(vluchtcode Z92)
Inmanden : maandag 24 juni
Los : vrijdag 28 juni

Internationaal georganiseerd door: BRABANTSE UNIE TE HERENT

GPS Coördinaten: Noord + 435318.0 Oost + 010023.0
Hippodrome van Beaumont de Lomagne.

Op deze wedvlucht is geen dubbeling duivinnen.

(i.v.m. de olympische spelen bestaat de mogelijkheid dat voor een andere losplaats gekozen moet worden) Bordeaux jarige is zowel internationaal en ZLU alleen voor jarige duiven. Oude en jaarlingen op één poulebrief is niet toegestaan. Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd..

De vrachtkosten bedragen € 4,65 per duif.
Afdracht door inrichter aan de KBDB € 0,10 per duif (verplicht) dit bedrag is niet opgenomen in de vrachtkosten. Internationale uitslag € 8,00 en is niet verplicht.
Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd.

Extra ereprijzen:

 
• De eerste 25 duiven van de uitslag
• Snelste twee eerst getekenden (1 prijs)
• Snelste drie eerst getekenden (1 prijs)
De extra ereprijzen worden gesponsord door:

BRABANTSE UNIE TE HERENT

Wist U het nog, wie was de winnaar Agen Oud 2013 ??

RUTGER. JAN. RITTERSMA – GRONINGEN

Winnaar nationaal en internationaal Agen (oud)

Na twee dagen uitstel kon de tweede internationale wedvlucht Agen op zondag 30 juni om 8.40 uur gelost worden. Agen in plaats van Bordeaux blijft een beetje onwennig klinken maar een nieuwe losplaats die zo ver van de andere af ligt en wel zo’n 110 km kan men moeilijk met dezelfde naam blijven aanduiden. Hoe zouden de Fransen trouwens de naam van de plaats uitspreken? Een Nederlandse naam zoals Parijs voor Paris is er zeker niet. In de Tour de France van 1951 won onze legendarische coureur Wim van Est een etappe die in Agen vertrok en in Dax aankwam. De tourwinnaar van 1951 en wel de Zwitser Hugo Koblet won de etappe die in Agen aankwam en in Brive vertrok. En dat zijn allemaal gekende losplaatsen op de grote fond. Het konvooi dat in Agen werd gelost is dit jaar weer verder gegroeid en dat is verheugend nieuws. In Nederland zijn 6112 oude duiven aan de start gekomen en dat is een record sinds 1989 Bordeaux voor ouden en jaarlingen apart wordt vervlogen. Het oude ‘record’ was van 2002 en toen werden 5384 oude duiven gekorfd. Het totale aantal duiven op Agen van 10.493 duiven is geen record want in 2002 kwamen er totaal 11.881 duiven aan de start en in 1999 10.670 duiven. Dit jaar zijn 4381 jaarlingen gekorfd en het record in deze categorie werd in 1999 gevestigd met 7112 duiven. Nu heeft er op Bordeaux/Agen een verschuiving plaatsgevonden. De deelname van liefhebbers boven de grote rivieren is meer en meer toegenomen terwijl die in het zuiden is gedaald en zeker in Limburg. De afdeling Limburg vervliegt trouwens gelijktijdig een eigen morgenlossing vanuit Bergerac en dat ‘snoept’ duiven af. In de jaren ’90 waren het vaak Limburgse liefhebbers die op Bordeaux zegevierden of liefhebbers uit Zeeland. Bij de oude duiven is een Limburgse zege van 2005 geleden en de vlucht is in 2008 en 2009 ook op grotere afstanden gewonnen. In 2008 de gebr. v.d. Boogaard uit Nuland op 880 km (voor Bordeaux) en in 2009 de gebr. Helsdingen uit Nijkerkerveen op 926 km. De winnaar op de grootste afstand was in 2000 Gerard Brouwer uit het Noord-Hollandse Andijk op 978 km en dat was de zwaarste Bordeaux met een snelheid van 849 m.p.m. De hoogste snelheid ooit op Agen/Bordeaux gevlogen is 1436 m.p.m. en dat haalde in 1992 een oude duif van A. Vleugels uit Borgharen.

De 10 geboden, niet van Mozes maar van :

Chris Paauwe, Kruiningen – Provincie: Zeeland

1) Hoe bent U verzeild geraakt in de duivensport ?

Mijn vader had postduiven. Ik ging al mee het duivenhok in toen ik 2 of 3 jaar was. Dat is nu dus zo‘n 55 jaar geleden. Indien mogelijk toelichten met oudere foto‘s, voor zover mogelijk

2) Hoe was Uw 1e kennismaking met de ZLU vluchten ?

Mijn eerste kennismaking met een ZLU vlucht was in 1979. Ik was toen 13 jaar oud. Ik wilde een duif van mijn vader mee geven naar Barcelona. Na een week kwam hij terug. Als zelfstandig liefhebber ben ik in 2010 voor het eerst aan de ZLU vluchten mee gaan doen. Aanleiding was dat Bart Verdeyen uit (toen) Steenokkerzeel de 1e Nationaal Barcelona won in België. Dit was goed voor de 2e Internationaal op een superzware vlucht tegen ca. 25.000 duiven. De vader van deze duif kwam rechtstreeks van mijn hok.

3) Hoe is de voorbereiding seizoen 2024 verlopen ?

De voorbereiding voor 2024 is zeer moeizaam verlopen. Reden is dat ik tot 3 keer toe een kat in mijn hok heb gehad waardoor er zeker 10 duiven zijn gesneuveld. Hopelijk is de rust tijdig teruggekeerd en komt het ritme er weer in en is de angst weg. Verder zijn de invliegwedstrijden redelijk verlopen.

4) Hoe groot is de vliegploeg die straks aan de ZLU vluchten gaat deelnemen ?

Ik heb straks ca. 75 a 80 duiven om aan de marathonvluchten mee te gaan doen. Hiervan is de helft jaarling.

a)
Heeft U verschillende ploegen gevormd, zo ja waarom ! Ja, ik heb een ploeg duiven van voornamelijk 3 jaar en ouder die naar Barcelona gaan. De 2-jaarse vliegen voornamelijk het ZLU programma en de jaarlingen speel ik wanneer het uitkomt voor wat betreft stand. En dit kunnen zowel ZLU als NPO vluchten zijn.

5) In welk lokaal gaat U inkorven, welke toppers ontmoet U daar ?

Ik korf in De Nishoek. Hier ga ik de strijd aan met o.a.: Aart-Jan Maljaars, Zoutelande (winnaar Europabeker 2023 en grossier in vaasjes); Comb. Verhagen – Buyl, Westkapelle (winnaar 1e Nat Agen ZLU oud 2022); Herman Calon, Hoofdplaat (wie kent hem niet?), Gebr. Dingemanse, Arnemuiden (al decennia topper op de ZLU met slechts enkele duiven) en Sander Dijkema, Wemeldinge (pas begonnen en al meerdere Nationale top 10 klasseringen)

6) Zoekt U een speciale vlucht uit om te “pieken “ ?

Nee, ik heb geen speciale vlucht om te pieken. Ik probeer vanaf Pau iedere week te pieken t/m Perpignan. Mijn beste duiven gaan mee op de ZLU vluchten en niet of minder naar de NPO vluchten. Natuurlijk is Barcelona mooi, maar als je vroeg zit op Pau, Narbonne of Perpignan vind ik dat ook supermooi!

7) Is het aantal duiven per mand en het aantal manden per auto maatgevend voor de goede conditie waarmee de duiven thuiskomen na de vlucht ?

Dat zal zeker een positieve invloed hebben. Ongetwijfeld spelen nog andere factoren ook mee. Daarbij denk ik b.v. aan rieten manden i.p.v. aluminimum of plastic, krullen of karton, verzorging van de duiven, kwaliteit en voorbereiding van de ingekorfde duiven etc. etc. Dus mijns inziens kun je niet zeggen dat dit alleen door het aantal duiven in de mand of het aantal manden per auto komt.

8) Hoe volgt U de aankomsten van de duiven tijdens de vlucht ?

Ik volg de aankomsten in Frankrijk en België in eerste instantie op PIPA. Vervolgens, als er Nederlandse aankomsten zijn schakel ik over op de site van de ZLU en voor de meldingen in ons inkorfcentrum kijk ik op de meldsite van de IFC Zeeland.

9) Gaat Uw voorkeur uit naar Internationaal of Nationaal spel ?

In principe vind ik het Nationale (ZLU) spel het mooist. Iedereen in heel Nederland kan kopprijzen winnen. Niettemin zet ik mijn duiven ook altijd wel Internationaal. Daardoor heb ik al een aantal Internationale top 10 klasseringen mogen behalen met zelfs de Internationale overwinning op Narbonne jaarlingen in 2022.

10) Eigen vraag/verhaal met Uw antwoord !! Hoe houden we de duivensport in het algemeen en de fondvluchten in het bijzonder aantrekkelijk voor jonge liefhebbers met een gezin?

Helaas moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik ervaar zelf dat het lastig blijft om enerzijds een heel jaar voor je duiven te zorgen om goed te willen presteren op de ZLU/marathonvluchten die vaak grotendeels in de zomervakantie vervlogen worden. En anderzijds wil je ook met je gezin op vakantie in de schoolvakantie. Ik ben ervan overtuigd dat dit één van de redenen is waarom jonge liefhebbers niet met duiven beginnen. Een oplossing kan zijn om voor kampioenschappen te werken met aftrekvluchten. Of alle vluchten 1 of 2 weken vervroegen zodat liefhebbers vanaf eind juli met hun gezin op vakantie kunnen (heeft mijn voorkeur). We zouden ook het seizoen iets op kunnen rekken (eerder beginnen , langer doorgaan) en dan in het midden van de vakantieperiode b.v. 2 weken geen vluchten te organiseren. Het laten vervallen van 1 (of zelfs 2 vluchten) in het midden of aan het eind van het seizoen zou ook kunnen (al is dat lastig wanneer deze vluchten Internationaal wel doorgaan). Of wellicht zijn er nog andere goede suggesties???

11) Stel, op enig moment moet de ZLU keuzes maken om het ZLU spel betaalbaar te houden, welke vluchten mogen er dan van U afvallen ?
Als 1e : MarseilleAls 2e : St. Vincent Als 3e : Perpignan
Zijn er nog verbeter/aanpassingspunten inzake de ZLU organisatie op te noemen ! Ja, de stabiliteit van de meldsite liet de laatste jaren vaak te wensen over. Ik hoop van harte dat dit nu verbeterd is en onze meldingen direct zichtbaar worden en blijven op de meldsite. Dit is echt belangrijk voor onze beleving omdat dit vaak misgaat op hele spannende momenten. Verder viel het me op dat voor de PIPA competitie ‘beste internationale marathon duivin‘ ook de uitslag van Agen ZLU duivinnen meetelt, echter in Nederland kunnen we op Agen oud niet de dubbeling duivinnen spelen. Graag zou ik zien dat dit wel kon zodat we ook in deze competitie de internationale strijd aan kunnen gaan.Tot slot hoop ik dat iedereen in 2024 weer heel veel plezier aan de ZLU vluchten mag beleven. De ZLU organisatie en alle duivenliefhebbers wens ik heel veel succes!!

Aldus Chris !

Onze werkpaarden in het luchtruim, en de werkpaarden in het ondergronds mijnbedrijf !

In de allereerste jaren van het begin in de mijnbouw, in de Domaniale mijn te Kerkrade, gingen eind 1866 de eerste paarden ondergronds. Men gebruikte hiervoor Belgische werkpaarden. Om de paarden naar ondergronds te brengen werden deze in een soort lederen tuig onder de liftkooi gehangen. Men had beneden ondergronds in de mijn kortbij de schacht de paardenstallen ingericht. Het meest gebruikt werden paarden, gecastreerde hengsten die een jaar of vijf oud waren. Meestal bleven de paarden een tiental jaren ondergronds. Voor de dagelijkse verzorging van de paarden waren er speciale knechten, dus mensen met verstand van paarden, die alleen maar voor de paarden moesten zorgen. De paarden werden gebruikt voor vervoer van materiaal en het voortrekken van de kolenwagens richting schacht. Vele paarden werden na een aantal jaren van het donkere werk in de mijn blind. Na hun werk in de mijn gingen ze meestal veelal naar het slachthuis.

Vriendschap en kameraadschap legt al een basis voor wederzijds vertrouwen !

Het gebruik van paarden in het ondergronds mijnbedrijf werd op de Staatsmijn Maurits beëindigd in juli 1938. Dit jaartal geld ook voor de overige Staatsmijnen. Bij deze een beperkt overzicht van het aantal te werk gestelde paarden bij de staatsmijnen;
Staatsmijn Maurits (1930) ca. 40 stuks Staatsmijn Emma ( 1930) ca. 50 stuks
Staatsmijn Wilhelmina ( 1930) ca. 15 stuks Staatsmijn Hendrik ( 1930) ca. 35 stuks.

En hier doet de ZLU het allemaal voor, een vaasje waar iedereen op zit te wachten !!

Sportvrienden,
Deze reportages worden mede mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van:

PIGEON PIXELS FALCO EBBEN.

De Zuid Limburgse Unie, al meer dan 64 jaar een begrip in de Nederlandse duivensport !

Dankzij de sponsoring deze postduiven verkoopsite worden de uitvoerige reportages elke week opgenomen op de website van:

Dank zij de medewerking van duivensportblad De Duif worden de uitvoerige reportages elke week opgenomen in “De Duif ”

Dank zij Pigeoncom.com hoofdsponsor ZLU vluchten is het voor de ZLU mogelijk iedere week deze uitvoerige reportages incl. foto‘s te plaatsen.
Heren, onze hartelijke dank hiervoor !!

Namens bestuur ZLU,
Hub Wetzelaer. Pr. ZLU vluchten.
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?