(vluchtcode Z93)
Inmanden : maandag 24 juni
Los : vrijdag 28 juni

Internationaal georganiseerd door: BRABANTSE UNIE TE HERENT

GPS Coördinaten: Noord + 435318.0 Oost + 010023.0
Hippodrome van Beaumont de Lomagne.

Op deze wedvlucht is geen dubbeling duivinnen.

(i.v.m. de olympische spelen bestaat de mogelijkheid dat voor een andere losplaats gekozen moet worden) Bordeaux jarige is zowel internationaal en ZLU alleen voor jarige duiven. Oude en jaarlingen op één poulebrief is niet toegestaan. Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd..

De vrachtkosten bedragen € 4,65 per duif.
Afdracht door inrichter aan de KBDB € 0,10 per duif (verplicht) dit bedrag is niet opgenomen in de vrachtkosten. Internationale uitslag € 8,00 en is niet verplicht.
Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd.

Extra ereprijzen:

 
• De eerste 25 duiven van de uitslag
• Snelste twee eerst getekenden (1 prijs)
• Snelste drie eerst getekenden (1 prijs)

De extra ereprijzen worden gesponsord door:

BRABANTSE UNIE TE HERENT

 

Wist U het nog, wie was de winnaar Agen Jrl. 2014 ??
Henk Curvers uit Valkenburg aan de Geul (Limburg) wint 1e Nationaal ZLU Agen (Bordeaux) Jaarlingen

Het laatste weekend van juni werd de 35 editie van de wedvlucht Agen voor oude duiven en jaarlingen in ZLU verband gevlogen. Sinds 1978 is deze vlucht Agen, voorheen Bordeaux, georganiseerd in samenwerking met Les Amis Du Bordeaux Televie. De vooruitzichten waren van dien aard dat er om 6.45 uur het lossingsignaal op groen kon worden gezet. Op de vlieglijn stond een kalme zuidwesten wind, soms even west. De eerste meldingen van een oude duif uit het west Franse Arras, gaven aan dat er met snelheden van meer dan 1312 m/min. rekening kon worden gehouden. Hier werd op een afstand van 697 km om 15.36 geklokt. De eerste jaarling meldde zich om 16 uur in Marchiennes, even ten NO van Arras, op 722 km. Snelheid 1301 m/min. Nederland kon aan het rekenen slaan. Op de meldpost van de ZLU kwam er even na 17 uur een melding te staan van Henk Curvers uit Valkenburg aan de Geul. Hij klokte een jaarling om 17.04.45 op een afstand van 838.648 km. Dit gaf een snelheid van 1353.20 m/min. Al snel volgden de meldingen zich en allen kwamen uit Limburg. Helaas wierp een van west België naar oost Nederland liggend onweersfront met heftige stortregen roet in de aankomsten van de duiven aan de kust en later ook in de rest van het land. Het was er haast onmogelijk om doorheen te komen. De eerste melding aan de kust kwam om 17.03 op een afstand van 817 km en wel van Martin de Poorter uit Sluis en deze rangschikte zich als 9e gemelde met een snelheid van 1322 m/min. Dit jaar werden er 4.379 jaarlingen ingezet, wat er twee minder zijn dan verleden jaar toen er een duidelijke toename was. Internationaal werden in totaal, ouden en jarigen samen 20.065 duiven ingezet. Toch een 3.000 minder dan in 2013. De jaarling van Henk Curvers staat in het internationale veld voorlopig op een fraaie 4e plaats.

De 10 geboden, niet van Mozes maar van :

Grolleman & Grolleman, Landgraaf – Provincie: Limburg

 

1) Hoe bent U verzeild geraakt in de duivensport ?

(Jan) Ik ben getrouwd met de dochter van de welbekende Jan Cobben uit Nuth. Als wij dan naar mijn schoonouders gingen zat ik mij altijd te vervelen dus ging ik eens achterom kijken waar mijn schoonvader de hokken had staan. In die tijd deed mijn schoonvader altijd mee voor de eerste plaats en dat trok mijn aandacht. Ik ben toen begonnen met alles in de computer te zetten en zo rolde ik langzaam in de duivensport. In 1986 maakte mijn schoonvader de 1e Provinciaal van Troyes en in 1991 de 1e Provinciaal van Bergerac. Dat jaar werden we Nederlands Kampioen Meerdaagse Fond.

(Paul) Daar ik een kleinzoon ben van de alom bekende duivenmelker en voormalig afdelingsvoorzitter Jan Cobben uit Nuth, ben ik al van kleins af aan tussen de gevleugelde vrienden te vinden. Mede ook doordat mijn vader Jan Grolleman zeer fanatiek met de duiven was destijds. Hierdoor ben ik besmet geraakt met het duivenbacil en ben ik als jeugdlid begonnen in 1995 op het erf van opa, Jan Cobben. Er werd een hokje ingericht met 8 broedbakken, de 8 beste jonge duivinnen werden gekoppeld tegen uitgeselecteerde weduwnaars van opa en het duivenspel was een feit. Meteen werden er goede resultaten geboekt met onder meer een 13e NPO Cahors ‘96. Deze duivin, de NL95-5581113 was een waar fenomeen. Ze presteerde in 2 jaar tijd om 3 x bij de eerste 15 provinciaal te vliegen op de grote fond.

2) Hoe was Uw 1e kennismaking met de ZLU vluchten ?

(Jan) Dat was in 1989 toen Jan Cobben de 3e Nationaal Perpignan maakte met de beste Fondduif van Nederland in 1989. Deze duif vloog dat jaar een 86e Nationaal Dax tegen 15.383 duiven, daarna een 19e Nationaal Bergerac tegen 21.818 duiven en een week later vloog hij een 3e Nationaal Perpignan tegen 2.975 duiven.

(Paul) Nadat ik mijn herintrede in de duivensport heb gedaan in 2006 door opa weer te gaan helpen, keek ik altijd naar de meldingen van De “Tonsing” NL 87-5747846 Jan Cobben Nuth de ZLU vluchten. Het leek mij een droom om hier zelf ook aan mee toen doen en een vaasje te winnen. Na de verhuizing naar Landgraaf in 2013 direct gestart op de ZLU vluchten met als eerste vlucht Agen 2013.

3) Hoe is de voorbereiding seizoen 2024 verlopen ?

In het voorjaar met uitlaten een aantal gewonde duiven en dit waren niet allemaal de minste duiven. Hierdoor met 5 oude duiven minder begonnen aan de start van het seizoen 2024. Nu de eerste week van mei loopt de voorbereiding op rolletjes. Alhoewel toch weer 1 oude duif is gesneuveld, die vorig jaar als jaarling mijn 1e op Agen ZLU was en mijn 2e duif op Narbonne ZLU. Ook dat hoort bij duivensport.

4) Hoe groot is de vliegploeg die straks aan de ZLU vluchten gaat deelnemen ?

De vliegploeg in totaal zal bestaan uit 110 duiven ongeveer die kunnen gaan deelnemen aan het internationale vliegprogramma. Dit zijn ongeveer 50 meerjarige duiven en 60 jaarlingen.

a) Heeft U verschillende ploegen gevormd, zo ja waarom !
Wij hebben weduwnaars ploegen en nestduiven ploegen voor de verschillende vluchten. Voor Pau hebben we 6 weduwnaars en 3 nestkoppels. Voor Agen Oud hebben we 6 weduwnaars en 5 nestkoppels en voor Barcelona hebben we 5 weduwnaars en 3 nestkoppels. De 30-40 beste jaarlingen zullen ingedeeld worden voor het Agen Jaarlingen concours. Hierin kan wel nog geschoven worden. Maar de hoofdlijnen staan vast. Dit doe ik, zodat ik alle ploegen apart kan trainen, opvoeren, lappen etc.


Weduwnaarshokken

5) In welk lokaal gaat U inkorven, welke toppers ontmoet U daar ?

Ons NIC is 2449 Heerlerheide. Dit is een inkorflocatie met veel duiven geschiedenis daar er al vele decennia lang duiven voor het internationale programma worden ingekorft. Meerdere internationaal winnaars zijn hier te ontmoeten. De allereerste die mij te binnen schiet is Hub Vrosch, de Barcelona legende met een internationale Barcelona overwinning ( Barcelona Rambo ) en een Gouden Barcelona duif ( de Etterbak ). Maar natuurlijk ook good old Jan Stevens uit Schinveld die nog steeds de te kloppen man is op de ZLU vluchten. Deze man heeft ook al meerdere internationale overwinningen op zijn naam staan. Ook de Narbonne winnaar van 2023 Frans Keijbets en niet te vergeten zijn er ook mannen als Roman Kazmierczak die Pau 2011 won en Jo de Cock met een internationale overwinning vanuit Narbonne. Jos Habets, H. Pekel & Zoon, Comb. M.& R. Hermans, Jo Heuts, P. Arets etc. zijn hier ook elke vlucht van
de partij. Dus genoeg te praten over duivensport in NIC 2449 Heerlerheide.

6) Zoekt U een speciale vlucht uit om te “pieken “ ?

Wij willen natuurlijk elke internationale vlucht goed spelen dus hebben we niet echt een piekmoment. Als we al een piekmoment hebben is dat vrijwel altijd Agen met de Jaarlingen, waar we altijd vroege duiven op verwachten.

7) Is het aantal duiven per mand en het aantal manden per auto maatgevend voor de goede conditie waarmee de duiven thuiskomen na de vlucht ?

Natuurlijk hebben de duiven met zoveel dagen korf een beetje extra ruimte en verzorging nodig. Ze zitten immers 4 nachten en 3 dagen in de korf als ze al op de vrijdag gelost worden, wat vaak niet haalbaar is vanwege het weer. Duiven die ingekorft worden komen over het algemeen altijd in goede conditie thuis. Ik had alleen graag gezien dat er van de mais wordt afgestapt en een fatsoenlijke mengeling wordt verstrekt in de vorm van transport mix of iets dergelijks. Er zijn veel firma‘s die hierover hebben nagedacht en zal dus in de toekomst een goede switch zijn voor de conditie van de duiven voorop gesteld.

8) Hoe volgt U de aankomsten van de duiven tijdens de vlucht ?

Hier kunnen wij een grote televisie aanzetten met een laptop erop aangesloten. Waarop de meldlijsten staan van Pir3 ( Frankrijk ), KBDB ( belgie ) en Arge Euskirchen ( Duitsland ). Komen de duiven in de buurt dan schakelen we om naar de meldlijst van de ZLU website. Persoonlijk ben ik wel klaar met meldingen kijken na de eerste 25 en kijk ik pas weer op de website als er ook een duif van ons zelf tussen staat om de rangschikking te bekijken.

Nesthokken.

 

9) Gaat Uw voorkeur uit naar Internationaal of Nationaal spel ?

Het nationale spel is waarop ik mijn duiven afreken. De internationale prijs is een bijzaak. Ook wordt er provinciaal gekeken als de ligging nationaal niet zo geweldig is gebleken achteraf.

10) Eigen vraag : Aangezien duiven niet meer worden “omgevangen”, zou dit niet betekenen dat de duiven een dag later op dinsdag de korf in kunnen ?

( Paul Grolleman ) Als ik het op lokaal niveau bekijk, zou dit makkelijk mogelijk zijn. De reden dat het te druk is op dinsdag ivm inkorven voor het nationale marathon programma, is niet echt van toepassing meer in NIC 2449. Op de meeste ZLU vluchten komen nog geen 200 duiven en op de middaglossingen idem. Dit is makkelijk verteerbaar en voor de vrijwilligers maar 1 dag in de week inkorven ipv 2. Ik heb persoonlijk weinig visie op andere lokalen maar als ik de meldlijsten bekijk naar de aantallen per lokaal is dit toch makkelijk realiseerbaar. Dit zou betekenen minder kosten voor de ZLU en een nacht en dag minder in de korf voor duiven. Win Win situatie in mijn ogen.

Aldus Jan & Paul.

Onze werkpaarden in het luchtruim, en de werkpaarden in het ondergronds mijnbedrijf !

In de allereerste jaren van het begin in de mijnbouw, in de Domaniale mijn te Kerkrade, gingen eind 1866 de eerste paarden ondergronds. Men gebruikte hiervoor Belgische werkpaarden. Om de paarden naar ondergronds te brengen werden deze in een soort lederen tuig onder de liftkooi gehangen. Men had beneden ondergronds in de mijn kortbij de schacht de paardenstallen ingericht. Het meest gebruikt werden paarden, gecastreerde hengsten die een jaar of vijf oud waren. Meestal bleven de paarden een tiental jaren ondergronds. Voor de dagelijkse verzorging van de paarden waren er speciale knechten, dus mensen met verstand van paarden, die alleen maar voor de paarden moesten zorgen. De paarden werden gebruikt voor vervoer van materiaal en het voortrekken van de kolenwagens richting schacht. Vele paarden werden na een aantal jaren van het donkere werk in de mijn blind. Na hun werk in de mijn gingen ze meestal veelal naar het slachthuis.

Vriendschap en kameraadschap legt al een basis voor wederzijds vertrouwen !
Het gebruik van paarden in het ondergronds mijnbedrijf werd op de Staatsmijn Maurits beëindigd in juli 1938. Dit jaartal geld ook voor de overige Staatsmijnen. Bij deze een beperkt overzicht van het aantal te werk gestelde paarden bij de staatsmijnen;
Staatsmijn Maurits (1930) ca. 40 stuks Staatsmijn Emma ( 1930) ca. 50 stuks
Staatsmijn Wilhelmina ( 1930) ca. 15 stuks Staatsmijn Hendrik ( 1930) ca. 35 stuks.

En hier doet de ZLU het allemaal voor, een vaasje waar iedereen op zit te wachten.

Sportvrienden,
Deze reportages worden mede mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van:

 

PIGEON PIXELS FALCO EBBEN.

De Zuid Limburgse Unie, al meer dan 64 jaar een begrip in de Nederlandse duivensport !

Dankzij de sponsoring deze postduiven verkoopsite worden de
uitvoerige reportages elke week opgenomen op de website van:

Dank zij de medewerking van duivensportblad De Duif worden de uitvoerige reportages elke week opgenomen in “De Duif ”

Dankzij Pigeoncom.com hoofdsponsor ZLU vluchten is het voor de ZLU mogelijk iedere week deze uitvoerige reportages incl. foto‘s te plaatsen.
Heren, onze hartelijke dank hiervoor !!

Namens bestuur ZLU,
Hub Wetzelaer. Pr. ZLU vluchten.
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?