Ferry van Vianen uit Monster (Z-Holland) Nationaal Winnaar Bordeaux (Pau) ZLU.

 

Afgelopen jaar moest er wegens slechte weersomstandigheden in de omgeving van Pau worden uitgeweken naar Mont de Marsan. Dit jaar waren de voorspellingen in het laatste weekend van juni voor Frankrijk en de Benelux ook niet al te rooskleurig. Warme en koelere dagen zouden elkaar afwisselen en dit zou gepaard gaan met lokale regen- en onweersbuien welke soms flink tekeer konden gaan. Slecht weer op de losplaats of buien en zelfs onweer op de vluchtlijn maakten het moeilijk om op een verantwoorde wijze te kunnen lossen. Drie dagen lang was het een wikken en wegen en overleggen met de inrichter en het Sportcomité van de KBDB. Op zondag werd uiteindelijk besloten om met de duiven terug te gaan naar het westelijker gelegen Bordeaux en ze hier op maandagochtend te kunnen lossen.

Maandagochtend was het in Bordeaux mooi en open weer met een lichte bewolking bij een temperatuur van ca. 15°. Over de vluchtlijn en overwegend westelijke wind. Er werd om 7.00 uur gelost.

De voorbereiding voor de marathon vluchten, zoals deze van het nationale/internationale ZLU-fond programma, was dit seizoen uitermate goed te noemen. Wekelijks verliepen de vluchten zeer goed, soms onder haast optimale omstandigheden. De inrichter van het internationale concours, La Colombe Joyeuse te Brussel, zag dan ook het aantal internationaal deelnemende duiven weer flink toenemen. Dit jaar werden er door de zes deelnemende landen internationaal 15.434 duiven ingekorfd. Een toename van 1.188 duiven t.o.v. verleden jaar. In alle deelnemende landen was er een toename te zien en hiermee bereikten de organisaties het hoogste aantal deelnemende duiven sinds 2008.

 

Liefhebbers uit Engeland, welke afgelopen jaar verstek moesten laten gaan wegens de Coronaregels, konden nu gelukkig weer met duiven deelnemen en ze brachten er 259 naar het vaste land. Ook enkele liefhebbers uit Luxemburg namen deel en dit met 31 duiven. Het aantal deelnemende duiven in Nederland steeg t.o.v. verleden jaar met 278 duiven. Dit jaar werden door 747 liefhebbers 4.892 ingemand. Gemiddeld dus 6,54 duiven terwijl dit b.v. in 2015 per liefhebber 3,97 duiven waren. Toen namen 863 liefhebbers deel aan Pau en manden 3.433 duiven in.

 

Al vroeg in de maandagmiddag werden de diverse mediakanalen weer ingeschakeld om op de site van Pipa de eerste aankomsten in Frankrijk te zien verschijnen en de verdere aankomsten te kunnen volgen. Nadat een eerste duif wordt gemeld kan men dan gaan rekenen of er mogelijk duiven kunnen aankomen op de verdere afstanden. Na een eerste aanmelding loopt de spanning op. Waar zou de eerste en de snelste duif zitten….

 

Het werd even na 14.30 uur toen er op de site van Pipa een melding uit Frankrijk verscheen en wel uit de bij duivenliefhebbers bekende gemeente Soisson. Hier meldde Thil Claude om 14.33 uur de eerste duif in Frankrijk. Zijn afstand is 580 km en dit gaf een snelheid van 1279 m/min.

Even na de klok van 16 uur meldde Jean Marie Marchal uit Habay La Neuve in de Belgische provincie Luxemburg, de eerste Belgische duif en wel om 16.10 uur op een afstand van 713 km. Goed voor een snelheid van 1296 m/min.

Ook in Engeland werd een duif gemeld door het bekende duo Lee & Kevin Buddle uit Dover. Zij klokten om 16.25 uur op een afstand van 707 km. Snelheid 1251 m/min.

In Duitsland zat de eerst gemelde duif in Winterbach (Baden-Württemberg). Hier klokte die SG Ernst und Söhne om 16.48 uur op een afstand van 780 km. Dit zou een snelheid geven van 1327 m/min. Ernst und Söhne werd Internationaal winnaar.

De eerste duif in Luxemburg werd gemeld om 17.06 door Humberto Alves uit Bous. Zijn afstand 735 km en goed voor een snelheid van 1212 m/min.

 

Nu was het de beurt aan de Nederlandse liefhebbers. Naarmate de duiven regelmatiger gingen vallen in België en dichter bij de Nederlandse grens kwamen, begon hier bij velen de spanning te stijgen. Het wachten werd doorbroken toen even voor 18 uur de eerste meldingen op de ZLU-site verschenen. In tijd gezien was het Angelo v.d. Veeke uit Clinge, een dorp in de gemeente Hulst in Zeeland die een duif om 17.34 uur klokte en dit op een afstand van 789 km. Dit gaf een snelheid van 1245 m/min.

 

Nu was het wachten op de verdere afstanden of er duiven werden geklokt met een hogere snelheid. Eenmaal de kop eraf was volgden de aankomsten zich snel op.

Uiteindelijk zou Ferry van Vianen uit Monster, een dorp aan de Kust in Zuid-Holland, de snelste duif klokken. Ferry had 15 oude duiven ingemand, waarvan 8 doffers, en het was zijn doffer Nl19-1607062 welke zijn baas verraste. Hij werd geklokt om 18.26.35 uur op een afstand van 867.590 km. Dit gaf een winnende snelheid van 1263.634 m/min. Hiermee bleef hij de duif van fondvedetten Arie en Bert Saarloos uit Klaaswaal net enkele seconden voor!!

 

Ferry van Vianen en Ruud Vermaat die namens de ZLU de winnaar controleert!

 

Gezellig buiten.

Ferry had even na zessen met zijn echtgenote Debby op het terras plaats genomen om een hapje te eten. Samen wilden ze aansluitend even de vaat gaan doen, toen er plots een duif op de klep vloog en direct binnen wipte. Het was even schrikken en het was “Teun” die zich even voor half zeven meldde. Na het melden in het NIC Naaldwijk kwam hij boven aan de meldlijst van de ZLU te staan. Later die avond zou blijken dat hij de nationale overwinning had behaald op deze openingsvlucht van het ZLU-programma. Daarna stond zijn telefoon niet meer stil. Gelukwensen van overal. Het werd een dag om nooit meer te vergeten. Maandagmorgen waren er 12 duiven thuis en ze zagen er perfect uit. Een compliment voor de organisatie vindt Ferry.

Afgelopen jaar werd Ferry in het NIC te Naaldwijk 2de kampioen op de marathon vluchten. En de start van het nieuwe seizoen was ook al veelbelovend. Op Bergerac (St. Vincent) was zijn “097” duivin, een rechtstreekse van Louis Vollebregt uit Wassenaar, de 1ste in NIC Naaldwijk, werd 11de in Afd. 5 (1836 d), 13de Sect. 2 (2473 d) en 67ste Nat. (12018 d). En nu staat hij boven aan de uitslaglijst: 1ste Nat. Bordeaux (Pau) ZLU en 12de (voorlopig) Internationaal met “Teun”. “Dit had ik helemaal niet verwacht” zegt een blije Ferry.

 

De “Teun”

De doffer welke voor dit huzarenstukje zorgde kreeg de naam “Teun” ter ere van zijn onlangs overleden vriend Teun Moor uit Ter Heijde. Ferry kocht in 2019 een koppel piepers bij Barend de Koning uit Hoek van Holland. Uit diens Jellema collectie via Cees van de Poel. Een hiervan is “Teun” met ringnummer Nl191607062. In de hand is het een perfecte duif aldus Ferry. Op de africhtingsvluchten eerder dit jaar liet hij al zien dat hij in goeden doen was en steeds vroeg arriveerde en zelf los vooruit in de vereniging, tussen alle fondduiven. Ook had Ferry bemerkt dat hij zich de laatste tijd anders gedroeg in het hok. Soms had hij gekke kuren en was nieuwsgierig. Hij ging als 2de getekende de mand in en beschaamde het vertrouwen van Ferry niet.

 

Zijn vader is de “378” van ’18

Gr. vader. “Gouden Cas”, een zoon van “Cas”, de 1ste Int. Pau 2015 gekoppeld met het “Narbonneke” 1ste Narbonne 2015.

Gr. moeder is “’t Klein Blauw’, dochter van het “Super 11-je”,  4de Asduif Narbonne 2010/2012.

Zijn moeder is het “362” van ’18

Gr. vader uit de lijn van “Zeus” x “Evi” en “Miss Gijsje”.

Gr. moeder is “Olivia” van Ineke van Rhee Alblasserdam (via Tiny van Rosmalen) 1ste Nat Pau 2014 (3020 d), 1ste Int. Duivinnen (2062 d)

Zie ook stamkaart.

 

 

Hoofdzakelijk de Marathon ZLU

Ferry, 62 jaar, is geboren in Den Haag, kreeg interesse in duiven vanaf zijn 12de levensjaar. Opa Leo had sierduiven en vader Bram was postduiven liefhebber. Zo raakte hij in de ban van de duiven. Eerder vloog hij in Den Haag mee op de programma vluchten en niet onverdienstelijk. In 2000 verhuisde hij naar Monster en had al snel in de gaten dat hier geen plaats voor hem was op de programma vluchten. De uiterst westelijke ligging maakte hem hierop kansloos. Twaalf jaar geleden besloot hij om zich te gaan richten op de fondvluchten en speciaal de ZLU vluchten. Zijn eerste fondduiven werden bekomen van Barend de Koning uit Hoek van Holland. Enkele jaren na elkaar kocht hij er een 5-tal jonge duiven. Ook van zijn beste vriend Louis Vollebregt uit Wassenaar kwamen van het beste. Beiden hokken hebben een brede basis gelegd met de Jellema duiven. Een opvangertje mocht behouden blijven en het bleek een jong te zijn uit het beroemde “Betuwekoppel” van Gerrit Veerman uit Volendam. Ze zal op Agen haar fonddoop ondergaan.

 

Geen kweekduiven

In de tuin staat een hok van 7 meter en is verdeeld in twee afdelingen. Eén afdeling voor de oude duiven en één afdeling voor de jaarlingen. In totaal bezit hij 28 koppels vliegduiven. Hiervan zijn 19 doffers twee jaar of ouder zijn. Deze 28 koppels worden op totaal weduwschap gespeeld. Kweekduiven bezit hij niet. Verder een hokje van 1,8 x 1,8 meter welk bestemd is voor de ca. 40 jonge duiven. De duivinnen zitten in een hokje achter van 2,5 m x 90 cm aan de achterkant van het oude duiven hok. Via een luik in het gangetje tussen de afdeling kunnen ze in en uit voor een training.

De vliegduiven werden 15 maart gekoppeld. De oude duiven brachten jongen groot. De jaarlingen broeden alleen een tiental dagen. Daarna zaten ze op weduwschap. Eenmaal op weduwschap trainen ze dagelijks tweemaal. ’s Morgens om 6 uur gaan de doffers los en aansluitend de duivinnen. Om 14.30 uur is de tweede training. Ferry vindt dat er dit jaar echt vaart inzit. Soms is een ongedwongen training van meer dan 1,5 uur geen uitzondering.

Vanaf de eerste wedvlucht gaat alles de mand in en Ferry kijkt niet naar de weesomstandigheden. Twee weken voor de eerste marathon vlucht is het rust en alleen thuis trainen. Tussen de marathon vluchten wordt er ook niet meer ingemand.

Vanaf half mei tot eind mei werden de duiven iets verduistert en kariger gevoerd om ze rustig te houden en ze in een soort dipje te brengen.

De oude duiven krijgen geen duivin te zien voor het inmanden. De jaarlingen wel en voor enkele uurtjes. Na de vlucht mogen ze tot de volgende ochtend samen. De oude duiven worden twee à drie keer ingemand op een ZLU vlucht, de jaarlingen één of twee keer. Alles hangt af van het verloop van de vluchten. Een ploeg jaarlingen was klaar voor in te manden op Agen jaarlingen ZLU.

 

Voorkeur voor gerst

In de winterperiode krijgen alle duiven puur gerst in de voerbak. Ze worden fijn blank en trainen hard. Begint de kweekperiode dan krijgen ze kweekvoer van Mariman. Eenmaal de jongen gespeend is het weer puur gerst. Ook tijdens het invliegen op de programmavluchten krijgen ze enkel gerst. Ca. 3 à 4 weken voor de eerste marathon vlucht wordt overgeschakeld naar Mariman vliegvoer. Hij voert ze in een bak op de vloer en als er een gaat drinken wordt er gestopt en de voerbak opgehangen. De doffers krijgen dagelijks nog een handje snoepje (lijn- en hennepzaad) in de bak en wordt er altijd even met ze gestoeid. De duivinnen krijgen het snoepje in de voerbak. De duivinnen zitten op schabjes.

 

Medische aspecten

Medisch gezien houdt Ferry het medische deel van de verzorging heel simpel. In december krijgen alle duiven een paratyfus kuur waarna ze in maart een enting krijgen. In februari geeft hij een wormpil en 1 week voor de eerste marathonvlucht krijgen alle duiven en geelpil. En daar blijft het bij. Bij thuiskomst zit er druivensuiker in het water. Ferry zorgt voor kraakheldere hokken (zuigen en schrobben) en selecteert hard op gezondheid.

 

Tenslotte.

Ferry is best een fanatieke liefhebber en doet alles voor zijn duiven om ze optimaal aan de start van een marathon vlucht te brengen. Doch alles is er in eenvoud en dit geeft de nationale overwinnaar een extra fijn gevoel. Het werd een onbeschrijfelijke ervaring en een dag om nooit meer te vergeten. As barkeeper van de vereniging zal er wel een extra glas geheven worden.

Proficiat.

Marcel Görtzen

 

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?