VOORBESCHOUWING WEDVLUCHT PAU

Inmanden: maandag 19 juni
Los : vrijdag 23 juni
 

Internationaal georganiseerd door: LA COLOMBE JOYEUSE – BRUSSEL

 

GPS Coördinaten: Noord + 432008.0 West – 002220.0 Hippodrome De Pau

 

Deelname met jaarlingen is niet toegestaan.

De vrachtkosten bedragen € 6,45 per duif.
Afdracht door inrichter aan de KBDB € 0,10 per duif (verplicht) dit bedrag is niet opgenomen in de vrachtkosten. Internationale uitslag € 8,00 en is niet verplicht. Of papieren uitslag wordt gemaakt, wacht op besluiten vergadering inrichters – KBDB

Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd.

Dubbeling duivinnen: u dient een aparte poulebrief in te vullen.
– internationaal: € 0,25 per duif; uitslag in internationale uitslag.

Extra ereprijzen:

  • De eerste 25 duiven van de uitslag
  • Snelste twee eerst getekenden (1 prijs)
  • Snelste drie eerst getekenden (1 prijs)

De ZLU stelt 2 prijzen ter beschikking aan het meerjarig asduif kampioenschap over 3 en 4 jaar. Een liefhebber kan met de zelfde duif maar een prijs winnen.

Ereprijs voor de eerste prijswinnaar is beschikbaar gesteld door:

BRABANT 2000

De vlucht PAU telt mee voor de WEOM marathon

 

Betreft nieuwe losplaats:PAU 2023 NIEUW

HIPPODROME DE PAU

COORDINATEN :

+43°20‘08″ / -00°22‘20″

De lengte van het terrein is 865 meter !!

De vrachtwagens hebben gemakkelijk toegang tot het terrein van de hippodroom van Pau. Er zijn geen bomen of hoogspanningsleidingen in de zone van de Hyppodrome.

Wie was de PAU winnaar van 10 jaar geleden ?

HANS VAN DE GRUITER UIT ARNEMUIDEN ZEGEVIERT OP NATIONAAL PAU.

 

Op vrijdag 14 juni stond de eerste fondklassieker op het programma van de ZLU. Dit gebeurde in samenwerking met de Colombe Joyeuse uit Anderlecht. De vooruitzichten op de lossingdag waren prima en men kon om 6 uur 45 reeds het sein geven om te lossen en het vertrek was zeer goed. Het was er lichtbewolkt en er stond een kalme wind uit oostelijke richting vanaf Pau tot in de buurt van Parijs. Hier draaide de wind naar het Zuid-Westen. Dit zou betekenen dat de duiven de kustlijn zouden gaan volgen. Later bleek dit ook zo te zijn toen de eerste meldingen bekend werden. Als eerste stond Ludovic Guirado uit het Franse dorpje St. Nicolas d‘Aliermont in de Haut Normandie gemeld. Hij klokte een duif om 16.57 uur op een afstand van 739 km. Snelheid 1208 m/min.Men kon aan het rekenen slaan. Zo gebeurde het ook in Arnemuiden waar Hans van de Gruiter had zitten puzzelen dat als je voor de overwinning zou moeten gaan er een duif moest zijn voor 20 uur. Hans en zijn vader, die mee op post zat, werden aangenaam verast toen er om 19.43 plots een duif over het huis uit de richting van de kust kwam aanzetten en op het hok neerstreek. Snel kwam hij binnen, het was de derde inzet. Bij melding was ook de meldpost verrast. Men had zo vroeg geen duif verwacht. Om door te melden moest alles nog in gereedheid worden gebracht. Hans klokte zijn weduwnaar om 19.43.36 op een afstand van 958.863 km. Dit zou een winnende snelheid opleveren van 1231.52 m/min. Hans had 3 duiven op Pau ingemand en wist de overige twee om 20.13 en 20.33 uur te klokken hetgeen betekende dat hij voor de volle bak ging. 1-19 en 66 op de voorlopige uitslag.In Nederland gingen de feestklokken luiden in Arnemuiden. Internationaal ging de top 4 naar de Engelse liefhebbers, waarbij Geoff en Catherine Cooper uit Peasedown St. John, nabij Bristol, zou winnen. Hans van de Gruiter staat internationaal voorlopig op een fraaie 5e plaats. In Nederland werd qua deelnamen een nieuw record bereikt. Niet minder dan 3.124 duiven stonden ingetekend en dit waren er 473 meer dan verleden jaar. Al snel stond de telefoon niet meer stil en van her den der kwamen de felicitaties en werd het een drukte als nooit eerder.De 10 geboden, niet van Mozes maar van : Harm Kuiper

Wonende te: Borne
Provincie: Overijssel Twente

 

1. Hoe bent U verzeild geraakt in de duivensport ?

Ik ben in 2008 in aanraking gekomen door mijn goede vriend en duivenliefhebber Willem Mulderij.Ik had een mooie doffer opgevangen die zich goed leek te vermaken in onze kippen volière.Na verschillende pogingen om de doffer bij de eigenaar te krijgen gaf Willem aan dat het wel fijn voor het dier zou zijn om er een duivin bij te zetten.Dat werden 10 jonge duiven en toen was het spel op de wagen.

2. Hoe was Uw 1e kennismaking met de ZLU vluchten ?

In mijn eerste jaren speelde ik vooral de middaglossingen. Opnieuw was het Willem die mij aanspoorde om ook eens deel te nemen aan een ZLU vlucht. Het leek mij op dat moment een brug te ver maar aangemoedigd door de vroege duiven die af en toe in onze regio bij topliefhebbers vielen heb in 2016 voor het eerst duiven ingekorfd op Pau (1.138km) en Agen (1.010 km). In 2019 ben ik opnieuw gestart op ons nieuwe adres in Borne. Ik richt mij nu volledig op de ZLU vluchten. Deze vluchten sluiten helemaal aan bij waar ik plezier uit haal en dat is het beste halen uit zo goed mogelijke duiven.

3. Hoe is de voorbereiding seizoen 2023 verlopen ?

Het seizoen start voor mij in december als ik tijd heb gehad om alle uitslagen te verwerken. Ik start dan het seizoen met het selecteren van de kwekers.Ik probeer mij niet te laten verleiden door stambomen en uiterlijke schoonheid en kijk alleen naar de prestaties van de nakomelingen. Met de filosofie beter 1 twijfelaar te veel uitgeselecteerd dan 5 te weinig trek ik snel conclusies. Duiven die het hier goed doen komen uit de lijnen van Willem Mulderij, Jelle Jellema, Coen van Haarlem en Ron de Jong.

Ouders van de 50e Nat Narbonne 2022.
Inteelt “de 27″ van Coen van Haarlem maal een dochter uit de “04″ van Ron de Jong die een 6e Nat Pau vloog maar en ook een 50e Nat Narbonne. 

De vliegduiven worden op een zelfde wijze geselecteerd. Ze krijgen in de winter de benodigde entingen en krijgen nog 1 a 2 keer per week de kans om de vleugels even te strekken. Buiten het seizoen besteed ik ongeveer 15 minuten per dag aan de duiven. Op die manier blijft er in een groot deel van het jaar tijd over voor andere dingen die de moeite waard zijn. Als het seizoen start dan ben ik snel 2,5 uur per dag met de duiven bezig. In het voorjaar zorg ik bij het koppelen van de kwekers dat de jongen vier weken oud zijn op de datum dat de klok wordt verzet. Ik plan dat zo omdat ik vaak laat thuis ben en er vanaf dat moment wat meer tijd is om de jongen ‘s avonds ‘s avonds nog even los te laten.

Toen het seizoen dit jaar (eindelijk) daar was, was het vooral koud. Ik heb op mijn handen gezeten en ik heb gewacht met trainen en africhten tot de temperaturen wat opliepen. De opbouw gaat nu goed. Nu de afstanden wat groter worden zie ik mijn goede duiven wat meer naar voren komen en ik heb mijn wekelijkse afspraken met dierenarts Nanne Wolff ingepland. Op schema!

4. Hoe groot is de vliegploeg die straks aan de ZLU vluchten gaat deelnemen ?

Ik heb 40 oude en 40 jaarlingen in de voorbereiding. De oude duiven staan voor twee vluchten ingepland, de jaarlingen probeer ik minimaal 1 ZLU vlucht te geven.

5. Heeft U verschillende ploegen gevormd, zo ja waarom !

Ik heb een drukke baan een slecht geheugen dus ik plan alles zorgvuldig. Zo ook de verschillende ploegen. Ik speel alle duiven op nest dus dan is een planning het ook van belang om gewenste standen te krijgen op het moment van inkorven.

6. In welk lokaal gaat U inkorven, welke toppers ontmoet U daar ?

Ik korf in bij NIC Borne. In onze regio spelen veel toppers maar op de ZLU korf ik met o.a. Jelle Jellema, Harold Zwiers, Hans en Robert Seelen Jan Morsink en Luuk Becker. Stuk voor stuk mannen met een geweldige staat van dienst en meer kennis en ervaring dan ik zelf. Uiteraard komt iedereen om te winnen maar er is ook veel gezelligheid, openheid en solidariteit.

7. Zoekt U een speciale vlucht uit om te “pieken “ ?

Ik zoek naar duiven met een erg goed duurvermogen. Ik kijk daar ook in het bijzonder naar als ik duiven aanschaf om mijn kweekhok te versterken. Op zware vluchten komt dit het best tot zijn recht en voor ons zijn dat meestal de vluchten vanaf de oostzijde. Daar speel ik dus met het meeste plezier op.

8. Is het aantal duiven per mand en het aantal manden per auto maatgevend voor de goede conditie waarmee de duiven thuiskomen na de vlucht ?

Over het algemeen vind ik dat de duiven in goede conditie thuis komen van een vlucht. Ik heb zeker de indruk dat de duiven onderweg goed geconditioneerd en verzorgt worden.

9. Hoe volgt U de aankomsten van de duiven tijdens de vlucht ?

Ik vind het prachtig om de aankomsten vanuit noord Frankrijk op te volgen. Ik start dan met de meldsite van Pipa, opgevolgd door de site van de ZLU en de Fondunie2000 meldlijst.

10. Gaat Uw voorkeur uit naar Internationaal of Nationaal spel ?

We hebben een dusdanige overvlucht dat het internationaal spel wat minder relevant wordt. Ik richt mij met name op het nationale spel en de aankomsten van mijn collega‘s in het NIC.

11. Eigen vraag/verhaal met Uw antwoord !!

Het opstarten op een nieuw adres met een nieuw hok kost mij wat tijd. Ik zie nu elke lichting jaarlingen wat beter worden dan de voorgaande en alleen al daaraan beleef ik veel plezier. Daarnaast alle contacten met mijn duivenvrienden en kennissen en in het speciaal de vriendschap met Daniel Kreilemans en Willem Mulderij maken elk hoogtepuntje een feestje en elke teleurstelling minder dramatisch. Ik heb vorig jaar de 50e en de 70e nationaal Narbonne (1053km) met twee jaarlingen kunnen spelen. Voor mij twee hoogtepunten. Ik hoop daar dit jaar weer bij in de buurt te komen.

Aldus Harm.

Deze opnames zijn van eind 50e jaren, begin 60e jaren, nu precies 65 jaar geleden na de oprichtingvan de Zuid Limburgse Unie in 1958 in de Zuid Limburgse mijnstreek .

En hier doet de ZLU het allemaal voor, vriendschap onder mekaar van de bovenste plank !

Sportvrienden,
Deze reportages worden mede mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van:

PIGEON PIXELS FALCO EBBEN.

De Zuid Limburgse Unie, al meer dan 64 jaar een begrip in de Nederlandse duivensport !

Reporter van het verslag van Pau is Marcel Görtzen.

Ook deze reportage staat straks in “ Het Spoor der Kampioenen “.

Dank zij de medewerking van duivensportblad De Duif worden de uitvoerige reportages elke week opgenomen in De Duif.

Namens bestuur ZLU,
Hub Wetzelaer. Pr. ZLU vluchten.
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?