duisland waar Karl Heinz Koers uit Ormesheim (Saarbrücken) klokte om 17.55 uur op 742 km. Snelheid 1247 m/min. L&D&P Maurer uit Massweiler klokte in Duitsland de eerste jaarling om 18.27 uur op 764 km. Snelheid 1218 m/min.

Ook België volgde al snel met een jaarling om 18.15 uur geklokt door Adrien Feck uit Halanzy, in de provincie Luxemburg, op een afstand van 744 km. Snelheid 1209 m/min.
In Nederland kon de liefhebbers aan het rekenen slaan. Waar zou de eerste duif in Nederland aankomen. Gezien de eerste aankomsten in Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en België, zou dit ook in het oosten van het land zijn? Helaas trok er vanaf 17 uur een brede zone met lichte en matige regenbuien van west naar oost over het noorden van België en het midden en zuiden van Nederland. Plaatselijk zelfs zware regenbuien. Het zou de duiven parten gaan spelen om met een goede regelmaat aan te komen. Het duurde tot even na 20 uur toen er op de site van de ZLU een melding verscheen, zoals verwacht kwam deze uit het oosten van Nederland en wel uit het Limburgse Landgraaf in de Oostelijke Mijnstreek. Frans Keijbets klokte zijn tweede duif van de inzetlijst om 20.12 uur. Ze had de afstand van 893 km afgelegd met een gemiddelde snelheid van 1220 m/min. Helaas zorgde de regen voor verdere gestage aankomsten en tegen het begin van de neutralisatietijd waren er 64 duiven in Nederland gemeld. Hierbij één duif op de verdere afstanden, nl. bij de combinatie Heikamp & van Doorn uit Zetten. Zij klokten hun duif om 22.24 uur op 997 km. Helaas verpeste de volgende ochtend het donkere en druilerige regenweer op vele plaatsen voor een verder goed verloop van de aankomsten. Toch liep het concours rond de klok van 10 uur ten einde.

Met een nat pak.
Frans had voor deze ZLU-wedvlucht 2 doffers ingemand in het NIC in Heerlen. Het waren twee oudere weduwnaars. Zoals velen had Frans ook de eerste aankomsten gevolgd op de site van PIPA en ergens in gedachte rond de klok van 20 uur te moeten klokken. Hij zat in zijn eentje in de veranda om de aankomst van zijn duiven te zien. Zijn echtgenote Til liet hem weten dat zijn dochter op visite zou komen rond 20 uur. Hij zou dan het klokje binnen kunnen leggen en hun gezelschap houden. Nog even een controle en net binnen toen de “piep” ging en er een duif binnen was gelopen. Snel even ijken en warempel de “636″ was aangekomen. Na snel melden aan het NIC kwam hij bovenaan de meldlijst te staan en zou er niet meer van wijken. Om 21 uur meldde zich zijn eerste inzet, “d‘r Worm” en deze maakte het feest compleet. Uitslag 1 en 21 Nationaal Narbonne tegen 5.837 duiven. Internationaal 6 en 191 tegen 24.650 duiven. Frans liet weten dat beiden flink nat waren toen ze binnen waren en je kon het aan de neusdoppen nog zien.

“Will”
Het was de driejarige weduwnaars met ringnummer NL20-1697636 welke voor deze prachtige nationale zege zorgde. Hij kreeg de naam “Will”. Deze naam kreeg hij als eerbetoon aan de bekende fondspeler wijlen Will Beckers uit Sittard. Frans kreeg de moeder van “Will” als net gekipt jong van Will als cadeau. “Will” is een kleine geschelpte doffer en het is een doffer met karakter en een echte doorzetter. De week voor Narbonne was hij tijdens het trainen heel energiek en zocht met iedere andere doffer ruzie. Op het hok is hij rustig van aard, zegt Frans.
Als Jaarling vloog hij de 26ste Nat. Agen ZLU (6804 Jrl). Als tweejarige 279ste Nat. Agen ZLU (6019 od) en 811de Nat. Narbonne (6260 d)
Op Agen ZLU (duiven) van dit jaar vloog hij de 573e tegen 5.449 d. om nu te zegevieren op Narbonne.
Internationaal staat hij op een voorlopige 6de plaats en is de 3de gemelde oude duif.

Vader is de “458″ ‘16 en is afkomstig van Roman Kazmierczak uit Heerlen.
Gr. vader is de “060″ van ‘12 ofwel de “Roman” met o.a. 21e Nat. Narbonne ‘15 (5528 d) en werd gekweekt uit “627″ een broer van “626″ welke 2de Asduif werd op Marseille over 3 jaar (62e – 19de – 138e Nat.) (Carteus-Batenburg-van Ophuizen)

Gr. moeder is de “670″ van ‘07 en is een zuivere Saarloos en Zn uit Klaaswaal – lijn “Barracuda” en verkregen via Jac van Heel uit Maria Hoop.

Moeder is de “574″ van ‘19 en is rechtstreeks van Will Beckers uit Sittard. Het was een van de jongen welke Frans van Will cadeau kreeg.

Gr. vader is de “188″ van ‘18 van Will Beckers en vloog o.a. een 24e Prov. Agen (soort Jelle Jellema)

Gr. moeder is “Het Mooi Bont” van ‘13 volle zus van de “Nachtvlieger” – 15de Nat. Barcelona 13.946 d. in ‘12 bij Beckers-Willems.

Zie verder stamkaart.

De tweede aankomst is “d‘r Worm” en maakte het succes compleet. Hij draagt ringnummer Nl18-1324020 en was om 21.00 uur present en zou de 21ste plaats innemen op de meldlijst. Hij was eerder al goed voor een 117de Nat Agen ‘20 (6844 d), 269e Nat. Agen ‘21 (6.896 d), 591e Nat. Agen (6.019 d) en 197e Nat. Marseille in ‘22 (3.338 d) en voegt er een 21e Nat Narbonne ‘23 aan toe. Hij werd in ‘22 8ste Asduif Agen over drie jaar en 13de Asduif over vier jaar. Vader is van het soort van Batenburg x Rothkrans Waubach en de moeder eveneens een Batenburg x Rothkrans Waubach.

De liefhebber Frans Keijbets.
Frans, momenteel 76 jaar, is werkzaam geweest bij het Limburg Dagblad. In de duivensport raakte hij verzeild door zijn grootvader “Opa Keibeck”. Op zijn 15de bouwde zijn vader een hokje voor hem en kreeg Frans de eerste duiven van “Opa Keibeck”. In het begin waren het de programmavluchten waarop hij meevloog. Toen hij in 1970 op zijn huidige adres aan de Apollolaan in Landgraaf ging wonen werd de garage naast het huis verlengt en verrezen er de eerste hokjes. Later zijn er in de tuin nog een drietal hokjes bijgebouwd. Zo bezit hij nu twee hokjes voor twee maal 17 weduwnaars en een hokje met twee afdelingen voor de weduwduivinnen en op de garagehokken zijn de 18 koppels kweekduiven en een 50-tal jonge duiven ondergebracht. Het zijn allen kleine hokjes en al heel wat jaartjes wordt er heel goed op gevlogen. Enkele jaren geleden verwisselde hij het glas in de deur van de weduwnaarshokken met draad zodat er meer verse lucht kon binnenkomen. Deze openingen kan hij d.m.v. een plaat afschermen zodanig dat ‘s nachts alleen via de open onderkant van de plaat lucht binnen kan. Soms voorziet hij deze opening met windbreekgaas. Frans kan uren vertoeven tussen zijn duiven en enkele keren per week neemt hij alle jonge duiven in de hand om ze te bekijken en te keuren. Bij de geringste twijfel is het “gezien”. Hij selecteert voortdurend en uiterst streng. Goede zijn er maar weinig en slechte “te “veel is het motto van Frans.
Van een goedgekeurde duif kan hij dan ook erg genieten. Je krijgt er door de jaren heen een goed gevoel voor, aldus Frans een beetje het “Fingerspitzen Gefühl”.
Frans is beslist geen poetser en alleen de woonbakken worden schoongehouden en eens in maand haalt hij de krabber over de vloer.

Basis van zijn kolonie
Toen Frans overstapte naar de fond werd de basis gelegd met een duivin van 1993 welke hij op een bon kreeg van Bas en Hugo Batenburg uit Klaaswaal. De bekende duivenreporter Fons van Ophuizen verzilverde deze bon en bracht Frans een mooi jong uit “Broer van de 05″ van ‘88. X dochter “De Ruffec”. De “05″ vloog o.a. 16de Nat. Marseille ‘90 en 16de Nat. Perpignan ‘91. (Uit “Bonte Kweker”).

Later kwamen er duiven bij van o.a.
* De Saarloos (Peiren) duiven via Jac van Heel uit Maria Hoop
* van Ophuizen uit Landgraaf (lijn “Rambo” – Batenburg – Siegmüller)
* Lei Rothkrans uit Landgraaf uit de “Slaaploze” lijn.
* Roman Kazmierczak uit Heerlen (Piet Boyen en Dochter uit Nuth)
* Will Beckers uit Sittard uit diens Jellema duiven
* Piet Geerlings uit Landgraaf uit duiven welke afkomstig zijn van Dieter Ballman uit Amblève (Belgié). Lijn 1ste Nat. Brive ‘01 en 1ste Nat. Perpignan.

Op het kweekhok zitten 18 koppels bestaande uit voornoemde duiven respectievelijk lijnen en koppelt ze ergens begin februari als het weer het toelaat. Hiervan kweekt hij twee rondes jongen voor eigen aanvulling. De jonge duiven zien in hun geboortejaar geen mand en Frans lapt ze na het spel met de oude duiven zelf een 6-tal keer tot ca. 30 km.

De kleine mand.
Frans heeft weliswaar 34 weduwnaars maar heel zelden is het aantal duiven welke hij naar een marathonvlucht inzet meer dan 4. Zo ook dit jaar. Agen ZLU (5.449 ouden) 4 mee – 531-575 en 629. St. Vincent ZLU (2532 d) 2 mee – 116-343. Marseille (3200 d) 2 mee – 35. Barcelona (4832 d) 2mee – 961. Pau (3934 d) 2 mee – 893. En nu op Narbonne (5837 d) 2 mee – 1 en 21. En zo gaat dit al vele jaren. Hij observeert de duiven welke hij wil inmanden voor een wedvlucht heel nauwkeurig en gaat dan met een kleine mand naar het inzetlokaal. Frans koppelt zijn weduwnaars begin april. Mocht het zijn dat de duiven door zacht te parig worden, dan koppelt hij eerder. De oude duiven broeden twee keer 5 dagen en de eitjes van de beste oude weduwnaars verlegt hij naar de jaarlingen en deze brengen de jonge dan groot. De tweede ronde eitjes van de oude duiven zijn voor vrienden. Eenmaal op weduwschap trainen ze tweemaal daags. In het begin gedwongen met bv de vlag en nadien trainen ze heel goed, zegt Frans. De jaarlingen gaan mee op een aantal tussenweekse vluchten en nadien mee op de programmavluchten tot ca. 500 km. De oude duiven gaan wekelijks mee tot ca. 500 km. Eenmaal de marathonvluchten beginnen zoekt hij steeds de duiven uit welke het beste in conditie zijn voor een vlucht. Tijdens het seizoen is het vaker bijsturen als de vluchten niet naar wens verlopen.

Voorbereiding van het seizoen en verzorging
De start van een nieuw seizoen begint voor Frans eigenlijk al na het eindigen van het voorbij seizoen. Einde augustus krijgen ze een 8 tot 10-daagse kuur tegen paratyfus. Daarna staat er een 3-weekse kuur van een kruidenthee van dovenetel, kamille, weegbree en paardenbloem op het menu. Na de rui een wormpil voor de oude duiven en de kweekduiven. Uit eigen tuin ook sap van rode bieten of knoflook staan ook regelmatig op het menu. Als de duiven op eitjes zitten volgt er een geelkuur en tijdens het vliegseizoen houdt Frans de gedragingen van de trainende duiven heel goed in de gaten en als hij meent iets gezien te hebben wat hem niet bevalt dan handelt hij meteen. De ervaring heeft hem geleerd wat te doen. Hij behandelt de duif dan individueel met b.v. een combipil TRICHOCCIE of ORNIMYCO, beiden van DAC. Supplementen van de dierenarts komen ook regelmatig op tafel. In de ruiperiode krijgen alle duiven Rui van Paloma.In het vliegseizoen maakt hij een mix van Koopman All-in One en de Jellema mengeling van Beyers en Weduwschap van Spinne. Van deze mix is de voerbak nagenoeg steeds vol. Het restant gaat naar de jonge duiven. De duiven welke naar een vlucht toe gaan voert hij bij in de nestbak met een energierijke mengeling en snoep, hennep, lijnzaad met daarbij enkele pinda‘s DE duiven maken zelf wel hun keuze is het motto van Frans.

Fondclub Parkstad.
Vijfendertig jaar geleden werd er door diverse liefhebbers uit Landgraaf de Fondclub Landgraaf opgericht welke haar leden in de winterdag een feestavond organiseerde om haar kampioenen te huldigen voor de behaalde kampioenschappen in de fondclub. Dit zowel op de programma vluchten en fondvluchten. Heden ten dage draagt ze de naam Fondclub Parkstad en zijn Frans en zijn vriend Piet Geerlings de steunpilaren van deze club.

Tenslotte
Naast de duivensport is Frans ook nog enkele uurtjes per week actief op de tennisbaan en spit en verbouwd graag allerlei groeten in zijn groententuin. Ook steekt hij graag een helpende hand toe bij zijn vrienden duivenliefhebbers. Doch bij de duiven kan Frans in de omgang uren bezig zijn en kan er dan ook intens van genieten van de wijze waarop ze van een marathon vlucht thuiskomen en dan ok een vroege prijs hebben behaald. Dat hij op deze Narbonne een nationale overwinning zou gaan behalen is wel het mooiste wat hem overkwam in zijn lange loopbaan. Een dag welke waaraan hij nog lang zal terugdenken en van blijven genieten.
Frans gefeliciteerd

Marcel Görtzen

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?