VOORBESCHOUWING WEDVLUCHT PERPIGNAN

Inmanden : maandag 31 juli
Los : vrijdag 4 augustus

Internationaal georganiseerd door: BELGISCHE VERSTANDHOUDING

GPS Coördinaten: Noord + 423623.0 Oost + 025848.0 (onder voorbehoud)

De vrachtkosten bedragen € 4.90 per duif. Afdracht door inrichter aan de KBDB € 0,10 per duif (verplicht) dit bedrag is niet opgenomen in de vrachtkosten. Internationale uitslag € 8,00 en is niet verplicht. Alle duiven nemen zonder verdere kosten deel aan de internationale wedstrijd

Deelname met jaarlingen toegestaan in het ZLU- concours en internationale concours.

Dubbeling duivinnen: u dient een aparte poulebrief in te vullen.
– internationaal: € 0,25 per duif; uitslag in internationale uitslag.

Extra ereprijzen:

  • De eerste 25 duiven van de uitslag
  • Snelste twee eerst getekenden (1 prijs)
  • Snelste drie eerst getekenden (1 prijs)
  • Prijswinnaar met de verste afstand, prijs behaald per tiental (1 prijs)

De ZLU stelt 2 prijzen ter beschikking aan het meerjarig asduif kampioenschap over 3 en 4 jaar. Een liefhebber kan met de zelfde duif maar een prijs winnen. .

De extra ereprijzen worden gesponsord door:

Transport Bauwens & Zoon bvba
STEKENE en OLEN

Wie was de Perpignan winnaar 10 jaar geleden ?

Cor en Erwin van Wijk, Benschop, zegevieren met hun kanjer “378” op nationaal Perpignan

Hij is er!
Tijdens het avondeten bij zijn moeder was Erwin van Wijk al een beetje onrustig vanwege de aanstaande komst van de Perpignanduiven. En als een duif zou kunnen gaan pieken dan zou het zeker hun NL08-1279378 kunnen zijn waarover Erwin zei:”Ik vertrouw hem niks”. Eigenlijk had hij de week ervoor op Albi gekorfd zijn maar die vlucht ging niet door. En toen een windje mee voor het volgende weekeinde werd voorspeld besloot men hem op Perpignan te korven daar een middaglossing met wind mee niet de vlucht is waarop hij al eerder gepiekt heeft. Sinds een zestal weken wonen vader en moeder van Wijk niet op de grote boerderij maar een paar honderd meter daar vandaan in een seniorenwoning. Erwin, echtgenote Miranda en vader Cor ging terug om te gaan letten. Rond 18.45 uur vertrok Erwin daar om de jongen voor Pommeroul in IJsselstein te gaan korven terwijl vader en echtgenote de wacht hielden. Om 19.03 arriveerde als totale verrassing hun grote favoriet die op een afstand van 1056 KM tot een snelheid van 1490 m.p.m. is gekomen. En dat heeft uiteindelijk een fikse voorsprongzege opgeleverd daar het zilver is gewonnen door een duif van R. de Leeuw uit Made die 10 minuten later op een 36 km kortere afstand werd geklokt. Nadat de topfavoriet was geklokt werd Erwin via de mobiel in het clublokaal verwittigd van de aankomst met de zin:”Hij is er!” Met gezwinde spoed is hij toen huiswaarts gekeerd. Wetende dat een bomvroege duif op het eigen erf in Benschop was geklokt maar niet dat het goed zou zijn voor de nationale zege. In de eigen p.v. de Groene Olijftak is men op het gebied van succes trouwens wel het een en ander gewend want de gebroeders van Houten wonnen er in 2009 internationaal Barcelona en in 2013 op dezelfde vlucht het nationale brons. Vader Cor en zoon Erwin van Wijk vormen sinds 6 jaar weer een tandem en spelen vanaf het erf van een monumentale boerderij alwaar ze tot voor kort allebei woonachtig waren. Erwin heeft geruime tijd elders in Benschop op eigen naam meegevlogen en dat niet bepaald zonder succes. In 1997 won hij daar nationaal Bergerac in de sector oost en ook van west en noord had hij de snelste duif en ruim 34.000 duiven brachten die drie sectoren aan de start. Een doffer van 1996 ging in 1999 naar de Olympiade in het Engelse Blackpool als beste vitesseduif van ons land. Erwin kweekte hem uit een doffer die van P. v.d. Berg uit Benschop (soort van Loon) kwam en een duivin van G. Schalkwijk uit IJsselstein (soort Meulemans).

Deze opnames zijn van eind 50e jaren, begin 60e jaren, nu precies 65 jaar geleden na de oprichting van de Zuid Limburgse Unie in 1958 in de Zuid Limburgse mijnstreek.

Zwaar werk, wordt ook vaak van onze kleppers verwacht !

De 10 geboden, niet van Mozes maar van :

PIET DE VOGEL
Wonende te: Oude Tonge
Prov.: Zuid Holland

1. Hoe bent U verzeild geraakt in de duivensport ?

Door familie en een oudere broer Ad die samen met mijn veel te vroeg overleden vader Piet al duiven had. We speelden toen het programma en een enkele NPO marathon op de hokken thuis en bij mijn broer.

2. Hoe was Uw 1e kennismaking met de ZLU vluchten ?

Na een periode gestopt te zijn met duiven begon ik in 1990 in Oude Tonge opnieuw. Nu uitsluitend gericht op de marathon gezien een drukke baan in de Randstad. Vroeg van huis, veel op reis en s‘avonds laat thuis was zeker niet ideaal voor de duiven en alleen met hulp van een paar sportvrienden was het mogelijk. Ik was inmiddels getrouwd met Jacquelien en we hadden een mooi huis gekocht waar een hok bij geplaatst kon worden. Na een tijd geen duiven te hebben gehad, was het toch weer gaan kriebelen. Ik had te weinig tijd voor de duiven en besloot dus door specialisatie op de fond toch plezier te hebben in de sport. Hierdoor was het ook mogelijk om succes te behalen.

Piet met de start van de duivensport!

In de begin jaren 90 speelde ik de NPO Marathon dat gelijk en dat ging al goed. Het 1e marathonkampioenschap in de regio tegen vele tophokken en de 3e nat. St Vincent en 7e Nat. Bergerac waren gelijk al hoogtepunten! Deze prijzen werden behaald met mijn rode topduif “DE ULLRICH”. Ik werd door de mooie verhalen van streek- en clubgenoten enthousiast gemaakt om mee te doen aan Barcelona en maakte met 3 van de 4 mooie prijzen een mooi debuut. Ik was toen gelijk verkocht en ben stap voor stap overgegaan naar de ZLU. Hierop mocht ik reeds veel mooie successen behalen. We zijn inmiddels 50 bokalen verder en vele topnoteringen in de marathonkampioenschappen (WESM en nat marathon). Tevens werden vele 1e ZLU as duiventitels behaald! In 2011 werd ik Keizer in Noord en Zuid Holland en besloot toen me volledig te gaan richten op de ZLU vluchten. Hierbij waren vele topjaren.

3. Hoe is de voorbereiding seizoen 2023 verlopen ?

Die loopt momenteel. De laatste 2 jaar waren minder. Wel veel prijzen maar de echte topnoteringen ontbraken. Reden om het over een andere boeg te gooien qua aanpak en ook zijn mijn vlieghokken volledig gerenoveerd. Hierop zit nu weer een nieuwe ploeg vanuit mijn BREEDING CENTER. Een mooi modern kweekhok waarop het beste van voor de zware fond zit gehuisvest. Bijvoorbeeld 2 internationale winnaars, 6 nationale asduiven ZLU enz.

Het vernieuwde vlieghok.

Ze worden rustig aan ingespeeld en net als in mijn topjaren wil ik laat pieken. 2021 en 2022 deed ik het anders maar dat was dus geen groot succes. Of we Pau halen is twijfelachtig maar zo wie zo wil ik op een aantal vluchten gaan toeleggen me met het meedoen van een grotere vliegploeg op nest. Van weduwschap ben ik nu stap voor stap aan het omschakelen naar het nest spel. Op dit moment hebben de meeste duiven 3 korte vluchtjes gehad die goed gingen. Het merendeel van de voorbereiding is na half mei met hopelijk beter weer. Dan worden ook de puntje op de “i” gezet.

4. Hoe groot is de vliegploeg die straks aan de ZLU vluchten gaat deelnemen ?

Heeft U verschillende ploegen gevormd, zo ja waarom ! Ca 80 duiven waarvan er maximaal 50 op de ZLU zouden kunnen worden gespeeld. Ja er zijn 2 ploegen, een ploeg weduwnaars van 26 stuks waarvan 50% jaarling is. En een ploeg met 28 koppels op nest met meer dan 50% jaarlingen en ook laatjes. De jaarlingen zullen voorzichtig worden gespeeld en slechts een deel krijgt een ZLU vlucht. Vorig jaar relatief veel toppers verspeeld en de andere zijn naar mijn kweekhok verhuisd. Ik heb nu wat meer mogelijkheden op per hok afdeling te spelen.

5. In welk lokaal gaat U inkorven, welke toppers ontmoet U daar ?

NIC 1622 Middelharnis en tegenstrevers van oudsher zijn de Gebr Hagens, Jan Polder. Vorig jaar maakten Jan en Twan Nobels furore en de mannen van Koese timmeren ook behoorlijk aan de weg. Daarnaast hebben we in internationale Barcelona toppers Walter vd Meulen en Jacky de Bruine waar het vooral op Barcelona kwaad kersen eten mee is. Andere outsiders zijn Joop Torreman en Jan Wagner en zo zullen zich er wel meer aandienen.

6. Zoekt U een speciale vlucht uit om te “pieken “ ?

Ja op termijn wel. Agen en Narbonne met de jongere duiven en Barcelona met de oude nestduiven. Maar deze groepen moet nog worden gevormd.

7. Is het aantal duiven per mand en het aantal manden per auto maatgevend voor de goede conditie waarmee de duiven thuiskomen na de vlucht ?

Dat denk ik zeker. De duiven komen meestal in prima conditie thuis. Naast de controle, de mooie beleving is het goede transport voor mij één van de redenen dat ik bijna uitsluitend de ZLU speel. Naast het feit dat ik voor mijn duiven een ochtendlossing prefereer.

8. Hoe volgt U de aankomsten van de duiven tijdens de vlucht ?

1e meldingen in Frankrijk en Belgié via PIPA, daarna wil ik niets meer weten en zie er vanzelf wel één vallen. Dan pas ga ik kijken.

Piet met zijn broer !

9. Gaat Uw voorkeur uit naar Internationaal of Nationaal spel ?

Nationaal maar internationaal geeft het wel een mooie beleving uitstraling. Ook is het veel zwaarder omdat de duiven veel eerder uit elkaar worden getrokken! Alleen met Barcelona of een hele zware Perpignan met weinig aankomsten op de 1e dag is een beetje eerlijk spel mogelijk. Aankomsten over 2 dagen met elkaar vergelijken blijft lastig. Maar ja duivensport is zo wie zo wie zo nooit eerlijk!

10. Bestaat de ZLU nog over 10 jaar?

Ik denk het wel mits de juiste koers wordt ingeslagen. Daar heb ik eigenlijk geen zicht meer op. Na jaren een voorvechter van de ZLU te zijn geweest in de rol van sponsor en ambassadeur van de ZLU heb ik zelf een mooie bijdrage mogen leveren aan dit prachtige spel. Met mijn toenmaligebedrijf TopPigeons heb ik mee mogen helpen aan de marketing ervan zoals bijv. het 1e prijswinnaarsproject. Iets waar ik bezie ik het op afstand, ben niet meer bedrijfsmatig bezig in de duivensport en geniet uitsluitend nog van de eigen duiven. Sinds die tijd is er geen direct contact meer met de ZLU organisatie. Ik speel het spel nog met plezier en dat is het.

11. Zijn er nog verbeter/aanpassingspunten inzake de ZLU organisatie op te noemen !

Die zijn er altijd. Ik vind dat de ZLU organisatie alert moet blijven maar zeker ook met zijn tijd moet meegaan. Sta open voor vaak goedbedoelde kritiek. Het is zoals gezegd een
uitstekend “duivensportproduct” waar behoefte aan is. Zorg dat dit wordt gewaarborgd door middel van een goed transport, meer invloed in de lossingsbeslissing, het streng handhaven van de juiste controle maatregelen etc.De vluchten voorzien in een grote behoefteen deorganisatie houdt daar soms geen gelijke tred mee. Er wordt soms te defensief gedacht. Denk in plaats van bedreigingen aub weer in kansen, want die zijn er volop om de ZLU en haar vluchten op een mooie duivensport. Vernieuw, verbeter en gooi de deuren open! Mooie competities, kansspel, het winnen van mooie prijzen (auto) zijn allemaal zakendie mogelijk zijn.

.
Vanaf deze plaats wens ik de ZLU en alle liefhebbers weer een mooi sportseizoen toe!

ALLEMAAL VEEL SUCCES

Aldus Piet de Vogel.

En hier doet de “ZUID LIMBURGSE UNIE “ het voor !

Sportvrienden, deze reportages worden mede mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van:
PIGEON PIXELS FALCO EBBEN.

De Zuid Limburgse Unie, al meer dan 64 jaar een begrip in de Nederlandse duivensport !

Reporter van het verslag van Perpinan is:

Ad van Gils.

Ook deze reportage staat straks in “ Het Spoor der Kampioenen “.

Dank zij de medewerking van duivensportblad De Duif worden de uitvoerige reportages elke week opgenomen in De Duif.

Namens bestuur ZLU,
Hub Wetzelaer. Pr. ZLU vluchten.
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?