Barcelona 2024: ‘Het Mirakel van Wezep’

Internationaal Barcelona 2024, in concours 17.109 duiven, waarvan 5.323 uit Nederland.

1e, 2e, 3e Internationaal T. Koele & Zoon, Wezep 

De jaarlijkse vlucht van Barcelona is al sinds mensenheugenis de grote blikvanger op de internationale duivensportkalender. Dit jaar werden op deze Koningsklassieker 17.109 duiven ingemand (ruim 500 meer dan in 2023) uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk. En ook dit jaar was de strijd ongemeen spannend: wie zou deze ultieme klassieker op zijn naam schrijven? De verrassende winnaars zijn de vader-zoon combinatie Tijmen (68) en Willem (39) Koele uit het Gelderse duivendorp Wezep. En om het verhaal maar even helemaal compleet te maken: zij winnen niet alleen de eerste plaats, maar nestelen zich tevens op de tweede en derde plaats! Bij mijn weten is het hele podium van de internationale uitslag van Barcelona nooit door dezelfde liefhebber(s) gewonnen. Vader en zoon Koele schreven met deze grandioze prestatie het afgelopen weekeinde geschiedenis!
Willem vertelt: ‘Ik zag de meldingen op vrijdagavond en dacht als wij de vlucht willen winnen moeten we morgen in alle vroegte draaien. Om 24.00 uur heb ik bij de hokken gekeken maar er zat niks. Om 03.00 uur ben ik opgestaan en op post gaan zitten in de keuken, waar ik goed zicht op de hokken heb. Het werd licht en ik zag de meldingen van Bressols in de vroege ochtenduren. Ook op die vlucht hadden we duiven. Om 04.51 uur zag ik door het keukenraam een duif als een steen vallen. Hij viel op de verkeerde klep. Ik dacht eerst aan een duif van Bressols maar toen ik dichterbij kwam zag ik dat het de NL 20-1239585 was, een duif van Barcelona, die nog een fitte indruk maakte. Ik schrok me wild. De klok gaf aan 04.51.36 uur. De winnaar, een blauwe doffer, vloog eerder al een 47e Bergerac van 4.153 d. met een kloktijd van 02.58 uur! Hij werd gespeeld op een jong van 7 dagen. Vader is ‘de 004’ een geweldige vlieger en kweker van de kruising Henri Hoeks x Gerrit Jan van Vilsteren. Moeder de 17-738, een ruilduif van Jan Ouwerkerk lijn Super 88 x Dirk van Hofwegen. Daarna heb ik snel mijn vader gewekt. Nauwelijks tien minuten later vielen er weer twee duiven, beiden opnieuw van Barcelona. Deze wilden slecht het hok binnenkomen. De eerste van de twee die binnen liep was de NL21-1659731, een krasduivin gespeeld op 14 dagen broeden, die zich werkelijk helemaal had gegeven. Zij wordt nu tevens 1e Int. Duivinnen. Zij vloog eerder o.a. al een 46e Bergerac van 2.898 duiven en wordt nu geklokt om 05.10.45 uur. Vader is ‘Kweek 187’ uit het allerbeste van Arjan Beens en Gerrit Jan van Vilsteren. Moeder is 15-268 1e NPO Limoges 2019 van Henri Hoeks. De tweede, de NL 20-1102457, een krasduivin loopt uiteindelijk om 05.23.15 uur over de antenne. Deze vertoonde weinig tekenen van vermoeidheid. Zij staat gekoppeld aan de eerste duif van Barcelona en is 100% Arjan Beens. Vader is ‘Jelle Goud’ een kleinzoon van Zwart Goud en Snelle Jelle. Moeder is kleindochter van Snelle Jelle en Olympic Miss Gijsje. ‘De 457’ vloog in 2023 o.a. al een 119e Nationaal Barcelona.
Mijn vader en ik hadden het niet meer. Drie duiven van Barcelona in zo’n korte tijd en de drie vroegste meldingen op de PiPa lijst met aankomsten. Er volgden nog een paar spannende uren alvorens er zekerheid was over de uiteindelijke eindklasseringen. Ondertussen stroomden de reacties en felicitaties binnen. Ook mogelijke kopers meldden zich, maar vader en zoon Koele maakten duidelijk eerst de zaken eens rustig op een rijtje te willen zetten alvorens daarover een beslissing te kunnen nemen. Tijmen en Willem Koele zijn in 2005 serieus mee gaan doen op de marathon, daarvoor werd er ook succesvol het traditionele programma gespeeld. Bij hun debuut op de overnacht klokten ze gelijk drie duiven in de nacht. Hun basisduiven komen van Arjan Beens – Gerrit Jan van Vilsteren en Henri Hoeks. Daarnaast kwamen er ook duiven van Rik Ros en Jan Ouwerkerk. Voor Barcelona werden speciaal duiven aangeschaft bij Coen van Haarlem, Kees Niesten en Heikamp-van Doorn.
De laatste aanschaf zijn duiven van C. & G. Koopman. De vliegploeg voor de marathon bestaat uit 60 duiven, die op nest worden gespeeld. De voeding komt van Beyers, Koopman All in One en Energy. Om ze op het juiste gewicht te houden worden in het voorseizoen paddy en gerst bijgevoegd. Ze trainen één keer per dag. De afgelopen jaren werden er schitterende resultaten behaald. Zo was men in 2018 o.a. al Nationaal Kampioen op de marathon en werden regelmatig kettinguitslagen neergezet.
Een dag na de vlucht zitten Tijmen en Willem nog vol adrenaline. Getroffen door de vele reacties binnen hun eigen club, de wijde regio en eigenlijk het hele land. En niet te vergeten de prachtige huldigingen in hun eigen club ‘De Duivenvriend’ Wezep en in het NIC Borne, waar werd ingemand. Ik zie en voel de emotie van beide mannen bij mijn afscheid. Het is me nogal niet wat om dit bijna ondenkbare succes mee te maken. Nogmaals van harte proficiat mannen en geniet er vooral van!
Gerrit van Eikenhorst
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?