Oosterhout, een stad in de Provincie Noord Brabant, het ligt ten noorden van Breda. Het “GOUDMIJNTJE” van Jan Van Gils won met overmacht het pleit tegen 13.130 Internationale deelnemers ! Dat het een keiharde “dobber” zou worden was een feit, het was meer dan een bergrit uit de ronde van Frankrijk. Kortom enkel weggelegd voor de echte “renpaarden” van het luchtruim , dat is duidelijk te merken aan de Internationale uitslag !

Een Nederlander met een afstand voor Pau van 1003 km, zijn naam JAN VAN GILS deed het met zijn “GOUDMIJNTJE” : een klasse duivin die meer dan zeven dagen moest wachten om herenigd te worden met haar kroost. Een echt “moederken” die wou thuis zijn voor haar kinderen en dat ze geen eendagsvlieg is bewees ze eerder al als jaarduif,  toen won ze ook al 2° Prov. Agen (1.137 d.) 12° Nationaal Agen tegen 5297 tegenstrevers !

 

 

Super Afstamming!

Dat de appel nooit ver van de boom valt of om het met de woorden van A. Derwa te zeggen , goede komen uit goede !

Als vader heeft ze een originele Gebr. Limburg. Zoon “DE ORANGE” won ondermeer 13° en 33° NPO Orange als broer van de kweker “STITCH” met op zijn palmares 6° Nat Barcelona 4832 d.

Als moeder een originele Cor De Heijde. Zij is een kleindochter van “DON MICHEL”; vader is een halfbroer van “JONGE DON MICHEL” op zijn rapport staat 1° Nat Asduif Barcelona, 17° en 74° Nat. Perpignan. 94° en 100° Nat Barcelona ! Kleindochter “BLUE DREAM” 1° Nat Barcelona duivinnen. 1° Prov Barcelona. 2° Nat Barcelona 5183 d. en 4° Internationaal Barcelona 19089 d.

 

Groot Kampioen!

Dat Jan Van Gils een groot kampioen is, dat wisten jullie waarschijnlijk al, wat zijn duiven reeds op de Z.L.U vluchten presteerden is werkelijk uniek. Enkele topklasseringen van de laatste jaren zijn…..

1° Internationaal Pau 13.130 duiven  2024 !

1° Nationale Asduif Narbonne 2020/2021 met “Electra” !

1° Nationale Asduif Narbonne Zlu met “Electra” !

1° Nationale Asduif Barcelona 2016/2019 met “Sophietje” !

4° Nationale Asduif Pipa Rank.Intern Vluchten met “Bharani” !

4° Nat. Pau 2017 !

5° Nat. Pau 2017 !

6° Nat. Barcelona 2023 !

10° Nat. Agen Oude 2020 !

10° Nat. Agen Oude 2023 !

12° Nat. Agen Jaarlingen 2023 !

13° Nat . Marseille 2019 !

14° Nat. Pau 2021 !

15° Nat. Narbonne 2020 !

 

Jan Van Gils in het kort!

Het is voor de kolonie van Van Gils niet de eerste Nationale overwinning uit zijn loopbaan als duivenliefhebber. Het stond in de sterren geschreven dat “kleine Jan” als 8 jarige reeds verzot was op duiven ! Reeds op zijn 8ste logeerde hij vaak bij zijn oom, die uiteraard met duiven speelde en het is daar dat ze hem gebeten heeft; de “duivenmicrobe”. Vanaf dan hield hij zelf duiven en in 1966 werd hij lid van zijn vereniging O.B.V.P in Oosterhout. Het was toen al duidelijk dat men met Jan Van Gils rekening moest houden. Intussen won hij reeds drie Nationale overwinningen! Zo won de “BAZOOKA” in één seizoen 3 maal kop op de middaglossingen 3° Nat. Dax en 1° Nat. Soustons tegen meer dan 20.000 duiven ! Deze klepper was toen in alle competities met voorsprong de beste van Nederland. Gelukkig is Jan ook met zijn “LIEVE SAAR”. Deze dame won 6 op 6 op de Internationale vluchten in de jaren 2017 en 2018 en bezorgde hem de gouden “plak” Nationaal en 2° Internationaal duivinnen van Pau ! Maar ook zijn “HERMAN” eveneens een uit de kluiten gewassen super won met brio in 2010 de 1° Nationaal vanuit Chateauroux tegen 11000 duiven ! Zo zijn er ten huize Van Gils nog andere “fenomenen” zoals zijn “SOPHIETJE” die 1° Nationale Asduif werd over 4 jaar vanuit Barcelona. Nog eentje die de trots vervult van Jan is zijn “ELECTRA” 1° Nationale Asduif Narbonne.

Geen massaspeler !

In Oosterhout staan geen massa hokken en ook geen massa duiven, hij doet het eerder zeer bescheiden. Amper 10 koppels kwekers, 20 weduwnaars en 25 koppels nestduiven waarvan er 10 doffers niet gespeeld worden. De helft van de vliegers zijn jaarlingen, als jonge duif worden die enkel op geleerd tot 250 km. Als jaarduif worden deze slechts 7 maal ingekorfd tot 425 km, wel gaan er ieder jaar 5 jaarse naar Agen! Er worden ieder jaar 75 jonge gekweekt en dat is het, voor iemand die fond en zware fond speelt is dit een relatief klein bestand .

De duiven worden gekoppeld begin februari en wanneer de jongen worden gespeend wordt alles ingevlogen op weduwschap. Wanneer het moment aangebroken is van de Internationale vluchten worden de nestduiven gekoppeld in groepjes zodat de neststand van de gespeelde duiven perfect is.

De jonge duiven vliegen enkel de natour tot 250 km.

Wat de voeding betreft kunnen we het zeer kort houden Jan heeft drie soorten voeder die hij gebruikt . Een goede vliegmengeling (en die zijn er volgens Jan meer dan genoeg en hoeven zelfs niet eens duur te zijn) en Zoontjes. Verder maakt Jan ook gebruik van een vetrijke mengeling, als extra’s zijn er pinda’s, snoepzaad en Tovo. Als supplement gaat er 2 maal in de week Oregano olie op het voeder en bij thuiskomst is er steeds de roze mineralen van Dr. Marién en in het speelseizoen Tollyamin Forte en of Belgasol in de drinkbak.

Een eigen kijk !

Volgens Jan geven de natuurlijke aanleg en gezondheid de doorslag bij duiven. Daardoor komt de vorm wat niet wil zeggen dat je de vorm krijgt op bestelling. Over voeding en alle extra’s zijn al veel boeken geschreven, volgens Jan is het bijkomstig maar niet doorslaggevend. Wat je ook voert en van welk merk dan ook, het is allemaal net zo lang als het breed is. Iedere liefhebber doet het anders, sommigen zouden niet kunnen slapen als ze niet iedere dag wat anders op het voer gestrooid hebben. Duiven moeten zich aan de melker aanpassen en niet andersom, degene die het niet aankunnen vallen vanzelf af. Het belangrijkste volgens Jan is dat je je ogen moet open houden op het hok en daar is veel winst mee te behalen. Verder een goed en degelijk systeem uitbouwen als leidraad voor je verzorging, training, voeding en medische begeleiding. Je moet natuurlijk flexibel blijven. Vooral niet blind steeds hetzelfde blijven doen want dan vraag je om fouten, een duif is immers geen machine.

Jan hoe zie je de toekomst?

De zeventigjarige topmelker is wel heel nuchter, de sport zal wel blijven bestaan maar het duivenlandschap zal anders kleuren. Met een zeer beperkt aantal maar dan met vooral grote hokken. Dus groot tegen groot en de gewone liefhebbers haken steeds meer af door de ongelijkheid en ouderdom. Jongeren en de Ladies Leaque klinkt mooi maar zal weinig opleveren aan nieuwe leden. Zolang de NPO denkt dat ze met tools voor scholen en verenigingen nieuwe leden zullen kunnen aanboren en tegelijkertijd staan ze toe dat men met 250 jongen en 150 ouden mag spelen. Wel dan kunnen ze beter naar de Efteling gaan, daar gelooft men ook nog in sprookjes…

 

Tot besluit!

Met Jan heb ik een heel oprecht persoon leren kennen, een man die de waarheid vertelt. Als duivenliefhebber in hart en nieren, die veel liefde voor zijn dieren heeft en die er vooral geweldige resultaten mee behaald. Dat hij Internationaal een landgenoot van mij geklopt heeft kan ik mee leven maar als het straks Belgié – Nederland wordt denk ik dat het andersom wordt. Niet iedere ploeg heeft een Kevin op de grasmat lopen (grapje). Ik zou zeggen we spreken nu al af om na het vliegseizoen een uitgebreide reportage te schrijven over het “Hollands” fenomeen Jan Van Gils, de Koning, de Keizer van de ZLU vluchten! Jan van harte proficiat.

Ook een welgemeende proficiat aan Bennie Homma die 2 duiven binnen de top 5 nestelt !

 

Rudy Fosselle

 

Nationale top 10 Nederland

1° Jan van Gils. Oosterhout (1046,49 mpm)

2° Myron Mestini. Beek  (969,16)

3° Niesten-Niemarkt. Uitgeest (952,87 )

4° Bennie Homma. Balk  (922,81)

5° Bennie Homma. Balk  (918,23)

6° Heikamp & van Doorn. Zetten  (920,50)

7° Hans Bodelier. Ohe En Look  (915,84)

8° A.C. Van De Linde. Rilland  (913,14)

9° Comb. Verweij-De Haan. Mijdrecht (905,85)

10° H. Kalter. IJsselmuiden  (905,42)

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?