Walter van der Meulen uit Sirjansland zegeviert groots op nationaal Barcelona

Barcelona 2023 leek na de lossing op 7 juli om 7 uur op vrijdagmorgen een iets ‘makkelijkere’ en vlottere editie dan voorgaan de jaren te kunnen worden. De duiven kregen met een zuidoostenwind in Frankrijk te maken alhoewel de temperaturen in de middag tot fikse waarden zouden oplopen.  De vliegroute was grotendeels wolkenloos. In de praktijk blijft het natuurlijk altijd afwachten hoe alles daadwerkelijk gaat ‘uitpakken’. Vorig jaar won Pieter Goeree aan 906 m.p.m. nationaal Barcelona. Johan Boonen pakte goud in 2021 aan 1019 m.p.m. En de drie jaar daarvoor kwam de winnaar zelfs niet boven de 900 m.p.m. Jelle Jellema zegevierde in 2020 aan 857 m.p.m., Wim Muller in 2019 aan 850 m.p.m. en Jacky de Bruine in 2018 aan 890 m.p.m.  De eerste Franse melding van Barcelona 2023 zette al gelijk de toon. In Montiviellers werd om 18.58 uur geklokt en dus binnen 12 uur vliegen was die duif van Barcelona thuis. Op een afstand van 909 km geeft dat een snelheid van 1266 m.p.m. Montiviellers is een voorstad van de grote havenplaats Le Havre aan de monding van de Seine.  Puur aan de kust viel de eerste duif en heel westelijk. De meest westelijk wonende deelnemers in Nederland zit meer dan 200 oostelijker dan Montiviellers. Het was  Ben Milou Hamed die deze duif wist te klokken en die 1266 m.p.m. bleek later voor alle andere Barcelonagangers een brug te ver.  De overvlucht in Frankrijk is Calais en met 1043 km zit men daar 134 km verder. De gekende Robert Ben klokte daar om 22.08 uur en zijn duif reikte tot 1148 m.p.m. en dat scheelt met 1266 m.p.m. wel een flink aantal borrels. Maar de duif van Ben gaat toch nog de 15de  internationaal scoren. In Frankrijk kwamen dezelfde dag 109 duiven door.  In België kwamen drie duiven dezelfde dag door en wel aan 1143, 1123 en 1059 m.p.m. De eerste twee gaan internationaal de prijzen 17 en 28 pakken. Een hele grote verrassing was de duif van Mark Gilbert uit het Engelse Winkfield die om 22. 51 uur  op 1122 km  werd geklokt  en aan 1179 m.p.m. gaat hij internationaal de 6de prijs scoren. Als men in  Engeland zo vroeg zit dan weet men dat in Nederland de westkant van de voorvlucht niet kan kloppen en zeker omdat de wind in de avonduren afnam en  meer noordoostelijk ging waaien.  De eerste Nederlandse Barcelonaganger kon om 5. 21 uur in het Zeeuwse Sirjansland worden geklokt. En wie Sirjansland hoort of leest en een beetje op  hoogte is van het fondwereldje weet dan dat dit over Walter van der Meulen moet gaan.  Walter zag zijn duivin op het schuurtje zitten toen hij buiten kwam en na enkele voerkorrels in de spoetnik te hebben gegooid kwam ze naar binnen.

Derde keer
Voor Walter van der Meulen is Barcelona 2023 zijn derde nationale zege. De andere twee werden in de sector zuid behaald en wel op Dax in 2004 en Bergerac in 2019. In 2004 was dat nog met een duivin die op een bon werd verkregen van de familie Nobels  Achthuizen.  Walter van der Meulen speelt de middaglossingen van zijn afdeling en een aantal ZLU-vluchten. Op Barcelona heeft hij de laatste 10 jaar al een prachtige palmares weten te scoren en het hoogtepunt is natuurlijk de nationale zege van nu. Dit jaar ging hij met 14 duiven naar Barcelona en na 5.21 uur wist hij de volgende duiven om 8.53, 9.53, 10.09, 11.57, 12.03, 12.58 en 13.30 uur te klokken   En zondagmiddag waren er 12 van de 14 terug. Gelijktijdig met Barcelona had Walter ook 10 duiven op Dax mee en laat die vlucht nu een flinke tegenvaller zijn geworden met twee prijsduiven die om 12.11 en 13.58 uur werden geklokt. Walter kan het ook niet verklaren en ziet het als het mysterie van de duivensport. Soms gaat het heel goed en soms minder? En de vraag waarom is vaak niet te beantwoorden. De winnende duivin NL20-2024760 ‘Bonte 760’ is als jaarling op twee (kortere) middaglossingen gespeeld  en ze miste twee keer juist. Wel kwam ze heel fris en fruitig telkens terug en dat is voor Walter een groot pluspunt en vaak een teken dat ze inhoud hebben. Vorig jaar ging ze voor de eerste keer naar Barcelona en won prijs 165 nationaal en zijn was toen de 5e duif van Walter en met 39 mee scoorde hij in 2021 17 prijzen op Barcelona. En na de 165ste prijs pakt ze nu dus het goud in Nederland en internationaal zit ze ook nog vroeg met de 8ste prijs en voor alle Belgische Barcelonaduiven.  Haar vader is een doffer van 2018 en hij is op deze Barcelona de 2e duif van Walter en zal de 48ste prijs nationaal gaan winnen. En deze doffer ging voor de eerste keer naar Barcelona en vloog de jaren ervoor al een aantal goede prijzen op de grote fond. Bij zijn grootouders zien we de vader van de 1e nat. Bergerac 2019 staan en de moeder van de 1e nat. Barcelona 2018 die Jacky de Bruine in Nieuwerkerk won met een doffer die rechtstreeks van Walter kwam en daarom naar hem werd vernoemd.

 

Dordrecht
De familie van der Meulen komt oorspronkelijk uit Dordrecht. De Waternoodsramp van 1953 heeft ervoor gezorgd dat de grootouders van Walter naar Sirjansland verhuisden. In Dordrecht ving de familie van der Meulen in 1953 mensen  uit het Zeeuwse Sirjansland  op die huis en haard waren kwijtgeraakt door de overstromingen.  Die gingen later terug en door de vriendschap ging de familie van de Meulen ook naar Sirjansland op bezoek en kwam zo op het ‘idee’ om daar te gaan wonen.  De thans 54-jarige Walter kocht als 19-jarige knap zijn huidige woning  en de woning was toen in slechte staat  met zelfs een gestapelde fundering en daardoor overal scheuren en is in 1870 gebouwd. Veel verbouwingen hebben in de loop der jaren het huis verfraaid. Naast de woning is later een garage gebouwd met een zolder voor duivenverblijven. Maar er heeft nooit een auto ingestaan. Daarboven heeft Walter drie afdelingen voor zo’n 30 nestkoppels. Het tuinhok bevat vier afdelingen en daarop is plaats voor o.a. 30 vliegkoppels.

En dit tuinhok is al heel oud en is oorspronkelijk van een oom van vader Aart v.d. Meulen geweest en wel bij van der Spoel in Ridderkerk. Het voorfront is intussen aan vervanging toe. De Barcelonaduiven vertrokken op jongen van 5 tot 7 dagen en ze zijn gescheiden ingespeeld. Met het oog op de eerste fondopdracht worden de duiven gekoppeld. Na een vlucht wordt het nest afgebroken en gepoogd ze op de volgende opdracht weer op die neststand te krijgen. De succesvolle Barcelonaduiven krijgen geen tweede vlucht meer dit seizoen. Het liefst speelt Walter hele afdelingen op een bepaalde vlucht.  Voor het fondseizoen werden de duiven 6 dagen behandeld met tricho-cocci van Travipharma en twee weken voor een fondvlucht krijgen ze dat nog 2 dagen lang. In de stam van Walter zit veel Ernestbloed en wel van Jan Ernest uit Steenbergen. Een Ernestduivin van ’97 heeft een belangrijke rol gespeeld gekoppeld aan twee Hausouldoffers die via Jacky de Bruine en Hans Matthijsse werden verkregen. Het Ernestbloed is later ook gekomen van  de broers Paul en Luc Bramel uit Loerbeek. Paul Bramel is op zaterdag morgen naar Sirjansland ‘afgekomen’ en heeft nog een fiks aantal Barcelonaduiven zien arriveren.

 

Port Zelande
Vanwege het havikgevaar laat Walter tegenwoordig geen duiven in de vroege morgen meer los voordat hij naar zijn werk vertrekt. Bij thuiskomst om 5 uur in de namiddag moet al het duivenwerk gebeuren en moeten de vliegers verplicht trainen.  Op zondagmorgen na Barcelona ging Walter een ploegje duiven in Hoogerheide lappen die naar een volgende vlucht moeten. Even inkorven bij de Nishoek voor Quievrain of Noyon is niet meer mogelijk. Walter werkt bij het vakantiepark Port Zelande van Center Parcs en dat park ligt halverwege aan de Grevelingendam tussen Schouwen Duivenland en Goeree- Overflakkee. Op het vakantiepark staan vele  huisjes en Walter werkt daar in de buitendienst om alles te onderhouden.  Sirjansland ligt oostelijk op Schouwen Duivenland en bijna aan het Grevelingenmeer.  Voor de ZLU gaat hij de provinciegrens  over om in Middelharnis aan de overkant te gaan korven. De letter ‘PWA’ zijn onlosmakkelijk  met de naam van der Meulen verbonden en die staan voor de doopnamen van Walter. En die zijn Pieter, Willem en Aart. Zijn twee opa’s heetten Pieter en Willem en zijn vader heet Aart.

Nuchter
We kunnen Walter van der Meulen  karakteriseren als een hele nuchtere en sympathieke kerel.  Verwacht geen grootspraak of stellige beweringen van zijn kant.  Rustig beschouwt hij alles en we mogen stellen dat hij met vakmanschap een uiterst sterke fondkolonie heeft weten op te bouwen. Vooraf wordt bepaald welke vluchten in een seizoen gespeeld gaan worden en welke duiven daar in principe naar toe gaan. Jaarlingen doen de middaglossingen en worden dus direct aan de tand gevoeld. Hetzelfde soort duiven speelt hij op de middag- en ochtendlossingen.  Duiven moeten zich op de wedvluchten bewijzen en ook op Barcelona deden ze dat al vaker in Sirjansland. Voor deze 1e nationaal won Walter al de prijzen  9, 10, 17, 21 en 32 op nationaal Barcelona. Vriend Jacky de Bruine vloog  in twee jaar de 1e en 2e nationaal en Pieter Goeree verraste in 2022 vriend en vijand op Barcelona en won de 1e nationaal met ‘Catalana’ en zij heeft als moeder een duivin die rechtstreeks van Walter van der Meulen is gekomen. Deze duivin kweekte Walter uit een broer  van de moeder van de 1e nationaal bij Jacky de Bruine gekoppeld aan een duivin die zelf de 37ste Barcelona in 2017 vloog! Het moet er wel inzitten zou men kunnen stellen. De meeste duiven die  de ‘goede genen’ hebben  kunnen het zelf weliswaar ook niet maar de schoten die raak blijken  te zijn komen wel uit zulke koppelingen. .  Ja Walter heeft zijn klasse al op veel fondvluchten de laatste 10 jaar bewezen en zodoende mogen we verwachten dat de 1e nationaal Barcelona niet zijn laatste aansprekende wapenfeit zal  zijn. Maar nationaal is het winnen van Barcelona natuurlijk wel ‘de top’ en die prestatie  heeft de man uit Sirjansland  nu ook binnen.
Namens de ZLU van harte gefeliciteerd met dit grandioze succes!
Ad van Gils
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to info@pigeoncom.com

× Need help?