Afgelopen vrijdag, op de morgen van zowel mijn verjaardag als ook de lossing van Agen ZLU, waren we te gast bij 1 van de topfavorieten voor deze vlucht (bij de oude duiven). Een sympathieke, gedreven, steengoeie liefhebber en meervoudig Nationaal overwinnaar (1.Nat Chateauroux NPO, 1.Nat Cahors S2, 1.Nat Sint Vincent ZLU; en kweker van 1.Nat Cahors bij Fam Toom en 1.Nat Cahors bij Richard vd Berg) die deze weken z’n duiven in prima conditie heeft, zoals de voorgaande wedstrijden steeds duidelijker werd. Waren de voorbije weken al goed (met bijv. een mooie Pau!), deze Agen zou wel eens uitstekend kunnen verlopen, want de liefhebber waar we op bezoek waren, Tim Hage uit Woerden zei ons voorafgaand aan de thuiskomst van z’n favorieten enorm veel vertrouwen in zijn duiven te hebben. Meermaals vertelde Tim dat de omstandigheden tijdens de Agen-editie van het afgelopen weekend “een kolfje naar de hand” voor zijn krachtpatsers zou zijn! 1000 km met kopwind en warm weer vinden zijn duiven, net als die van de Combinatie Baas-Berg, waar we verleden week op bezoek waren, prettig. Niet geheel toevallig hebben beide tophokken voor dit type weer zo’n beetje dezelfde lijnen onder de pannen. Tim had 7 duiven in de mand en met een goeie bak koffie en een smakelijk aardbeienpuntje, waren we de aankomende vlucht aan het doornemen. Zouden ze ‘s avonds doorkomen? En waar? In Zeeland toch zeker wel! Dat moet! NO wind en een redelijk westelijk gelegen lossingsplaats was op voorhand niet ongunstig voor de duiven om langs de Noordwest Franse en Belgische kustlijn de Zeeuwse eilanden te bereiken die avond. Een lossingstijdtip van 8:00 maakte het wat lastiger, maar het moest kunnen. En als ze dan eenmaal in Zeeland zijn….is Zuid-Holland met een mooie, heldere avond en met duiven in topvorm ook mogelijk.

Terug naar het bezoek en de reden van ervan. Tijdens de afgelopen ZLU Sterrenshow in Kerkrade hadden schrijver dezes en Tim afgesproken voor het seizoen eens de koppen bij elkaar te steken en de duiven in Woerden te bekijken. De tijd vliegt echter en voor we er erg in hadden was “voor het seizoen” plots eind juni geworden! Maar wat in het vat zit, verzuurt niet, dus gingen we afgelopen vrijdag enthousiast richting de grote Kampioen. 5 Nationale overwinnaars zijn er op z’n hok geboren! 5 stuks! Op een hok van een meter of 8. Dat is toch wel indrukwekkend. Geen tientallen meters duivenhokken, maar wel een prachtig stenen hok in de stijl van de woningen in de mooie Woerdense wijk. Op dat hok huizen een flink aantal geweldige duiven! Op 1 na, “De Heilige Geest”, heeft Tim z’n beste duiven en winnaars nooit verkocht dus het was smullen geblazen. Wat een fijne, sterke topatleten…er waren er een aantal waar we ZEER van onder de indruk waren. Ge-wel-di-ge duiven! Duivensport is dromen! En wanneer dromen en werkelijkheid door elkaar lopen is duivensport een fantastische hobby/sport en dat is bij Tim het geval. Zijn duiven zijn een lust voor het oog, want deze keurmeester houdt van mooie, goedgebouwde duiven, waar niet teveel aan mag mankeren. Het oog wil tenslotte ook wat! “Tinkerbell” 1.Nationaal Cahors S2; “Brunello” 1.Nationale Asduif Agen ZLU 3 en 4 jaar met o.a. 10.Nationaal Agen ZLU, 12.Nationaal Agen ZLU, 13.Nationaal Agen ZLU, 53.Nationaal Narbonne ZLU, 121.Nationaal Marseille ZLU; “Bruce” vader van supercrack “Tim” 1.Nationaal Cahors S2 (Familie Toom); “803” (uit Schalie x Koutersduivin) vader van nog zo’n geweldenaar, de “Tim” 1.Nationaal Cahors ochtendlossing S2 (Comb. Baas-Berg) … het zijn stuk voor stuk superduiven en een garantie voor nieuwe kampioenen!

In de praktijk bleek Agen veel zwaarder voor de Nederlandse duiven te zijn dan waar vooraf stiekem op werd gehoopt: aankomsten op de dag van lossing. Want ondanks dat de duiven in Noord Frankrijk vrijdagavond prima kwamen, was aan de snelheden van de eerste aankomsten op de kortste afstanden af te leiden dat het een hele zware kuitenbijter zou gaan worden. Geen duiven in Nederland ‘s avonds, dat was snel duidelijk. Zaterdagmorgen toonden de eerste constateringen in het zuiden van het land aan dat het inderdaad een mooie, zware uitvoering zou gaan worden waarop alleen de echte bikkels vroeg op de klep zouden vallen. En dat bleek ook in Woerden het geval…! De duiven van Tim hebben hem zoals gebruikelijk opnieuw niet in de steek gelaten, want tegen 5.754 oude duiven werd het wederom een magistrale Nationale uitslag: 18, 131, 206, 218, 233 (een bokaal, 5x 1:10 en 5 van de 7 ingekorfde duiven bij de eerste 500 meldingen). Noemenswaardig is ook dat neef Frank Hage uit hetzelfde Woerden met veelal dezelfde duiven ook een verschrikkelijk mooie uitslag op de mat legt: 7, 28, 61, 82, 149, 156, 273, 424 (ook een bokaal, 8x 1:10 en 8 van de 13 ingekorfde duiven bij de eerste 500 meldingen) tegen 4.776 jaarlingen in het Nationale concours.

Voor we huiswaarts keerden, hebben we met Tim afgesproken dat hij een prachtige ronde zomerjongen gaat kweken uit de allerbeste duiven die op het hok in Woerden zitten (dus ook uit o.a. “Tinkerbell” en “Brunello”…!), welke het aankomende veilingseizoen bij Pigeoncom zullen worden aangeboden. Een unicum, want het zal de allereerste keer zijn dat de duiven van Tim Hage (online) geveild zullen worden. Tim bedankt voor de zeer vriendelijke ontvangst. We zijn erg onder de indruk van je duiven geraakt en wensen je een fantastisch seizoen!

×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?