VOORBESCHOUWING WEDVLUCHT BARCELONA

(vluchtcode Z94)
Inmanden: maandag 01 juli
Los : vrijdag 05 juli

Internationaal georganiseerd door: BELGISCHE VERSTANDHOUDING

GPS Coördinaten: Noord + 413311.0 Oost +021658.0

De vrachtkosten bedragen € 6,45 per duif. Afdracht door inrichter aan de KBDB € 0,10 per duif (verplicht) dit bedrag is niet opgenomen in de vrachtkosten. Internationale uitslag € 8,00 en is niet verplicht. Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd.
Deelname jaarlingen is niet toegestaan. 

Dubbeling duivinnen:
u dient een aparte poulebrief in te vullen. – internationaal: € 0,25 per duif; uitslag in internationale uitslagExtra ereprijzen:
• De eerste 25 duiven van de uitslag
• Snelste twee eerst getekenden (1 prijs)
• Snelste drie eerst getekenden (1 prijs)

De ZLU stelt 2 prijzen ter beschikking aan het meerjarig asduif kampioenschap over 3 en 4 jaar. Een liefhebber kan met de zelfde duif maar een prijs winnen.

Wist U het nog, wie was de winnaar Barcelona 2014 ??

Jelle Jellema, Nijverdal, stunt magnifiek met de 1e en 3e int. Barcelona 2014

Terwijl je weet dat op de eerste vliegdag in de late avonduren de tot dan toe snelste duiven midden in Belgie zijn gevallen sta je zelf om 4.30 uur op om van Barcelona te gaan letten. Zelf zit je op 1258 km en de snelste Belg op 1070 km en hij klokte om 22.10 uur en is tot 1354 m.p.m. gekomen. Er zijn dus nog volop kansen om dat te overtreffen immers de vliegtijd staat van 22.58 tot 5.07 uur stil. De zuidwestelijke wind maakt hoge snelheden mogelijk maar wat doen de regenzones? . Hinderen die de duiven in de overvlucht? Of zullen de kopduiven vliegtijd ‘pikken‘ door in de neutralisatietijd door te vliegen en zo ‘extra‘ hoge vliegsnelheden halen? En dat ben je goed en wel buiten en dan komt om 5.14 uur een duif aangevlogen. Dat moet een knalvroege duif zijn is je eerste gedachte. Of zouden op jouw grotere afstanden meer duiven deze stunt kunnen realiseren? Als snel na de melding zie je op internet dat je inderdaad bomvroeg zit en dat het wel eens goed kan zijn voor de hoogste plaats op diverse podia. Om het feest compleet te maken krijg je om 5.38 uur een 2e duif die ook nog bijna iedereen voor blijkt te zitten. Deze duivensportsensatie maakte Jelle Jellema in Nijverdal afgelopen zondagmorgen mee op internationaal Barcelona. Hij wint de 1e en 3e nationaal internationaal Barcelona! Nationaal goud en brons tegen 5422 duiven en internationaal tegen 20.669 duiven! De mooiste duivensportdroom moet daarmee voor Jelle Jellema werkelijkheid zijn geworden. Om de 2e en 3e prijs is het zelfs een spel van seconden geworden die gewonnen wordt door H. van Gurp uit Heino die op 1263 km in dezelfde regio wat verder zit en om 5.41 uur klokte. De twee duivinnen van Jelle Jellema reikten tot 1488 en 1448 m.p.m. De winnares is de driejarige duivin NL11-1292679 die de naam ‘Kleine Jade‘ heeft (gekregen). Zij werd gekorfd op eitjes van 15 dagen terwijl ze ook nog een groot jong in de bak had. Eerder dit jaar vloog ze de middaglossing Brive (31-5) en toen stelde ze haar baas ook bepaald niet teleur met de 94e nationaal in de sector oost tegen 7241 duiven en in de eigen afdeling Oost-Nederland prijs 32 tegen 2401 duiven. Op Brive werd ze gekorfd op eitjes van 12 dagen. In 2013 was ze eerst succesvol op de ochtendlossing Orange en daarna op de internationale ochtendlossing Perpignan. En op de laatste vlucht vloog ze prijs 615 tegen 4978 duiven. Ze was op die Perpignan de 15e duif van het hok in Nijverdal en met 41 mee maakte Jelle maar liefst 23 prijzen.

De 10 geboden, niet van Mozes maar van:

Sjaak Buwalda
Wonende te: Balk – Nijemirdum
Provincie: Friesland

1) Hoe bent U verzeild geraakt in de duivensport ?

Mijn vader had van jongs af aan duiven en op die manier ben ik ermee opgegroeid. Op 10 jarige leeftijd lid geworden en samen met mijn vader deden we op behoorlijk niveau presteren op het programma. Mijn eigen voorkeur ging al op jonge leeftijd uit naar de fond, en deed op 16 jarige leeftijd voor het eerst mee op nationaal St.Vincent. Op de legendarische avond dat Nederland Duitsland versloeg op de WK´88 reden wij met de klokken naar Kampen om af te slaan. Alle beeldschermen op groen, en geen mens op de weg. Na te zijn afgestudeerd richting Zutphen vertrokken om bij de familie Eijerkamp aan te sluiten. Hier onder de naam B.J. Eijerkamp een paar topseizoenen beleeft op de meerdaagse fond. Na terugkeer in Friesland mijn eigen kolonie opgezet voor de meerdaagse fond. In eerste instantie weer met de focus op de middaglossing. Na een paar jaar de eerste stappen richting ZLU gemaakt, toch weer teruggekeerd naar de middaglossing. En sinds een paar jaar de middaglossing achter mij gelaten en de focus compleet op de internationale vluchten, met als hoofddoel Barcelona.

2) Hoe was Uw 1e kennismaking met de ZLU vluchten ?

In 2008 voor het eerst Bordeaux ZLU gespeeld. Met een grote ploeg 2-jaarse een prachtige ervaring met iets van 14 aankomsten op de eerste dag. Toen nog vleugelmerken, alles doorbellen, een grote hectiek. Wel een geweldige belevenis om tegen het zuiden te vliegen en na twee jaar voorbereiding met twee duiven in de top 50 nationaal te finishen toen. Dezelfde ploeg ging daarna door naar Narbonne en het jaar erop naar Barcelona 1300km. Die eerste Barcelona aankomsten waren onvergetelijk, beide top 100. Het werden twee van mijn stamduiven.

3) Hoe is de voorbereiding seizoen 2024 verlopen ?

Na het vorige seizoen heeft de vliegploeg nog een keer mogen overbroeden, daarna de bakken gesloten en doffers en duivinnen bij elkaar in hetzelfde hok laten zitten. De hele winter door 2x per week laten trainen, bij alle weersomstandigheden. Jongen na hun seizoen overgezet naar jaarlingenhok, bakken open. Alles traint tegelijk, als één ploeg naar buiten en naar binnen. Ze komen niet op nest voor het seizoen en in de derde week van april gaat alles voor het eerst de mand in.

4) Hoe groot is de vliegploeg die straks aan de ZLU vluchten gaat deelnemen ?

Oude en jaarlingen totaal een 135 duiven. De twee jaarse en ouder gaan allemaal naar de ZLU vluchten. Of de jaarlingen naar de ZLU gaan hangt af van de weersverwachting. Als tegenhanger van Agen hebben wij Perigueux in hetzelfde weekend. Agen blijkt steeds een net niet vlucht achter de polders, tenzij het extreem zwaar wordt, wat weer niet zo gunstig voor jaarlingen blijkt. De keuze voor Bergerac of Narbonne in hetzelfde weekend is dan ook weersafhankelijk. Om ze 1100 km met noordoostenwind te laten doen, twijfelachtig.

a) Heeft U verschillende ploegen gevormd, zo ja waarom !

We werken met drie ploegen oude duiven. De jaarlingen zitten apart en hebben een eigen programma met Perigueux en dan Bergerac of Narbonne. De 2 jaarse staan in de planning voor Pau en Marseille. Alles met vleugels van 3 jaarse en ouder gaat naar Catalonië, en afhankelijk van de thuiskomsten gaat daar een deel van door naar Perpignan.

5) In welk lokaal gaat U inkorven, welke toppers ontmoet U daar ?

Voor het vierde seizoen trekken we naar het NIC Borne. Het is een rit van ongeveer 1,5 uur van Friesland naar het verre oosten. Top organisatie in dat lokaal en wij hebben de rit er dan ook graag voor over. De strijd wordt daar aangegaan met toppers als Seelen, Beckers, Morsink, Ellenbroek, Nijboer, Smit, Zwiers en ene meneer Jellema.

6) Zoekt U een speciale vlucht uit om te “pieken “ ?

Alle vluchten vind ik mooi om mee te doen, van vitesse tot en met de zwaarste fondvlucht. Alleen wel relativeren dat alleen zware fond het hoofddoel is met Barcelona als ultieme belevenis. Iedere overwinning, kopduif, mooie uitslag is welkom, en het gaat er mij uiteindelijk om wat ze op de uiterste afstand toe in staat zijn. De hele wereld kijkt mee, nergens hoef je uit te leggen waarom het gaat, dit is het ultieme racen. Duiven die daarop mee van voren kunnen zijn de enigen die daar toe in staat zijn, dat maakt ze uniek.

7) Is het aantal duiven per mand en het aantal manden per auto maatgevend voor de goede conditie waarmee de duiven thuiskomen na de vlucht ?

Op de zware fond is optimaal transport een van de grootste factoren voor een goed verlopen wedvlucht en totale thuiskomsten. Het aantal duiven per mand bepaald de levensvreugde onderweg naar de losplaats. Drie dagen in Businessclass of een te krappe plek naast de wc in het vliegtuig, wie komt er uitgerust en fris aan denk je? De grote verbetering is nog te halen uit het voeren in insteekbakken in de manden, in plaats van op de bodem tussen de uitwerpselen. Een doorn in het oog in de wereld van ‘diervriendelijkheid´.

8) Hoe volgt U de aankomsten van de duiven tijdens de vlucht ?

Van zuid naar noord. Dus eerst de aankomsten via Pipa volgen, vervolgens kijken op de ZLU pagina, dan naar Fiante en vervolgens op Duifmelden van onze eigen sector, tot de eersten aankomen hier op de noordpool.

9) Gaat Uw voorkeur uit naar Internationaal of Nationaal spel ?

Internationaal heeft de meeste uitstraling. Daar tegenover staat hoe groter het gebied waar je in speelt, des te groter zijn de externe invloeden bepalend voor de uitkomst. Zie Barcelona voor Frankrijk, en Perpignan voor Nederland. Dus kijk je op Barcelona naar de nationale uitslag, en Perpignan naar de internationale uitslag voor een gunstige beleving. Vandaag ik, morgen jij, nemen zoals het is.

10) Wat kan er nog verbeterd worden?

De winst zit in beleving van de liefhebber, de garantie van een fraude vrije wedstrijd, en constant verbeteren van de omstandigheden voor de duiven, van inkorven, tijdens transport tot en met thuiskomst, gelijke en perfecte omstandigheden. Live uitslagen zijn belangrijk, dit moet goed lopen. De nationale uitslag is de belangrijkste. Maar mogelijk is het in de toekomst ook interessant om op sector uitslag te kunnen selecteren, of met het NPO plan om per (5) afdelingen een subuitslag te maken. Het zou een stimulans kunnen zijn voor middaglossers om toch ook over te stappen naar de ZLU.

11) Stel, op enig moment moet de ZLU keuzes maken om het ZLU spel betaalbaar te houden, welke vluchten mogen er dan van U afvallen ?

Als 1e Agen Als 2e : St.Vincent/Dax Als 3e ; Pau Zijn er nog verbeter/aanpassingspunten inzake de ZLU organisatie op te noemen ! Blijf het belang van de Nederlandse fond liefhebbers onder de aandacht houden van onze zuiderburen. De voorwaarden voor goed transport zijn in Nederland een stuk strakker geregeld dan in hun ‘championsleague´. Zoveel mogelijk duiven aan de start krijgen door de minimum afstand in stapjes te verlagen helpt niet bij de internationale beleving.

Aldus Sjaak.

Onze werkpaarden in het luchtruim, en de werkpaarden in het ondergronds mijnbedrijf !

In de allereerste jaren van het begin in de mijnbouw, in de Domaniale mijn te Kerkrade, gingen eind 1866 de eerste paarden ondergronds. Men gebruikte hiervoor Belgische werkpaarden. Om de paarden naar ondergronds te brengen werden deze in een soort lederen tuig onder de liftkooi gehangen. Men had beneden ondergronds in de mijn kortbij de schacht de paardenstallen ingericht. Het meest gebruikt werden paarden, gecastreerde hengsten die een jaar of vijf oud waren. Meestal bleven de paarden een tiental jaren ondergronds. Voor de dagelijkse verzorging van de paarden waren er speciale knechten, dus mensen met verstand van paarden, die alleen maar voor de paarden moesten zorgen. De paarden werden gebruikt voor vervoer van materiaal en het voortrekken van de kolenwagens richting schacht. Vele paarden werden na een aantal jaren van het donkere werk in de mijn blind. Na hun werk in de mijn gingen ze meestal veelal naar het slachthuis.

Vriendschap en kameraadschap legt al een basis voor wederzijds vertrouwen !

Het gebruik van paarden in het ondergronds mijnbedrijf werd op de Staatsmijn Maurits beëindigd in juli 1938. Dit jaartal geld ook voor de overige Staatsmijnen. Bij deze een beperkt overzicht van het aantal te werk gestelde paarden bij de staatsmijnen;

Staatsmijn Maurits (1930) ca. 40 stuks
Staatsmijn Emma ( 1930) ca. 50 stuks
Staatsmijn Wilhelmina ( 1930) ca. 15 stuks
Staatsmijn Hendrik ( 1930) ca. 35 stuks

En hier doet de ZLU het allemaal voor, een vaasje waar iedereen op zit te wachten.

Sportvrienden,
Deze reportages worden mede mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van:

 

PIGEON PIXELS FALCO EBBEN.

De Zuid Limburgse Unie, al meer dan 64 jaar een begrip in de Nederlandse duivensport !

Dankzij de sponsoring deze postduiven verkoopsite worden de uitvoerige reportages elke week opgenomen op de website van:

Dank zij de medewerking van duivensportblad De Duif worden de uitvoerige reportages elke week opgenomen in “De Duif ”

Dank zij Pigeoncom.com hoofdsponsor ZLU vluchten is het voor de ZLU mogelijk iedere week deze uitvoerige reportages incl. foto‘s te plaatsen.
Heren, onze hartelijke dank hiervoor !!

Namens bestuur ZLU,
Hub Wetzelaer. Pr. ZLU vluchten.
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?