Rieks Lonsain uit Nieuwleusen wint met zijn ‘Blue Lucy’ internationaal Marseille !!

 

Een bijzondere vlucht is internationaal Marseille dit jaar zonder meer geweest. Lang zag er naar uit dat in de voorvlucht en wel in Noord-Frankrijk de snelste  internationale duif was geklokt. Op een afstand van 730 km klokte Frank Menez in Voyenne om 18.06 uur. Zijn vierjarige doffer kwam tot een snelheid van 1095 m.p.m. En alle Belgische en Nederlandse Marseillevliegers beten zich daarna stuk op deze snelheid. Die gemaakte snelheid leek voor de overvlucht onhaalbaar. De neutralisatietijd ging in en theoretisch waren er nog kansen voor de pure overvlucht in Nederland. Maar was dat realistisch met deze snelheden? De klap op de vuurpijl kwam met een constatering  om 5.16 uur op maar liefst 1038 km in het Overijsselse Nieuwleusen. Het was Rieks Lonsain die aldaar zichzelf en de hele duivenwereld deed verrassen met zijn favoriete duivin. Zo’n 11 uur na het klokken van de Franse duif ‘gooide’ Rieks de Fransman van zijn troon en mocht er zelf plaats op nemen. Wat is het verhaal achter de winnende duivin en de man die internationaal Marseille wint? We legden Rieks Lonsain een aantal vragen voor en via zijn antwoorden kunnen we hem en zijn winnende duivin beter leren kennen:

Dacht je dat Marseillevliegers op jouw afstand op vrijdagavond konden doorkomen? Tot hoe laat ben je blijven letten? Begreep je dat als je op zaterdagmorgen heel vroeg zou kunnen pakken dat je nationaal en internationaal nog kon winnen? Hoe laat ben je opgestaan? Was de duivin om 5.16 uur al geklokt en hoe vond je haar?

Vrijdagavond de meldingen gezien van de Limburgse duiven en er kwam er maar één buiten Limburg tot er later bij Heikamp-van Doorn eentje doorkwam tegen het donker worden. Toen dacht ik nog die zit al aardig dichtbij. Omdat er verder niks meer kwam elders in het land ben ik rond 23.30 u naar bed gegaan en kon niet in slaap komen en ben om 00.20 nog buiten geweest maar weer naar binnen. Lampen gaan om 04.00 u aan i.v.m bijlichten dus dacht mocht er toch nog eentje komen dan heeft die licht. De ingang van spoetnik was open en klok aan. Wekker gezet om 05.00 uur, direct gekeken op meldlijst en zag twee duiven in nacht van Jelle en de Jong. Effe erin en naar beneden maar niet met gedachte dat er één zou zitten maar dat het wel kon natuurlijk. Ik liep naar achter en ik zag direct dat het Blue Lucy was die voor het hok op paadje zat te slapen. Dacht nog eerst proberen dat ze op de klep vliegt want ik durfde er niet omheen en van andere kant erbij want als ze nou niet geklokt was en op de ren vloog was ik de sjaak want ze heeft op Limoges vorig jaar 20 min. verzeten op de nok en vervloog daarmee een top-10 positie. Voorzichtig opgejaagd en ze landde op de kleppen. Ik hoorde geen piep maar gelukkig was ze toch al geklokt. Naar de klok gelopen en bleek dat ze net geklokt was. Mede gezien de twee stronthoopjes die ernaast lagen zal ze tussen 00.30-04.00 uur gearriveerd zijn mede omdat de boel om 04.00u verlicht is. Bij het ingaan van NT zag ik dat ik 1100 m.p.m. had en dus wist ik nu ook de meters van de 1e internationaal gemelde duif te kloppen en als er geen Friese duif zou worden geklokt ik wel eens de 1e internationaal zou kunnen gaan pakken. Dat was natuurlijk niet te bevatten als je droom heel misschien uitkomen gaat. Ik had in het verleden al een paar keer gedroomd dat ik Internationaal Marseille had gewonnen.

 

Je hebt de winnares Blue Lucy genoemd en wat presteerde ze de voorgaande jaren?

Blue Lucy vloog als jaarling de snelle Libourne (Bergerac) en miste haar prijs. Toen ging ze als tweejaarse eind mei naar Limoges (middaglossing) en ze pakte daarop de 15e NPO maar verzat de 10e plaats. De bedoeling was om de Barcelona duiven 2x te kunnen spelen dus Limoges –Barcelona en de ander duiven Limoges-Pau-Marseille te geven. Een paar jaar waren er weinig vluchten gespeeld en de duiven niet echt kunnen selecteren. Pau werd een lossing in Bordeaux na vele dagen extra mand. Het werd voor mijn duiven een te snelle vlucht want er kwam niets op dag één wat natuurlijk wel moest want het prijskamp was op paar duifjes na gesloten op onze afstand. Ze zat ‘s morgens wel bij m’n eerste groepje duiven maar als hoeveelste precies weet ik niet meer. Na Pau gingen ze naar Marseille en toen was ze m’n eerste om 07.39u en na enig aarzelen kwam ze van de nok op de plank en was ze 53e Nationaal.

Hoe zijn je fondduiven ingespeeld voor dit seizoen?  

Nu voor 2023 waren de plannen om afdeling 1 op Barcelona en afdeling 2 op Marseille te spelen en de jaarlingen zitten in aparte afdeling in de ren en die als de weersvoorspellingen het toelaten te verdelen over Marseille-Narbonne-München en evt enkelen naar Perpignan. De Marseilleduiven en de jaarlingen/late jongen zijn een maand voor Marseille naar Sallieu 608 km geweest. Sallieu ligt net ten westen van de Rhône-vlieglijn. Maar met inkorven was ‘Blue Lucy’ voor mij niet in orde en de dame in de emmer ernaast ook niet. Die heb ik toch gekorfd en ze moet nog komen (vloog ook al paar knappe prijzen en ook Marseille 2022), Blue Lucy heb ik toen op de vitesse gekorfd en daarom is ze niet verder geweest dan Arlon 327 km. Ze heeft dus 7 of 8x vitesse/midfond gevlogen met afdeling en alles 1 nacht mand. Als er bv met inkorven al verwacht wordt dat de duiven niet loskomen of er is twijfel dan korf ik ze niet in voor de voorbereidingsvluchten. Normaal maakte ik daarom nog wel eens gebruik van Hank (Melun 530 km 1 nacht mand) of Velddriel op zondag. Maar dit jaar met het mooie weer in voorseizoen was het niet nodig om elders te korven. Ze konden vaak genoeg mee op de progammavluchten. Ook breng ik ze zelf rustig naar 100-300 km als dat nodig is en laat ze dan ’s morgens zo vroeg mogelijk los liefst in het bijna donker nog. De week voor Marseille zijn ze 2x gelapt naar Duitsland op 80 km (los 5.30u) en 120 km(los 5.08u).

Op welke stand vertrok ze naar Marseille? En hoeveel had je er mee naar Marseille?

Blue Lucy werd nu ingekorfd op een jong van 8/9 dagen en ze was top aldus mijn maat Henri Hoeks die hier zaterdags was voor het inkorven. Ik vond haar eigenlijk wat te schraal maar ik dacht dat dit kwam door het graanjong dat erbij lag. De andere Marseillegangers zaten op 14 dagen broeden tot een jong van 7 dagen. Er waren 9 ouden mee en 12 jaarlingen. Van deze jaarlingen waren de meeste nieuwe gekruiste lijnen die daarom gelijk maar naar Marseille moesten. De meesten slaagden voor deze eerste opdracht. Aankomst nummer vier is zo’n kruising 700 km x eigen Blue Mabel/Superman lijn, ze is mede kleindochter 10e nat. Valence van Willy van Thillo uit België. Deze duivin draagt een ring van 2021 en is vorig jaar als jonge duif van dik 4 maand oud op 505 km gespeeld en twee weken later op ochtendlossing Ruffec 856 km. Ze was toen de volgende ochtend om 05.45 aanwezig. De andere 4,5 maanders waren er ‘s avonds op dag één. Maar een vlucht van 850 km met zuidwestenwind is nog geen Marseille of Narbonne maar er zat muziek in. Nu had ik haar gekorfd op Marseille om te zien of ze +1000 km ook aankon en dat kon ze want ze wint de 480e nat. Marseille.

Je durft jongen wel heel jong en heel ver te spelen en die krijgen een oude ring om?

Ik probeer veel en kijk wat kan en niet kan en ik kan wel zeggen dat de duiven meer aankunnen als jong dan de meesten denken. In 2021 ging de februari/maart geboren jongen in april mee met vluchten en vlogen de derde week juni Langres 530 km (1 nacht mand) met de Duitse fondclub Rheinland (inkorven 2,5 uur rijden). En een week later gingen 9 jonge duivinnen naar nationaal Issoudun 700 km en ook daar slaagden ze van. Als jaarling in 2022 pakten ook gewoon hun prijs op Limoges en/of Ruffec.

Voor Marseille speelde je dit jaar Barcelona? Met hoeveel vliegers ben je 2023 gestart en op welke accommodatie?

Barcelona dit jaar was een zware tegenvaller met mijn beste nog achter (grootmoeder Blue Lucy). Ik had hoop dat Marseille aardig beter zou gaan verlopen dan Barcelona en zowaar beter kon niet. De duiven zitten in hok van 25 meter lengte daarvan is 7 meter volledig open aan voorkant met windbreekgaas. Daar zitten jaarlingen en dit seizoen begonnen met 62 jaarlingen/late jongen en 37 overjaarse voor Barcelona/Marseille.

Hoe verliepen de voorbereidingen en  wat doe je extra?

Verliezen waren er niet veel op een paar gebroken vleugels en paar redelijke prijsduiven die achterbleven, dus tevreden met de voorbereiding. Ze worden geënt voor paramixo in voorjaar en verder 10 dagen voor eerste inkorving marathon wat voor tricho en luchtwegen (van Tollisan-Belgica de Weerd of Travipharma) in het water. Dit jaar voor eerst ook Desinfect van Travipharma gegeven na de vluchten en Wonder Pigeon 1-2 dagen per week. Ook overgeschakeld op ander voer en nu geef ik de mengelingen van Embregts-Theunis.

Wanneer trainen de duiven aan huis?

Alle duiven gaan 1x per dag verplicht naar buiten meestal na het werk rond 16.00-16.30 uur en vliegen dan ongedwongen de ene keer 15 minuten en de andere keer 90 minuten. Maak me daar niet echt druk om. Als ze in orde zijn en niet te zwaar gevoerd worden vliegen ze uit zichzelf zonder probleem. Ik heb daar geen vlag of ander wapperspul voor nodig.

Wanneer worden de vliegers gekoppeld en gescheiden?  En wat kun je zeggen over de kweek?

Kweken doe ik het hele jaar door en ik koppel ze veel om want ik kan er niet inkijken (sommigen wel misschien). De vliegers zitten het jaar rond bij elkaar en ze stoppen in oktober of november vanzelf met leggen en anders zorg ik ervoor dat ze nergens meer kunnen broeden. In het voorjaar worden ze dan wat schemerig gehouden van maart tot aan dat ze weer mogen broeden ergens in april. Dit jaar voor het eerst nieuwe broedplaatsen gemaakt in de vorm van emmers in de wand (zie eerste foto hierboven) waar ze voor kunnen zitten en in kunnen broeden. Leek me leuk om dat te maken en moet zeggen dat het prima bevalt, de duiven worden er zelfs makker van.

Waaruit het je ‘Blue Lucy’ gekweekt?

Blue Lucy is door mezelf gekweekt uit een rechtstreekse Jellemadoffer x dochter stamduif Vale Kruk x 903 en zij vloog goeie prijzen van St Vincent/Marseille/Barcelona/Limoges en was in 2018 asduif marathon in NIC. Van de vader heb ik maar een paar jongen gekweekt en daarna weer verkocht. Was een lastige duif in het hok en daar was ik snel klaar mee. Haar moeder is nog aanwezig.

Wat zijn mooie fondprestaties die je voorheen behaald hebt?    

De mooiste prestaties waren 1e NPO Periguex  en 14e en 19e Nat Pau (op dezelfde vlucht).  En de 12e Nat. asduif Barcelona 2008 met ‘Donna’ (75% inteelt Oude Kruk x Piet Heikamp). En de asduif marathon sector 4 met ‘de Superman’, deze vloog 5/5 in één seizoen 2017:

2-6-’17 :827 km 140/2166 Limoges

23-6-’17 :852 km 50/3532 Ruffec (arriveerde 03.00u)

15-7-’17 :946 km 209/1370 Orange (ochtendlossing)

29-7-’17 :958 km 112/2725 Bergerac

5-8-’17 : 1000 km 152/1671 Cahors

Helaas ging deze doffer dood na het eten van rattengif in najaar 2017.

Wat is de basis van je fondkolonie en welke andere lijnen?

De basis is de ‘Oude Kruk’ van H. & P. de Weerd uit Breda. De stamdoffer van die lijn die nu nagenoeg alles nog bevrucht is van 2008. De ‘Vale Kruk’ is nog een ingeteelde kleinzoon van de ‘Oude Kruk’ en komt rechtstreeks van De Weerd. In nagenoeg alle vliegduiven zit hij in en soms tot wel acht keer. Ook de oude stamduivin ‘Engeltje’ van J. van Engelen kom je nog tegen. De Oude Krukken (soms zwaar ingeteelde) gekruist met duiven van o.a. Jelle Jellema, Henri Hoeks, Jan Willems(Jellema), J.C. Roelofs, Jan Koster, IJsbrand Kaptein, gebr. Hagens, Vertelman, Verweij-de Haan maken het tegenwoordig hier.

En Rieks waarmee wens je af te sluiten? Moet er nog iets van je hart?

Tip aan de mensen die geloven dat er een theorie is voor een goede duif, dat kan je naar het rijk der fabelen verwijzen. Geen enkele keurder of wie ook in duivenland kan in de duif kijken en zeggen of het een goede of een slechte is. De mand doet zijn werk. Dat je een duif met top oog, super mooie bouw en vleugels kweekt wil nog niet zeggen of hij/zij prijs gaat spelen. Veel kweken, spelen en nog eens spelen is het devies en dan blijft er vanzelf wat over of niets. Het zijn er maar enkelen die overschieten. Roofvogels, draden, gezondheid en de baas kosten al heel veel duiven eer ze kunnen bewijzen dat ze wat kunnen.

Ad van Gils

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?