Pieter Goeree uit Driewegen wint met ‘Catalana‘ de 1ste Nationaal Barcelona!

En dan zijn de kruitdampen van nationaal en internationaal Barcelona weer opgetrokken! De strijd is gestreden. Dromen zijn uitgekomen maar nog meer zijn als zeepbellen uiteengespat. Maar dat is eigen aan de duivensport en geldt zeker voor een vlucht als Barcelona. Welke duiven zijn daarvoor geschikt, welke duiven kunnen dat aan? Door ze te korven en te spelen kunnen we daar achter komen. Jarenlang op deze vlucht uitblinken blijkt uiterst moeilijk. Duiven die meerdere jaren achter elkaar top-100 nationaal kunnen vliegen zijn zeldzaam. En Barcelona is een vlucht vol hindernissen, onbekende problemen en bekende en onbekende gevaren. Dat elk jaar anders is geldt zeker voor Barcelona. Hoe gingen de duiven de mand in, waren ze toen top of kon het beter? En onderweg kan een beetje geluk en mazzel ook geen kwaad. Net die ene draad goed hebben kunnen ontwijken, net een gunstig plekje vinden om wat te drinken. En hoeveel liefhebbers horen we niet praten over het opbouwen van een ploeg voor Barcelona. Waar haal je duiven die in hun genen veel hebben om Barcelona aankunnen en tegen welke prijs (letterlijk en figuurlijk)? Een flink portie geluk is in de kweek ook onontbeerlijk want wanneer en op welke leeftijd geeft een bepaald koppel duiven de goede vlieger of goede kweker? In reportage lezen we altijd over de winnende en succesvolle duiven maar hoeveel broers en zussen van hen waren niets of amper iets waard op de vluchten en in de kweek? En die hebben toch dezelfde genen! Het verhaal van Johan Cruyff en zijn broer Henny, dezelfde ouders maar niet de gelijke voetbalkwaliteiten.

Open en ‘zwaar‘ weer
Over Barcelona 2022 kunnen we met zekerheid stellen dat de duiven mooi open vliegweer hebben gekregen met een onbewolkt Frankrijk op vrijdag. Maar het was wel windje tegen, weliswaar een heel matige wind maar met een zon die uitbundig scheen en met hogere temperaturen in Frankrijk en dat alles maakte het toch echt zwaar. In België en Nederland kregen de duiven met een noordwestelijke wind te maken die wat sterker in kracht was en later meer westelijk stond. Op vrijdag 8 juli kregen de duiven even ten noordwesten van Barcelona hun vrijheid. Het internationale konvooi omvatte dit jaar 16.897 duiven waaronder 4905 stuks van Nederlandse deelnemers. In 2018 kreeg nationaal Barcelona 3912 duiven aan de start en dat was een ‘dieptepunt maar daarna steeg het van 4129 in 2019, 4477 in 2020, 4838 in 2021 en dit jaar dus 4905 duiven. En dat noemen we een stijgende lijn die vooral door een redelijk aantal liefhebbers zal zijn ‘gemaakt‘ die grotere ploegen op deze Spanje-vlucht korven. De eerste melding kwam op zaterdagmorgen vroeg uit de voorvlucht in Frankrijk en wel uit Criquebeuf sur Seine. Er werd daar door de familie Dudouit om 5.49 uur geklokt en zij zitten op 866 km. Hun duif kwam tot een snelheid van 926 m.p.m. en dat zou later ook de snelste duif van het Franse legioen van 4123 Barcelonagangers blijken te zijn. Hun woonplaats geeft al aan dat het stadje aan de rivier de Seine ligt en daarvan weten we dat die door Parijs stroomt. De rivier is maar liefst 776 km lang en stroomt langs bekende lossingsplaatsen als Troyes, Melun, (Parijs), Mantes-la-Jolie en Rouen en mondt bij Le Havre in het Kanaal uit. Juist ten zuiden van Rouen ligt Criquebeuf-sur-Sreine. De tweede Franse duif wist tot 862 m.p.m. te komen en dat is al aanzienlijk minder. De tweede duif in tijd werd om 7.10 uur geklokt in België en wel in Sart-Dames-Avelines en dat is een dorpje in het zuiden van de provincie Waals-Brabant en is gelegen tussen Brussel en Charleroi. Een driejarige duivin werd daar geklokt door Team Delhove-Paesmans-Bouffa op een afstand van 1014 km. Met 998 m.p.m. bleek deze duivin later de internationale winnaar te zijn. En dat men ruime voorsprong als men weet dat voornoemde Frans duif de 2e internationaal gaat winnen. Alain Delhove had trouwens in 2020 al twee hele vroege duiven op Barcelona. Vorig jaar werden er met 10 mee geen vroegere duiven gepakt maar 9 van de 10 staan wel in de internationale uitslag. De Delhoveduivin heeft trouwens een hoog Oranjegehalte want de vader is een doffer van Verweij-de Haan en de moeder is uit twee duiven van Cor de Heijde gekweekt.

Driewegen boven
De eerste Nederlandse Barcelonaduif werd om 10.30 uur geklokt door Pieter Goeree uit het Zeeuwse Driewegen. Hij klokte een tweejarige duivin op een afstand van 1102 km en zij wist een snelheid van 906 m.p.m. te halen. Op de ZLU-meldingslijst kwam ze bovenaan te staan en dat bleef ook zo terwijl bepaalde duiven in de overvlucht nog enigszins in de buurt wisten te komen maar haar niet meer echt konden ‘bedreigen‘. Op de ZLU-meldingslijst ziet men ook gelijk hoeveel duiven de liefhebber mee heeft en toch met enige verbazing zag ik dat Pieter Goeree 59 eigen duiven ter inkorving in Hoogerheide had aangeboden. De naam P. Goeree uit Driewegen was vorig jaar op Barcelona al bepaald opvallend. Met 31 mee wist hij toen 19 prijzen nationaal te scoren en met de regelmaat van een klok werden die toen ‘gedraaid‘. En de naam ‘Goeree‘ was toch geen bekende en/of gevestigde naam op de grote fond? Meer bepaald Pieter deed vorig jaar voor de eerste keer mee op Barcelona en pas sinds 2019 is hij in zijn geboortedorp Driewegen actief in de duivensport. Hij kocht toen een huis aldaar en op de voormalige boomgaard van zijn vader daar achter kon fraai een duivenhok geplaatst worden. En dat hok werd in 2019 overgenomen van Koen Minderhoud die van Koudekerke naar Westkapelle terug ging. En dat is een flink hok van 17 meter lang met de nodige afdelingen. Pieter Goeree was daarvoor woonachtig in Kruiningen en had daar goede contacten met Tijs van Iwaarden. Aanvankelijk dacht Pieter Goeree er over om een hok van hem over te nemen maar toen Thijs stelde voor dat hij ook vanaf zijn erf kon gaan meespelen. En zo geschiedde. In 2018 nam Pieter daar deel aan de ZLU-vluchten Agen en Narbonne met zijn jaarlingen. Maar het fondavontuur in Kruiningen was dus van korte duur. In 2020 speelde Pieter met jaarlingen mee in Driewegen en korfde hij 54 stuks op Agen en daarvan pakte hij er 11 stuks in de prijzen. Van deze ploeg gingen er dus een jaar later 31 naar Barcelona met het gekende puike resultaat. Vorig jaar gingen de jaarlingen naar Agen en Narbonne en weer werden flinke ploegen gekorfd. De winnares van Barcelona 2022 was daar ook telkens bij en vloog de 735e Agen van 6804 duiven en de 464e Narbonne van 8188 duiven.

Catalana
Pieter Goeree vertelde dat hij voor de grote fond wel gerichte aankomen heeft gedaan. En dat zien we als we naar de stamboom van de Barcelonawinnares ‘Catalana‘ kijken. Haar vader is van 2017 en afkomstig van Herman Brinkman uit het Overijsselse Tuk. Najaar 2017 kocht Pieter Goeree bij Herman een aantal (late) jongen uit zijn betere en beste duiven. De vader stamt uit de kruising van broer en zus. En Herman Brinkman had hun ouders weer gehaald bij J. Eggink uit Laren (Gld) en Team van Ginkel uit Veenendaal. De moeder van ‘Catalana‘ is een duivin van Walter van de Meulen uit Sirjansland van Schouwen-Duivenland. En haar ouders wisten van wanten op de grote fond en wonnen zelf beste prijzen. Eerst kocht Peter duiven van Walter via Toppigeons aan maar later bij hem aan huis en intussen klikt het heel goed tussen de twee liefhebbers.

Daarnaast heeft Pieter ook duiven op de kweek van Chris Paauwe uit Kruiningen en van Willem Mulderij uit Vinkenbuurt (bij Zwolle). Zo heeft Pieter een doffer die vorig jaar de 73e nat. Barcelona vloog (zijn eerste duif) en nu de 138e nationaal zal gaan winnen en nu was hij zijn 7de duif! Deze doffer is gekweekt uit een doffer van Willem Mulderij en een duivin van Simon van ‘t Hof uit Kruiningen. Na 10.30 uur had Pieter verdere aankomsten om 11.27, 12.06, 12.10, 12.17, 12.45, 12.57, 13.07, 14.06, 14.20 en 14.43 uur en dezelfde dag had hij er 21 stuks thuis. Op zondag morgen hadden om 8 uur nog 4 duiven meer zich in Driewegen gemeld. Zijn vierde duif om 12.10 uur is trouwens de nestzus van ‘Catalana‘ en zij zal de 58e nationaal gaan vliegen. Een nestpaar met de prijzen 1 en 58 mag wel bijzonder heten. En begrijpelijk krijgen hun ouders nu een speciale status. Pieter heeft zo‘n 30 kweekkoppels die hij elders heeft ondergebracht en aan de hand van de Barcelonaresultaten wordt er daar tussen geselecteerd.

Nestspel
Barcelona is dit jaar in Driewegen de enige grote-fondvlucht die gespeeld wordt/is. De jaarlingen zijn niet naar Agen gegaan en zijn tot en met de dagfond ingespeeld. Alle meerjarige duiven worden op Barcelona gespeeld en ‘Catalana‘ vertrok op jongen van 5 dagen naar Barcelona. Bijna alle koppels vertrokken op jongen van 3 tot 6 dagen en een paar gingen mee op eieren. De Barcelonaduiven zitten op drie afdelingen die met elkaar in verbinding staan. Op die afdelingen zijn wel 50 bakken maar ‘Catalana‘ en haar nestzus zochten een ander plekje uit. ‘Catalana‘ had haar nest op de grond en wel onder een schuin gezet plankje. Haar nestzus had het hogerop gezocht en ging broeden in de spoetnik. Pieter liet de twee hun gang gaan omdat ze die plekjes graag zelf wilden hebben. De fondduiven bleven in Goeree tot eind maart bij elkaar op schabjes voor de gesloten broedbakken. Daarna werden ze gescheiden en zo zijn ze ook ingespeeld tot en met de dagfondvlucht Issoudun. Na die vlucht zijn ze gekoppeld om op kleine jongen bij inkorving voor Barcelona te komen. De doffers zijn toen nog een keer op Pont St. Maxence gespeeld en de duivinnen op Duffel. Zo‘n drie keer zijn de duiven voor Barcelona nog zelf vanuit België opgeleerd voor een vlucht van 30 of 60 km. Dan gingen eerst de duivinnen los en een kwartier later de doffers. Toen Pieter bemerkte dat zeker de doffers eind april vorm begonnen te krijgen is hij de duiven krapper gaan voeren toen ze gescheiden zaten. Op nest voor Barcelona trainden de duiven twee keer per dag en wel ‘s morgens zo vroeg mogelijk en ‘s avonds rond half negen. En dan gaat alles verplicht buiten.

Nakijken
De maanden voor Barcelona heeft Pieter Goeree zijn duiven regelmatig bij Belgica-de Weerd in Breda laten nakijken. Daar werd hij dan geholpen door Jan van Wanrooij en/of Domien van Acker. Ook kregen de duiven in het begin van het seizoen een geelkuur en een week voor Barcelona kregen ze nog een kuur voor de ‘koppen‘ van enkele dagen. Pieter stelt dat goede duiven de basis voor succes zijn maar dat je er verder wel het nodige moet voor doen om ze zo optimaal mogelijk aan de start te brengen. Op het moment dat ‘Catalana‘ van Barcelona viel was Johan Rentmeester uit het naburige Overzande juist komen ‘aanwippen‘ en hij had juist gezegd dat er in Nederland nog geen Barcelonaduiven waren. De schrik, blijdschap en emotie waren bij Pieter groot toen daar plots een eigen Barcelonaduif arriveerde. Johan had zelf trouwens duiven op Dax mee en die konden even goed aankomen. In de uitslag van de afdeling Zeeland zien we dat hij om 15.29 uur een goede prijsduif van Dax kon klokken. De belangstelling voor postduiven had Pieter trouwens al op vroege leeftijd. Zo ging hij al vaak kijken bij zijn ‘oom‘ Ad van Merrienboer in Oost-Souburg. Pieter is werkzaam in de bouw als zelfstandige en is gespecialiseerd in het ‘leggen‘ van betonnen vloeren en in dit kader wordt dan gesproken over monolietvloeren en vlinderen. En op dit vlak is er veel werk en ook voor hem. Daarnaast is Pieter het eigen huis aan het verbouwen en woont hij voorlopig een paar huizen verder. Naast de duivensport dus veel ander werk en dan zal moeilijk allemaal te combineren zijn. In het duivenseizoen 2022 telde maar één vlucht en dat was Barcelona. En daarop is zijn droom wel uitgekomen. Er is gericht naar alles toe gewerkt. Een grote ploeg is twee keer gespeeld op Barcelona om ze uittesten en te kijken wat ze in hun mars hebben. En een flink aantal duiven blijkt voor dit werk ‘geknipt‘ zijn. Met als ultiem hoogtepunt de 1e nationaal en 4e internationaal met ‘Catalana‘. Met recht mogen we Pieter Goeree uitroepen tot de nieuwe Barcelonavedette van ons landje!

Ad van Gils

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?